Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: Lampa a głębia ostrości

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    no to długa droga przed Tobą;-) ...a i jeszcze jedno (ale bez urazy) to po jaka cholerę kupować sprzęt za kilka tysiaków żeby cały czas jechac na automatach, to małpka za 300 PLN wystarczy
    Jam mam sprzęt za kilkanascie tysiaków a przede mną rownie długa (a może i dłuższa) droga jak przed tempem. Powód prozaiczny - NIGDY nie uzywałem lampy zewnętrznej i zakupiłem własnie taką coby sie czegos nowego pouczyć. Mnie pewnie też wystarczyłaby małpka za 300 PLN, ale jakoś postanowiłem zaszaleć i od paru lat zbieram sprzęt (jeśli chcesz wiedzieć to mam .... ponad 30 lustrzanek i jedną Smienę he he).
    Oj przydało by sie troche pokory..... bo będzie ruzga od Mikołaja
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarekA Zobacz posta
    mam .... ponad 30 lustrzanek i jedną Smienę he he)
    że cacytuje klasyka "nie idź tą drogą'
    jeśli przy 30 lustrzankach dopiero teraz dokupiłes lampę to faktycznie długa droga przed Tobą bo błądziłes do tej pory:-P
    w podpisie przyznajesz się do pewnych braków, więc raczej zajmij się pracą nad soba (w sensie warsztatowym i jakim tam jeszcze ma braki) a potem uczu ludzi pokory!
    sprzedaj, lub rozdaj ubogim to co masz i używaj tylko tej Smieny
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    że cacytuje klasyka "nie idź tą drogą'
    jeśli przy 30 lustrzankach dopiero teraz dokupiłes lampę to faktycznie długa droga przed Tobą bo błądziłes do tej pory:-P
    w podpisie przyznajesz się do pewnych braków, więc raczej zajmij się pracą nad soba (w sensie warsztatowym i jakim tam jeszcze ma braki) a potem uczu ludzi pokory!
    sprzedaj, lub rozdaj ubogim to co masz i używaj tylko tej Smieny
    Czepiasz sie ludzi, zamiast MERYTORYCZNIE pomóc głupszym od siebie i opóźnionym w rozwoju fotograficznym (temp-sorry), ale to świadczy tylko o Tobie. A jak zaczynałeś na forum, to chyba nikt tak Cie nie potraktował? A może znalazł sie jeden taki i teraz czujesz potrzebę żeby sie odgryzać?
    Tych 30 lustrzanek nie używam - to klasyki sprzed paru ładnych lat - nie liczę ich wartości - są dla mnie wartością samą w sobie.
    Smiena akurat jest do oddania, więc nieodpłatnie moge ją Ci przesłać, jak będziesz miły (mało, że głupi, to jeszcze niepoprawny optymista ze mnie) to może dorzucę Zenita ;-)
    Lampy nie używałem z wyboru - nie była mi po prostu potrzebna - teraz jest kiepska pogoda i częściej jestem w domu, więc próbuję portretów moich dzieciaków.
    Pokory we mnie sporo - nie chwalę sie swoimi umiejetnościami i sprzętem w stopce - pewnie dużo wiecej niż umiejetności.....

PS. Do wiadommosci tempa (bo tombas to na pewno już wie, ale nie powie) - manual z podpowiedzi WatsOn-a sprawdza się.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarekA Zobacz posta
    Czepiasz sie ludzi, zamiast MERYTORYCZNIE pomóc głupszym od siebie i opóźnionym w rozwoju fotograficznym (temp-sorry), ale to świadczy tylko o Tobie. A jak zaczynałeś na forum, to chyba nikt tak Cie nie potraktował? A może znalazł sie jeden taki i teraz czujesz potrzebę żeby sie odgryzać?
    Tych 30 lustrzanek nie używam - to klasyki sprzed paru ładnych lat - nie liczę ich wartości - są dla mnie wartością samą w sobie.
    Smiena akurat jest do oddania, więc nieodpłatnie moge ją Ci przesłać, jak będziesz miły (mało, że głupi, to jeszcze niepoprawny optymista ze mnie) to może dorzucę Zenita ;-)
    Lampy nie używałem z wyboru - nie była mi po prostu potrzebna - teraz jest kiepska pogoda i częściej jestem w domu, więc próbuję portretów moich dzieciaków.
    Pokory we mnie sporo - nie chwalę sie swoimi umiejetnościami i sprzętem w stopce - pewnie dużo wiecej niż umiejetności.....

PS. Do wiadommosci tempa (bo tombas to na pewno już wie, ale nie powie) - manual z podpowiedzi WatsOn-a sprawdza się.
    Freud był by z Ciebie dumny;-) ta psychoanaliza jaka mi zafundowałes to naprawdę...
    nie mam potrzeby odgryzania się za cokolwiek, matka mnie kochała, ojciec nie bił, koledzi nie zabierali mi zabawek, a forum przyjęło mnie jak należy:grin:
    reasumując "nie jestem agresywny, agresywność 0" i nie czepiam się nikogo. Proponuję skonczyc te "wycieczki" bo za moment skonczymy w pralni ale po banie dostaniemy.
    To bardzo miłe, co piszesz o checi podarowania aparatu (nawet dwóch) ale bardzo dziękuje (marnie by wyglądały w stopce, którą się chwalę )
    pozdrawiam T.
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

temp
    Guest

Domyślnie

A wracając do meritum, zrobiłem wczoraj na chrzcinach u znajomków parę fotek wg przepisu WatsOna i niestety, fotki są jakby "drgnięte".
    Nie wiem, czy w związku z małym doświadczeniem w tej technice ustawiłem zbyt długie czasy (1/15 i 1/13, f5, ISO 400), czy ki diabeł, ale lampa nie bardzo zamroziła mi obraz... A może wciąż czegoś nie kumam?
    Choć znowu fotki w kościele, robione na prawie identycznych parametrach (jedynie przesłona na f4), ruszone nie są. Z pewnością czegoś nie kumam.
    Help... :-?

I jeszcze małe pytanko - zauważyłem, że AF dużo lepiej sobie radzi z wsparciem tej czerwonej lampki ze Speedlite'a - czy da się jakoś poustawiać sprzęt, żeby działało wspomaganie AF, ale lampa nie błyskała? Jak wybiorę program bez flasha, to niestety wspomaganie również się wyłącza :neutral:

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez temp Zobacz posta
    A wracając do meritum, zrobiłem wczoraj na chrzcinach u znajomków parę fotek wg przepisu WatsOna i niestety, fotki są jakby "drgnięte".
    Nie wiem, czy w związku z małym doświadczeniem w tej technice ustawiłem zbyt długie czasy (1/15 i 1/13, f5, ISO 400), czy ki diabeł, ale lampa nie bardzo zamroziła mi obraz... A może wciąż czegoś nie kumam?
    Choć znowu fotki w kościele, robione na prawie identycznych parametrach (jedynie przesłona na f4), ruszone nie są. Z pewnością czegoś nie kumam.
    Help... :-?
    Pokaż zdjęcia dla porównania. Co do czasów, to masakrycznie długie ;-) No, chyba, że fish eye'em 10mm robiłeś ;-) Generalnie jest zasada czas = 1/ogniskowa. Oczywiście to zależy jeszcze co fotografujesz (np. prędkość i kierunek ruchu obiektu). Nawet jeżeli focisz z lampą, możesz mieć smugi światła zastanego przy długich czasach. Spróbuj M, 1/90-1/125, f/4 (na przyklad), iso w zależności od jasności pomieszczenia. W większości sytuacji wystarczają mi takie ustawienia.
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

przechodziłem przez to w bólach , pomoc znalazłem dopiero na tym forum (thx pirx ) nawet lampa ta sama 430ex. zanim doszedłem do celu, robiłem już nawet synchro do krótkich czasów w pomieszczeniach
    Robię na M , iso 100 , czas dostosowany do ogniskowej , przesłona zgodna z "wizją" fotki , resztę załatwia TTL , jedyny mankament: odejdziesz za daleko to oczywiście niedoświetlisz. sorki za skrót ,ale pamiętam swoje przejścia i wtedy najbardziej cieszyły mnie konkretne propozycje

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

wg mnie to ISO i czasy trzeba tak dostosować żeby mieć wystarczająco dużo światła zastanego i nieporuszone fotki....

oczywiście wszystko zależy od tego co chcemy uzyskać ale np robie 30mm to ustawiam czas min 1/30x1.6 + ISO np 100-200 gdy jasno w pokoju i doświetlam tylko lub iso 400-800 gdy ciemno jest... z tym, że przy wbudowanej lapmie nie poszaleje...a przy starej 20 letniej dzialającej w M to już troche zabawy jest ale można uzyskać też dobre efekty... pozdrawiam z pewnościa niedługo dojdziesz do wprawy i będzie tak jak chcesz
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

temp
    Guest

Domyślnie

Ok, zacznę od końca: Canon Digital Rebel to pełna nazwa mojego aparatu. Te same modele dystrybuowane w Europie nazywają się 300D (mój pochodzi z rynku amerykańskiego).

Janmar: wydaje mi się, że opcja, o której piszesz, dotyczy wspomagania AF poprzez lampę wbudowaną, która w słabym świetle robi coś w rodzaju modelowania, w każdym razie Twój opis u mnie nie zadziałał.

Soul_Man: czasy te wynikają z zastosowania przeze mnie (po raz pierwszy) dość często polecanego tu sposobu focenia, tzn. w manualu ustawić się do światła zastanego, a lampą tylko "musnąć" - niestety światło, które zastałem, wymagało takich parametrów (przed ISO 800 mam opory w kwestii szumów, aczkolwiek może niepotrzebnie). Czyżbym znowu czegoś nie pojął?

Poniżej dwie fotki, jedna z tych, które wyszły:
    http://www.temp78.republika.pl/IMG_7293.JPG

I jedna z tych, które nie:
    http://www.temp78.republika.pl/IMG_7340.JPG

Być może to drgnięcie było spowodowane dużym drżeniem moich kończyn, dlatego dziś doposażyłem się w 17-85 z IS - to teoretycznie powinno rozwiązać problem

I znów pytanie: może za te niezadowalające efekty (w kwestii doświetlania w programie "P") odpowiada w jakimś stopniu brak E-TTL II? Dziś Digital Rebel (lub jak kto woli 300D) to kiepścizna, ale za te pieniądze, które wtedy na niego wydałem, dziś mógłbym... wiele. Czy warto myśleć o przejściu na 400D (właśnie pod kątem E-TTL II)?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Canon Digital Rebel ,jesli nawet tak ,to przyznasz że trudno zebym znal handlowe nazwy kazdego typu z róznych krajów ,bo poco mi to? Ale ok.:smile:
    Opis tych funkcji wzialem z mojego 5d. Ani jedynki, ani piatki nie mają i nie beda mialy wbudowanej lampy.Wynika to z wielkosci pryzmatu pentagonalnego [na lampe nie ma miejsca] ,no i jeszcze z czegos tam ..ale niewazne. Tak ze na pewno dotyczy lampy zewn.Jezeli masz EOSa 300d to na pewno nie wiem, ale mozesz nie miec tej funkcji.Ten aparat skądinąd fajny nie mial za bardzo rozbudowanych CFn.Albo przeczytaj to w menu aparatu,albo w instrukcji i uzyskasz 100% pewnosci jak jest.
    Czasy w fotkach za długie .Zeby dobrze i szybko dojsc do wprawy i pewnosci co do przyczyn ,rób foty na róznych czasach i sam zobaczysz.Zdjecia maja po to exify.
    Pozdrawiam,ide spac bo rano do pracy.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 28-12-2007 o 04:04

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów