Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: 20D - jest sens?

Mieszany widok

zero
    Guest

Domyślnie 20D - jest sens?

na wstępie: witam, to moj pierwszy post tutaj.

mam takie pytanie, i licze na to, że znajde tutaj lepiej poinformowanych i bardziej znających się na rzeczy, niż ja. (-: otóż: ceny EOSa 20D spadają coraz bardziej, teraz oscylują w okolicach ~1000-1500 zł, zaleznie od stanu. opłaca się go kupować? pewnie znajdzie się ktoś, kto ma z nimi jakies doswiadczenia. z góry dzięki za pomoc.

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Wiesz co właśnie przymierzam się do pierwszego Dsl'r i doszedłem do wniosku że będzie to właśnie 20d. Chyba że styknie kasy to 30d. Wg. mnie to naprawdę fajne body...

zero
    Guest

Domyślnie

znaczy, moze powiem tak. widzialem na zywo dwa 20d w akcji. jeden sluzyl do wszystkich mozliwych rodzajów fotgrafii, drugi tylko do reporterki - za to byl ostro zajeżdzany - praca w gazecie. pierwszy fotograf bardzo chwalil, a drugi bluzgal. tak wiec - jaki przebieg oznacza zużycie?

chocolata
    Guest

Domyślnie

Mam 20D i jak za tę cenę to naprawdę wypasiony aparat. Nie opłaca się kupować 30D bo od dwudziestki różni się tylko pierdółkami w stylu większy ekranik itp. Lepiej mieć 20D + dobre szkiełko niż wydać wszystko na body 30D i kupić kita.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chocolata Zobacz posta
    Mam 20D i jak za tę cenę to naprawdę wypasiony aparat. Nie opłaca się kupować 30D bo od dwudziestki różni się tylko pierdółkami w stylu większy ekranik itp. Lepiej mieć 20D + dobre szkiełko niż wydać wszystko na body 30D i kupić kita.
    Powiedz mi jakie to dobre szkiełko kupisz za 400-500zł? Bo taka jest różnica między używanymi 20D a 30D na Allegro. Do tego niektóre ze sprzedawanych 30D mają jeszcze gwarancję a 20D już od dawna nie.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Powiedz mi jakie to dobre szkiełko kupisz za 400-500zł? Bo taka jest różnica między używanymi 20D a 30D na Allegro. Do tego niektóre ze sprzedawanych 30D mają jeszcze gwarancję a 20D już od dawna nie.
    poza tym mniejsza szansa na zajechany sprzęt bo krócej na rynku no i chyba z tego co pamiętam dopiero w 30D canon chwalił się że żywotność migawki 100 000 strzałów, że o iso co 1/3EV ( i w wizjerze go masz) nie wspomnę...

Uzależniony

Domyślnie

Największą wadą 20D jest mało precyzyjny AF (w sporcie zwłaszcza). Tzn. oczywiście zdjęcia są, w jakimś punkcie, ostre. Nie ma ogólnego mydła, tyle że to nie zawsze jest ten motyw co miał być ostry właśnie. Wymaga to stałego kontrolowania punktu AF. Można się przyzwyczaić. (Trzydziestka nie jest lepsza). 20D telewizorek ma mały, ale jeszcze nie tak dawno i w jedynkach nie było większych. Trzydziestki są minimalnie cichsze i szybsze, jakoś tak energiczniej reagują. Brak spota mozna obejść, "picture styles" tymbardziej. Przez ponad 1,5 roku intensywnie fotografowałem dwudziestką i mam (oprócz tego AF) jak najlepsze wrażenia. Puszka była służbowa, byłem 2. uzytkownikiem. Przebieg musiał być duży, ale żadna awaria się nie trafiła.

chocolata
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    30D (używany) + kit (nowy) = ok. 2600
    20D (też używany) + Sigma 17-70 f/2.8-4.5 (nowy) = ok. 2700

Ja zdecydowanie brałbym zestaw drugi.

zero
    Guest

Domyślnie

ja jeszcze w tym roku kupuje sigme 70-300 apo dg, i generalnie przymierzam sie do opchnięcia kita i wymiany na Tamrona albo Sigmę 17-35 - ktos ma doswiadczenia z pracy 20D + te szkla? (mowa o 17-35).

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zero Zobacz posta
    ja jeszcze w tym roku kupuje sigme 70-300 apo dg, i generalnie przymierzam sie do opchnięcia kita i wymiany na Tamrona albo Sigmę 17-35 - ktos ma doswiadczenia z pracy 20D + te szkla? (mowa o 17-35).

sigmę 70-300 apo kupiłem do swojego 400D i optycznie jest świetna ale lubi sobie nie trafić a do tego jest baaardzo wolna. jeżeli chodzi o tamrona to kup sobie 28-70 2.8 bo wszyscy go chwalą pod warunkiem że trafisz na dobrą sztukę
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów