Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Lampa a głębia ostrości

Mieszany widok

temp
    Guest

Question Lampa a głębia ostrości

Choć zdjęcia robię od lat, to lektura kilku dyskusji na niniejszym forum wprowadziła mnie w stan "świadomej niekompetencji"
    Całe życie "jechałem" na dość starej lampie Soligor, która pracowała w trybie manualnym, wiadomo.
    Teraz kupiłem Speedlite'a 430 EX, a więc lampę systemową, też wiadomo. Niestety, czy ustawię ISO 100, czy np. 400, zdjęcia robią się na identycznych nastawach (1/60 + najmniejsza możliwa wartość przesłony, oczywiście w trybie "P"), wnioskuję z tego, że lampa steruje siłą błysku, dostosowując ją do czułości ISO.
    Chcę jednak uzyskać większą głębię ostrości, bo wystarczy, że robię fotki dwóch, siedzących koło siebie osób, kadrując ich z boku, i (przy 55 mm) już muszę wybierać, kogo chcę mieć ostrego. Gdy ustawię preselekcję przesłony, lampa przestaje działać "systemowo" i czas naświetlania ustawia się tak, jakbym lampy nie miał w ogóle.
    Tryb manualny też mnie nie ratuje, gdyż nie mam światłomierza "w oczach" i nie potrafię się poustawiać na wyczucie, poza tym nie po to inwestowałem w w/w lampę, by bawić się manualnie.
    Pytanie, być może dla części z Was banalne - jak mogę "przejąć kontrolę" nad systemem w kwestii przesłony, nie tracąc reszty automatyki?

Coś już napisał Awatar paulusus
    Miasto
    Ochotnica Dolna

Domyślnie

to zmień sobie synchronizację w body na 1/200 i wtedy w trybie Av sterujesz przesłoną, iso itp... a czas masz stały, lampa wtedy dostosuje odpowiednio błysk do warunków....
    Canon 6D x2 | Tamron 15-30 f/2.8 | Sigma A 35 f/1.4 | Canon 50 f/1.4 | Canon 85 f/1.8 | Tamron 90 f/2.8 | Canon 135 f/2.0 L | Canon 300 f/4 L | Canon Extender x2 III |

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paulusus Zobacz posta
    to zmień sobie synchronizację w body na 1/200 i wtedy w trybie Av sterujesz przesłoną, iso itp... a czas masz stały, lampa wtedy dostosuje odpowiednio błysk do warunków....
    dołączę się do pytania
    czy możesz to rozwinąć?
    jak używać lampy w trybie AV aby sterować głębią ostrości (raczej mała głębia)
    i złapać max ilość światła zastanego

Coś już napisał Awatar paulusus
    Miasto
    Ochotnica Dolna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    no ... bo to dosyć fajne warunki muszą być

no przegiąłem .... sprawdza się to ale w 30%

pozdrawiam
    Canon 6D x2 | Tamron 15-30 f/2.8 | Sigma A 35 f/1.4 | Canon 50 f/1.4 | Canon 85 f/1.8 | Tamron 90 f/2.8 | Canon 135 f/2.0 L | Canon 300 f/4 L | Canon Extender x2 III |

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    dołączę się do pytania
    czy możesz to rozwinąć?
    jak używać lampy w trybie AV aby sterować głębią ostrości (raczej mała głębia)
    Musisz niestety zablokować czas w CFach i wtedy w zasadzie robi ci się tryb "prawie manualny" bo czas masz zablokowany na 1/200 i ustawiasz przysłonę (do porządanej wartości) a lampa dobiera siłę błysku.. w M jest o tyle wygodniej, że ten czas możesz dac dłuższy - np. 1/60 czy inny (więcej zastanego wpada) - lampa zamrozi ewentualny ruch - więc IMHO Av nie jest najlepszym rozwiązaniem do lampy - nalezy uzyc M, a Av bez zablokowanego czasu bedzie działał jak bez lampy i w zasadzie lampa bedzie na zasadzie błysku wypełniającego.. Polecam taką stronkę:
    http://foto.jasiu.pl/ - mnóstwo przydatnych informacji

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

temp
    Guest

Domyślnie

Aaaa... Czyli informacje na temat ustawionych parametrów ekspozycji w trybie manualnym trafiają do lampy i ona dostosowuje siłę błysku do owych nastaw
    No to teraz ma to sens!
    Czasem jednak trzeba ludziom powiedzieć o istnieniu rzeczy oczywistych :-)

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez temp Zobacz posta
    Aaaa... Czyli informacje na temat ustawionych parametrów ekspozycji w trybie manualnym trafiają do lampy i ona dostosowuje siłę błysku do owych nastaw
    Dokładnie. Dodatkowo, jeśli masz taką potrzebę, możesz wprowadzić korektę błysku samej lampy (zarówno na korpusie, jak i na lampie, przy czym ustawienie na korpusie ma wyższy priorytet niż na lampie (jeśli na korpusie jest na 0, to działa ustawienie na lampie, w p.p. ważne jest to co na korpusie).
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Manual.
    Ustaw przysłonę oferującą właściwą głębię ostrości, czas mniej więcej na zasadzie 1/f (teoretycznie lampa zamraża ruch, ale wszystko zależy od proporcji światła zastanego do lampy, więc lepiej zachować margines bezpieczeństwa). Lampa automatycznie doda brakujące światło.

EDIT: http://canon-board.info/showthread.php?t=3785
    Ostatnio edytowane przez Wats0n ; 23-12-2007 o 09:16
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez temp Zobacz posta
    Tryb manualny też mnie nie ratuje, gdyż nie mam światłomierza "w oczach" i nie potrafię się poustawiać na wyczucie, poza tym nie po to inwestowałem w w/w lampę, by bawić się manualnie.
    Pytanie, być może dla części z Was banalne - jak mogę "przejąć kontrolę" nad systemem w kwestii przesłony, nie tracąc reszty automatyki?
    no to długa droga przed Tobą;-) ...a i jeszcze jedno (ale bez urazy) to po jaka cholerę kupować sprzęt za kilka tysiaków żeby cały czas jechac na automatach, to małpka za 300 PLN wystarczy
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

temp
    Guest

Domyślnie

paulusus i Wats0n- dzięki za info :-)

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    po jaka cholerę kupować sprzęt za kilka tysiaków żeby cały czas jechać na automatach, to małpka za 300 PLN wystarczy
    Spokojnie, zdarza mi się pobawić manualnie, poza tym lampa zewnętrzna, wachlowanie szkłem, wizjer, przecież to proste... Natomiast jak robię fotki 3-miesięcznego dziecka na rękach dość dynamicznej mamusi, to nie jestem w stanie walczyć z manualem - przynajmniej ja...

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów