Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 71

Wątek: 20D - jest sens?

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja używam w pracy 20D z EF 28-105 mm f/4-5,6 DC i AF 90mm f/2.8 Di Macro. Może nie są to spektakularne efekty, ale do fotografii produktów nic specjalnie lepszego nie potrzeba. Przyzwoity aparat, jestem do tego stopnia zadowolony,że kupiłem też go dla siebie prywatnie jako drugie body i używam z EF 50mm f/1,8 II.
    Ten model ma około 3 lat, więc wiele egzemplarzy jest już mocno zużytych. Lepiej już dopłacić amatorowi, niż kupować od zawodowców w taniej opcji.

Marcinradom - na oko widzę, że warto troszkę podnieść temperaturkę w twoich bratkach, do tego przydałoby się podostrzyć. Powodzenia!
    Ostatnio edytowane przez Mellan ; 09-06-2008 o 13:11
    C-F-K - forever

Domyślnie

Od paru tygodni jestem posiadaczem 20d. Bardzo polecam, ja kupiłem 2-letni egzemplarz ale z przebiegiem tylko 8500 klatek. Poszukaj najlepiej aparatu od amatora za troszke wyższą cene niż skatowany egzemplarz od profesjonalisty bo moze sie okazać ze migawka bedzie zaraz do wymiany. Na początku robiłem na 20-80 (bez usm), a od niedawna przesiadłem sie na 50/1.8 II i zdjecia są duzo lepsze:-)
    Co do szumów to do 400 w zasadzie ich nie ma, 800 są bardzo mało widoczne, a i przy 1600 mozna spokojnie sobie poradzić (jak równomiernie naświetlisz). Programowo podciągane 3200 przydaje sie czasem, ale raczej nie radze go nadużywać. Pozatym 5 klatek na sekunde czasem sie przydaje.
    Moim zdaniem brakuje mu tylko ISO co 1/3 stopnia (to ma juz 30d).
    Pozdrawiam
    Paweł
    EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

20d to świetne body nawet te 3 lata po premierze. Wiec autorowi tematu odpowiadam - warto. Moja 20tka ma juz sporo ponad 100tys na liczniku i nadal sie spisuje, kiedy migawka powie dość, wymieniam na nową i jade dalej, bo w połączeniu z dobrą optyka jest to aparat dający obrazy o b.dobrej jakości...
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Coś już napisał
    Miasto
    Zduńska Wola/Wwa

Domyślnie

chciałbym trochę ponowić wątkek, gdyż pół roku minęło, a ja stoję przed identycznym wyborem? będę patrzył na allegro.pl i na ebay'a
    czy wciąż warto ?? bo często w podobnej cenie są nowe 400d.. wiem, że to nie ta sama jakość ale...nowe to nowe i gwarancja

pozdawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie zrób tego błedu co ja kilka miesięcy temu, ja też kupiłem 400D a chcialem 20D, teraz tego żałuje. Próbowałem się przekonać do 400D ale tych wymiarów nie oszukasz - jest po prostu niewygodny. Przed zakupem po prostu wez do ręki jakies 20D/30D/40D a potem obmacaj 400D, wybór powinien byc jeden. 20D to wytrzymałe body, nawet jak ma przebieg 20 tys klapniec to spokojnie powinien dociągnąć do jakchs 60tys a zazwyczaj dociągają do 100 tys.
    Ostatnio edytowane przez Locter ; 20-07-2008 o 11:49

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Locter Zobacz posta
    Nie zrób tego błedu co ja kilka miesięcy temu, ja też kupiłem 400D a chcialem 20D, teraz tego żałuje. Próbowałem się przekonać do 400D ale tych wymiarów nie oszukasz - jest po prostu niewygodny. Przed zakupem po prostu wez do ręki jakies 20D/30D/40D a potem obmacaj 400D, wybór powinien byc jeden. 20D to wytrzymałe body, nawet jak ma przebieg 20 tys klapniec to spokojnie powinien dociągnąć do jakchs 60tys a zazwyczaj dociągają do 100 tys.
    Popieram w 100% - pare lat temu wybierałem pomiędzy 350D i 20D - po wzieciu do ręki wybór był jeden, no ale rączki mam duże a komfortowo to mi dopiero zrobiło się po założeniu do 20 gripa...
    Ale to TY musisz wziąć body do ręki. I dopiero wtedy zdecyduj. Ale i tak najważniejsza jest szklarnia - jesli nawet po zakupie 20 zostanie ci 200-300zł na szkła, to daruj go sobie i kup 350 z małym przebiegiem.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

20d - bdb ergonomia
    400d -lepszy AF - większy monitor -z grypem robi się juz kawałek aparatu do trzymania - dla mnie był gryp za szeroki - mam małe palce
    Zastanawiałem się co kupić jako 2 body - 20d te same aku co 40d - ale wybrałem 400d - bo jednak af to podstawa i do torby prędzej się zmieści jako zapasowy aparat.
    ale przed zakupem pomacaj.
    PS
    40d ma jeszcze lepszy af - Ale jak kupno 40 to tylko z gwarancją -naprawdę świetny aparacik

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotna Zobacz posta
    20d - bdb ergonomia
    400d -lepszy AF - większy monitor -z grypem robi się juz kawałek aparatu do trzymania - dla mnie był gryp za szeroki - mam małe palce
    Zastanawiałem się co kupić jako 2 body - 20d te same aku co 40d - ale wybrałem 400d - bo jednak af to podstawa i do torby prędzej się zmieści jako zapasowy aparat.
    (....)
    A gdzie Ty masz napisane, że tam jest lepszy AF?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

O ile pamiętam, to 20D i 30D miały ten sam AF, który "przemigrował" do 400D. To była różnica na plus w stosunku do 350D.

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Rzeczywiście AF w 20D chodzi tak szybko jak w 30D?

Z dpreview:
    Note that the center point is a 'cross type' sensor when used with lenses with a maximum aperture of F2.8 or faster.
    Naprawdę jak mam szkło ciemniejsze niż f/2.8 to na środku mam pojedynczy punkt? (pionowy lub poziomy) Nie chce mi się wierzyć...
    system EOS

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów