Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: 350d i Tamron

Dopiero zaczyna Awatar teston

Domyślnie 350d i Tamron

Witam wszystkich, mam na imię Tomek i mieszkam w Lublinie.
    Wybaczcie jeśli ten temat już był poruszany.
    Od kilku tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem EOSa 350d, ostatnio dokupiłem do niego obiektyw Tamron 28-200 aspherical (low dispersion, internal focus) od analoga. Jednak moja radość skończyła się po zrobieniu pierwszych zdjęć. Krótko mówiąc obiektyw nie ostrzy (chociaż aparat potwierdza osrość), w trybie manualnym jest trochę lepiej ale daleko od ideału.
    Czy taki obiektyw można przeostrzyć czy mam problem ?
    --
    Pozdrawiam
    TomeK (Teston)

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Wiesz tak to ciężko stwierdzić o co Ci chodzi. Podejrzewam że albo o BF albo o FF co da sie skorygować w serwisie. Było by dobrze jak byś wrzucił sample to można ocenić co i jak

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Jeśli możesz to pożycz jakieś inne szkło i zobacz czy na nim masz podobne rezultaty. Jesli tak to prawdopodobnie masz BF/FF (szeroko opisywany na forum). Poza tym podrzuć sample aby można zobaczyć jak wygląda Twój problem. Jeszcze jedno to szkło Tamrona to nie mistrzostwo więc nie wymagaj za dużo.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Dopiero zaczyna Awatar breggh
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witamy ;-)

Cytat Zamieszczone przez teston Zobacz posta
    Krótko mówiąc obiektyw nie ostrzy (chociaż aparat potwierdza osrość), w trybie manualnym jest trochę lepiej ale daleko od ideału.
    Nie ostrzy, czyli nie trafia focusem w ustawiony punkt? Sample rzeczywiście pomogą w ustaleniu przyczyny- szczególnie jeśli zrobisz je na jakiejś tablicy testowej...

Bywalec
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Bawiłem się kiedyś takim szkłem. Niestety nie mam o nim dobrego zdania, zdjęcia wychodziły strasznie "mydlane" i nie wiem czy obiektyw był do niczego czy po prostu te Tamrony tak współpracują z cyfrą

Domyślnie

Na "kitowym" szkle nie mam takiego problemu, zwykłym Heliosem też daje się nieźle pstrykać, a Tamronem jak bym nie kręcił, to obiekty oddalone o więcej niż 1 metr są "rozmyte", przykład poniżej.

A przy okazji; co to jest owe BF, FF ? To jakaś przypadłość obiektywu czy body ?
    --
    Pozdrawiam
    TomeK (Teston)

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Tomek,
    Przydałyby się jeszcze exify do zdjęć.
    Poza tym z tego co piszesz stawiam na problem z obiektywem. Niestety ten model Tamrona nie był dedykowany do cyfry więc nie bądź zdziwiony.
    Gdzie kupiłeś to szkło? Masz możliwość wymiany?
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Domyślnie

Kupowałem na Allegro, sprobuję pogadać z gościem.
    Ale czy mimo wszystko da się ten obiektyw dostroić do cyfry ?
    Wiadomo że nie ma co oczekiwać super jakości, ale żeby chociaż powiększenia formatu A4 wyszły znośnie.
    Ostatnio edytowane przez teston ; 23-12-2007 o 19:08

Uzależniony

Domyślnie

ale żeby chociaż powiększenia formatu A4 wyszły znośnie.
    zeby, chociaz, a4 ?

o co chodzi?

Domyślnie

Chodzi o uzyskanie akceptowalnej ostrości.
    A tak w ogóle Wesołych Świąt.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów