Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Nowy sprzet odwieczny problem ;)

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Nowy sprzet odwieczny problem ;)

Witam serdecznie.

Jak w temacie chodzi o nowy zestaw zabawek, z racji tego ze padła mi migawka w moim starym 300d postanowiłem przyspieszyć trochę zakup, czego nowego. Otóż fotografuje przeważnie sport (zalecana szybka puszka biorą pod uwagę dwa korpusy poniżej dwa zestawienia) jest to ok. 70% moich fotografii pozostałe 30% to imprezy okolicznościowe (wesela komunie itp.) niestety mam ograniczony budżet i po długich przemyśleniach wybrałem dwa zestawy:

Zestaw I
    -Canon 1d Mk II (używany korpus)
    -Canon 85 f/1.8
    -Canon 580 ex II
    -Sigma 24-70 f/2.8

+ Obecna sigma 70-200 f/2.8

Zestaw II
    -Canon 40d
    -Canon 17-40 L f/4
    -Canon 70-200 L f/2.8
    -Canon 580 Ex II
    -Canon BG-2N (grip)

Każdy z dwóch zestawów ma swoje plusy I minusy za pierwszym zestawem przemawia szybka, ale juz podstarzała konstrukcja Marka natomiast drugi zestaw trochę wolniejszy (o ok. 2 klatki / sek.) za to nowa (podkreślę ze w pierwszym zestawie korpus jest używany) i optyka zdecydowanie lepsza

Proszę o wyrażenie swojej opinii
    Canon 300d + Canon 50e + kit + Sigma 70-200 2.8

chocolata
    Guest

Domyślnie

Ja bym stawiał na lepszą optykę czyli zestaw numer dwa.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

doskonale wiem ze w fotografi najwazniejsza rzecz oczywsicie po umiejetnosciach czlowieka posiadajacegoi sprzet jest bardzo dobra optyka ale mam juz taki mentlik w glowie dlatego postanowilem napisac posta ktory mnie jakos pociagnie w jedna lub w 2 strone stara sigme mozna sprzedac w ten sposob zdobyta gotowke mozna zainwestowac w obiektyw ze stabilizacja :>

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Również uważam że zestaw 2 ze względu że lepsze szkła i nowy body nie używane.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zastanów się jeszcze nad 70-200/2.8 czy warto. W sklepie popatrzyłem sobie na te dwa szkła tj. 70-200/2.8 i 70-200/4.0 IS i zdecydowanie wziąłbym 70-200/4.0 IS ale chyba dlatego, że nie potrzebuje tych 2.8 bo nie fotografuje tele w pomieszczeniu lecz na dworze.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

nawet nie biore pod uwage f4 przepraszam jesli kogos urazilem ale niestety w takich warunkach jakich robie zdjecia f4 to zdecydowanie za malo raczej zastnwiam sie nad 70-200 2.8 is lub bez stabilizacji

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

wg mnie zestaw 1. Sigma dużo nie odstępuje Canonowi
    nic Ci nie zastąpi 8kl/s a AF Sigmy napewno sie wyrobi.. przynajmniej w moim przypadku tak jest

uzywanego 1D nie przekreślałbym,, te sprzęty są prawie niezniszczalne

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Picia Zobacz posta
    uzywanego 1D nie przekreślałbym,, te sprzęty są prawie niezniszczalne
    Ta... szczegolnie po szkole przetrwania u fotoreportera na wiejskiej. Watpie by amator kupowal taki korpus a zawodowiec pewnie ladnie seriami naparzal co z wiekiem puszki daje piekne zuzycie.

Jedyny sensowny argument za 1d w tym porownaniu to uszczelnienia i ergonomia(bo 2 fps chyba idzie przezyc). Jesli robisz w deszczu itd to ok, tyle ze jaki bedzie efekt z nieuszczelniona sigma?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

ja bym wybrał zestaw nr 2. Generalnie to Ty będziesz robił tym fotki, dlatego to TY powinieneś dokonać wyboru. Jak nie wiesz czego potrzebujesz... to trudno. Powodzenia.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Ja chyba jednak zestaw nr.1 zawsze to 1d a szkla można dokupić. Zależy jakie ogniskowe cię interesują może cos szerszego bo te 24mm to zbyt szeroko nie będzie jak wiesz.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów