Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: zmiana szkiełka ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Po przeczytaniu tego wątku w mojej głowie zalągł się sterssss . Jako posiadacz 24-70 równiez zacząłem się zastanawiac czy czasem nie sprzedac mojego zooma i nie kupić 35 1,4 ( uzupełniając 50 1,4 i 85 1,8 ) . Jednak po analizie wszystkich za i przeciw doszedłem do wniosku że chyba jednak nie warto.

Dlaczego :

Po pierwsze uniwersalność, wygoda i brak konieczności zmiany szkła w trudniejszych "warunkach fotograficznych"

Po drugie na ogniskowej 24 -35mm zazwyczaj bardziej zalezy nam na dużej niż małej GO. Po przymknieciu zooma do f4 i wzwyż bardzo cięzko bedzie nam się dopatrzeć róznicy miedzy nim a 35 1,4.

Mysle że takie szkło jak 24-70 warto uzupełnić jasną stalka ale bardziej z zakresu 50-85 mm gdyż przy takich ogniskowych bardziej odczujemy wspaniały bokeh jaki dają stałki.

Jedyna rzeczą, która przemawia do mnie na korzyść 35 1,4 jest przypadek gdy konieczna jest praca na przesłonach 1,4 -2,8 ze wzgledu na dostepne światło bądz tez niemożnośc lub niechęć uzywania flesha lub statywu. Gdy jest to częsty przypadek w czyjejś działalności to faktycznie warto !!

Swoją droga to z chęcia zobzczyłbym jakies zdjęcie z 35 1,4, które oczarowało by mnie do tego stopnia że skłoniłbym się do sprzedaży mojego zooma. Zdjęcie ktore pokazywałao by że głebia ostrości z 35 potrafi bardziej zadziałać na oglaldającego niż GO z 24-70 ustawionego na 35 2,8 . Mowie całkiem powaznie bez sarkazmu

Coś już napisał

Domyślnie

Ogniskowa 35mm jest super. Ja bez problemu robiłem zdjęcia na studniówce z przesłoną 2,2 z odległości kilku metrów. Tego szkła używam nie przekraczając f2.8. Nie ma takiej potrzeby, bo od 2,0 jest on naprawdę ostry. Super kolory i kontrast. Brać i nie zastanawiać się. Pewne braki w ogniskowych można nadrobić nogami. Dokupić 50 f1.4 i 85 f1.8 i będzie git.

Uprawnienia umieszczania postów