Strona 16 z 18 PierwszyPierwszy ... 61415161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 181

Wątek: Pomocy 300D siadło :(

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar troznawski

Domyślnie

Witam,

Właśnie mam ten sam problem.
    Robiłem zdjęcia podczas opolskich piastonaliów, i nagle ciach. Patrze na zrobione zdjęcia a one w połowie są po prostu czarne. Myślałem z początku że to obiektyw mi padł, strasznie padało i myślałem że po prostu zamókł - bo w rzeczywistości był wilgotny. Ale że także robie zenitowskim Heliosem, przełożyłem i znów to samo. Więc zdemontowałem całkowicie obiektyw z body, włączyłem opcje sensor clean i co widzę? Od głównego lustra zwisa mniejsze, wsadziłem palucha i lekko podważyłem to mniejsze, wskoczyło pod główne bez najmniejszego oporu. Myślałem że to chwilowa zawieszka.. Ale od tego momentu nie działa mi AF, a gdy robie manualnymi, w wizjerze pojawia się dziwna łuna - jakby widok w trzecim wymiarze. Niby zdjęcia wychodzą mimo tego ostre i wyraźne, no ale ileż można.
    Ponieważ 300'tka nie jest już nowym aparatem, a do tego chciałem go sprzedać, zastanawiam się czy w ogóle opłaca się inwestowanie w naprawę?
    Czy po takiej naprawie - zostanie przedłużona żywotność migawki - układu AF?
    Może ktoś się wypowie na temat tego jak to wszystko wygląda już po dokonaniu naprawy?
    Mam firmware z 10D (EOS10D_201-e) - może powrót do oryginalnego coś zmieni? - choć szczerze wątpię ..
    Pozdrawiam.

henry39
    Guest

Domyślnie Witam w klubie złamanych kołków

Hej, wymieniłem pęknięty kołek podtrzymujacy lustro, po skręceniu aparatu i włączeniu go w trybie AF na wyświetlaczu pojawia sie mrugające 30". Aparat dobrze ustawia ostrość podnosi sie lampa po czym pojawia się napis busy. Oczywiście nie można wykonac zdjęcia gdyz zablokowany jest spust migawki. Aparat działa normalnie w trybie MF. Czyzbym uszkodził jakis element w trakcie naprawy kołka??? Proszę o pomoc jesli ktoś miał podobny problem

red_tiger_pl
    Guest

Domyślnie Nie ostrzy 300D

Witam

Mam mały ? może duży problem z EOS 300D
    Właśnie przestał mi ostrzyć na każdym obiektywie jaki mam.
    Jak nacisnę spust migawki to próbuje ostrzyć w jedną stronę obiektywem i nic. Nie ustawi ostrości. Znowu próbuje i przekręca w drugą stronę. I nie wyostrzy.
    Na manualu działa.

Co z tym fantem począć?

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

serwis :-( .
    pozdrawiam

Awatar aniz
    Miasto
    Chojnice

Domyślnie

Mam ten sam problem. W czasie imprezy zrobiłem ok 300 zdjęć i niestety moja trzystetka przestała ostrzyć. Pierścień kręci w jedną i w drugą ale nie może złapać ostrego punktu. Miał ktoś kiedyś coś takiego? Jeżeli tak to w jaki sposób sobie z tym poradziliście, i ile kosztowała ewentualna naprawa?

Domyślnie

prawdopodobnie lusterko AF padło a dokladniej bolczyk od lusterka.
    [przełącz na MF i zrób zdjecie jeśli w połowie albo 3/4 będzie zasłoniete zdjecie znaczy ze jest bolec uszkodzony. można tęz to w inny sposób zdiagnozować podnieść główne lustro i dolne lusterko będzie wisiało pod głownym lustrem.

Mnie ostatnio tez to spotkałem i oddałem do kolegi z forum Diodaka. i za 200 złoty zrobił wszystko super i dał dożywotnią gwarancje na ten element
    kontakt z Diodakiem przez forum możesz lub meila jest w jego profilu.
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Zablokowany
    Miasto
    białystok

Domyślnie

Ja się tak zastanawiam czy 300D na rynek amerykański były robione gdzie indziej niż na rynek europejski. Bo przynajmniej nie słyszałem żeby Rebelki tak padały, może to kwestia mniejszej ich ilości na tynku. Ja mam Rebelkę jako drugie body i spisuje się ( puk puk ) świetnie

Awatar aniz
    Miasto
    Chojnice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nagor Zobacz posta
    prawdopodobnie lusterko AF padło a dokladniej bolczyk od lusterka.
    [przełącz na MF i zrób zdjecie jeśli w połowie albo 3/4 będzie zasłoniete zdjecie znaczy ze jest bolec uszkodzony. można tęz to w inny sposób zdiagnozować podnieść główne lustro i dolne lusterko będzie wisiało pod głownym lustrem.
    Właśnie chodzi o to, że nic tam nie wisi, zdjęcia nie są niczym przysłonięte. Ogólnie wszystko wygląda OK, tylko diabelstwo nie ostrzy na żadnym obiektywie. Dzwoniłem do serwisu na Żytniej i jegomość powiedział mi, że prawdopodobnie aparat się rozkalibrował. Szukałem coś na temat rozkalibrowania aparatu na forum ale niestety nic nie znalazłem. Może ktoś już miał problem z rozkalibrowaną trzysetką?

Domyślnie

hm.. aż tak by się rozkalibrował to troszke chyba przesada by nie łapał ostrości.. a czy w MF można ustawić tak ostrość zę zdęcie jest ostre?

a co do wiszącego lusterka to u mnie bylo tak zę jak "chlapneło" to się zablokowało przyklejone do głownego i tez nie wisiało:d musisz zerknąc czy ono tam pracuje tzn się odchyla i chowa przy podnoszeniu i opuszczaniu głównego lustra..

dodatkowo przetrzyj styki przedmuchaj czujnik AF i może coś bedzie lepiej..
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Awatar aniz
    Miasto
    Chojnice

Domyślnie

W trybie MF można złapać ostrość.

Strona 16 z 18 PierwszyPierwszy ... 61415161718 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów