bierz zestaw 1.
Nic nie dorównuje "jedynkom". Wiem bo tez fotografuje sport a caly czas uzywam "starego" ,dla niektorych amatorów fotografii, Canona 1D.
Dla mnie te sprzety sie tez nigdy nie starzeją![]()
bierz zestaw 1.
Nic nie dorównuje "jedynkom". Wiem bo tez fotografuje sport a caly czas uzywam "starego" ,dla niektorych amatorów fotografii, Canona 1D.
Dla mnie te sprzety sie tez nigdy nie starzeją![]()
Zwróć uwagę, że ławiej dokupić szkło niż wymienić puszkę. Jeśli wiesz, że marek, po którego chcesz sięgnąć, to nie złom, to zestaw nr 1 jest korzystniejszy i bardziej perspektywiczny niż ten drugi
Uwielbiam tego typu dyskusje, które na ogół autora wątku pozostawiają w takiej samej rozterce jaj przy tworzeniu wątku.
Popatrzyłem na Twoje propozycje i stawiam na zestaw nr 2. Dlaczego? Z własnego doświadczenia powiem, że dobre szkło daje zadowolenie i gości zawsze dłużej w torbie niż body, których zmieniłem już kilka. Poza tym 40D wygląda naprawdę ciekawie a lepiej mieć nowe body z pełną gwarancją niż używane 1D Mk II. Z czasem zmienisz sobie puszkę na coś nowszego, lepszego.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
2 i kropka.
Ta... szczegolnie po szkole przetrwania u fotoreportera na wiejskiej. Watpie by amator kupowal taki korpus a zawodowiec pewnie ladnie seriami naparzal co z wiekiem puszki daje piekne zuzycie.
Jedyny sensowny argument za 1d w tym porownaniu to uszczelnienia i ergonomia(bo 2 fps chyba idzie przezyc). Jesli robisz w deszczu itd to ok, tyle ze jaki bedzie efekt z nieuszczelniona sigma?![]()
Ja też jestem za zestawem nr 2 ale myłse ze do sportu musisz pomyślec o czym ś długim i jasnym ( chyba ze ograniczasz się do dyscyplin w których 200mm jest wystarczajace)
jak narazie wystarczy mi zdecydowanie 200mm ale planuje zakuo 300 2.8 poki co to odlegly temat
Canon 300d + Canon 50e + kit + Sigma 70-200 2.8
wziol bym zestaw 1![]()
Jeśli masz szansę kupić tę jedynkę w dobrym stanie to bym brał ale może to nie być proste. Przy czym 40-tka ma kilka rzeczy, które mi się bardzo podobają. Generalnie nie zazdroszczę wyboru
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
dziekijestem coraz blizej zestawu:
canon 40d
canon 24-70 2.8 L
canon 70-200 2.8 (no własnie albo is a jak bez stabilki to 580 do tego)
Canon 300d + Canon 50e + kit + Sigma 70-200 2.8