Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 71

Wątek: 20D - jest sens?

Zablokowany

Domyślnie

Podobnie jest między 20 a 30. 20d to bardzo zacne body. Sam zastanawiam się nad backupem, bo tanie są.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chocolata Zobacz posta
    Mam 20D i jak za tę cenę to naprawdę wypasiony aparat. Nie opłaca się kupować 30D bo od dwudziestki różni się tylko pierdółkami w stylu większy ekranik itp. Lepiej mieć 20D + dobre szkiełko niż wydać wszystko na body 30D i kupić kita.
    Powiedz mi jakie to dobre szkiełko kupisz za 400-500zł? Bo taka jest różnica między używanymi 20D a 30D na Allegro. Do tego niektóre ze sprzedawanych 30D mają jeszcze gwarancję a 20D już od dawna nie.

zero
    Guest

Domyślnie

dobra, zaczynam się przekonywać do tego boda juz calkiem. (-:
    a teraz na szybko, moglby jakis posiadacz powiedziec najwieksze wady/zalety, i na co zwracac uwage przy kupnie konkretnego egz.?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

20D jest OK, byle nie zajechane - czyli w dobrym stanie o możliwie niewielkim przebiegu migawki (10-20 tys. zdjęć) albo po jej wymianie.
    Jesli stan migawki nieznany to licz sie z jej wymiana za jakiś czas, w cenie 700 zł w serwisie.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 22-12-2007 o 21:03

Zablokowany

Domyślnie

Sprawdź właśnie migawkę jeśli się da, jeśli body nie ma za sobą pracy reporterskiej to spokojnie bierz. Sprawdź działanie wszystkich punktów AF, podepnij kilka szkieł. Jak pisze MMM dokładając kilka stów masz 30 d na gwarancji za jakieś 2100. Rozważ, bo wymiana migawki może być droższa. To, że body ładne, zadbane nie oznacza, że nie ma na koncie z 150-200 tysięcy cykli. A tu już migawka może być w kłopocie.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Powiedz mi jakie to dobre szkiełko kupisz za 400-500zł? Bo taka jest różnica między używanymi 20D a 30D na Allegro. Do tego niektóre ze sprzedawanych 30D mają jeszcze gwarancję a 20D już od dawna nie.
    poza tym mniejsza szansa na zajechany sprzęt bo krócej na rynku no i chyba z tego co pamiętam dopiero w 30D canon chwalił się że żywotność migawki 100 000 strzałów, że o iso co 1/3EV ( i w wizjerze go masz) nie wspomnę...

Uzależniony

Domyślnie

Największą wadą 20D jest mało precyzyjny AF (w sporcie zwłaszcza). Tzn. oczywiście zdjęcia są, w jakimś punkcie, ostre. Nie ma ogólnego mydła, tyle że to nie zawsze jest ten motyw co miał być ostry właśnie. Wymaga to stałego kontrolowania punktu AF. Można się przyzwyczaić. (Trzydziestka nie jest lepsza). 20D telewizorek ma mały, ale jeszcze nie tak dawno i w jedynkach nie było większych. Trzydziestki są minimalnie cichsze i szybsze, jakoś tak energiczniej reagują. Brak spota mozna obejść, "picture styles" tymbardziej. Przez ponad 1,5 roku intensywnie fotografowałem dwudziestką i mam (oprócz tego AF) jak najlepsze wrażenia. Puszka była służbowa, byłem 2. uzytkownikiem. Przebieg musiał być duży, ale żadna awaria się nie trafiła.

chocolata
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    30D (używany) + kit (nowy) = ok. 2600
    20D (też używany) + Sigma 17-70 f/2.8-4.5 (nowy) = ok. 2700

Ja zdecydowanie brałbym zestaw drugi.

Bywalec Awatar Algier
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Posiadam 20D od 2 lat. Trochę fotografowałem motory na torze Poznań i efekty były zadowalające.
    M50 | EF-M 22 | EF-M 15-45 | Canon Mount adapter EF-EOS M
    20D | EF-S 18-55 | T 28-75/2.8 | EF 50/1.8 | EF-S 60/2.8 macro | EF 70-200/4L
    580EXII​
    055XPROB | 488rc2

Początki nałogu

Domyślnie

Mam 20D od ponad dwóch lat i nie przekonał mnie do siebie ani 30D ani 40D. Puszka mimo swego wieku robi świetne fotki i aż żal mi ją sprzedawać za takie pieniadze (FF to jest jednak zdecydowana różnica). Na szybkość AF nie narzekam, ale tu sporo zależy od obiektywów. Zdecydowanie polecam bo i szybkość działania spora i ergonomia pierwsza klasa.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów