Podobnie jest między 20 a 30. 20d to bardzo zacne body. Sam zastanawiam się nad backupem, bo tanie są.
Podobnie jest między 20 a 30. 20d to bardzo zacne body. Sam zastanawiam się nad backupem, bo tanie są.
dobra, zaczynam się przekonywać do tego boda juz calkiem. (-:
a teraz na szybko, moglby jakis posiadacz powiedziec najwieksze wady/zalety, i na co zwracac uwage przy kupnie konkretnego egz.?
Sprawdź właśnie migawkę jeśli się da, jeśli body nie ma za sobą pracy reporterskiej to spokojnie bierz. Sprawdź działanie wszystkich punktów AF, podepnij kilka szkieł. Jak pisze MMM dokładając kilka stów masz 30 d na gwarancji za jakieś 2100. Rozważ, bo wymiana migawki może być droższa. To, że body ładne, zadbane nie oznacza, że nie ma na koncie z 150-200 tysięcy cykli. A tu już migawka może być w kłopocie.
Największą wadą 20D jest mało precyzyjny AF (w sporcie zwłaszcza). Tzn. oczywiście zdjęcia są, w jakimś punkcie, ostre. Nie ma ogólnego mydła, tyle że to nie zawsze jest ten motyw co miał być ostry właśnie. Wymaga to stałego kontrolowania punktu AF. Można się przyzwyczaić. (Trzydziestka nie jest lepsza). 20D telewizorek ma mały, ale jeszcze nie tak dawno i w jedynkach nie było większych. Trzydziestki są minimalnie cichsze i szybsze, jakoś tak energiczniej reagują. Brak spota mozna obejść, "picture styles" tymbardziej. Przez ponad 1,5 roku intensywnie fotografowałem dwudziestką i mam (oprócz tego AF) jak najlepsze wrażenia. Puszka była służbowa, byłem 2. uzytkownikiem. Przebieg musiał być duży, ale żadna awaria się nie trafiła.
Posiadam 20D od 2 lat. Trochę fotografowałem motory na torze Poznań i efekty były zadowalające.
M50 | EF-M 22 | EF-M 15-45 | Canon Mount adapter EF-EOS M
20D | EF-S 18-55 | T 28-75/2.8 | EF 50/1.8 | EF-S 60/2.8 macro | EF 70-200/4L
580EXII
055XPROB | 488rc2
Mam 20D od ponad dwóch lat i nie przekonał mnie do siebie ani 30D ani 40D. Puszka mimo swego wieku robi świetne fotki i aż żal mi ją sprzedawać za takie pieniadze (FF to jest jednak zdecydowana różnica). Na szybkość AF nie narzekam, ale tu sporo zależy od obiektywów. Zdecydowanie polecam bo i szybkość działania spora i ergonomia pierwsza klasa.
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes: