Jakbyś wiedział jak lustro wali w korpus to byś się przestał przejmować falami dźwiękowymi.
Jakbyś wiedział jak lustro wali w korpus to byś się przestał przejmować falami dźwiękowymi.
system EOS
Ja robiłem zdjęcia z wieży na której anten nadawczych było jak bąbek na choince. jedna obok drugiej.
i w kilku miejscach pole magnetyczne było tak silne (tak mi się wydaje)
że aparat mi się blokował. (elektronika) gdy się obróciłem w inne miejsce aparat działał, a w tych kilku miejscach wariował. Więc pole magnetyczne jak najbardziej ma wpływ na elektronikę.
Ostatnio edytowane przez kompi ; 22-12-2007 o 17:21
O aparat jak widać nie martw się, ale za to zadbaj o słuch - Etymotic Research ER20 to dość dobre 'zatyczki' na roznego rodzaju koncerty. polecam
Pozdrawiam,
Michał
I tak i nie
Uscislajac anteny nadawcze maja za zadanie wyemitowac z maksymalna sprawnoscia "fale radiowe" czyli wlasnie generuja pole elektromagnetyczne. Czyli jedna ze skladowych jest to nieszczesne pole magnetyczne.
Jednak w przypadku pracy w poblizu anten nadawczych stawiam na to ze indukowaly ci sie napiecia na elektronice aparatu co powodowalo jego oglupienie.
TEORIA:
Pole elektromagnetyczne z anten czy innego silnego źródła może spowodować ogłupienie aparatu
Fala dźwiękowa może wprawić w drgania niektóre podzespoły aparatu o ile częstotliwość fali dźwiękowej jest bliska częstotliwości rezonansowej danego podzespołu
PRAKTYKA: Martw się raczej o tych nachlanych czubów![]()
Trudne warunki to nie jest problem sprzętu, tylko fotografa.
Jak nie potrafisz się skupić na robieniu zdjęć w hałasie to umów się tuż przed imprezą i wtedy zrób zdjęcia. Ja tak robię i nie mam problemów z hałasem, a także ze skaczącymi ludźmi.
Zresztą jak chcesz robić dla kogoś zdjęcia lokalu podczas imprezy to musisz liczyć się, że coś może się przydarzyć, tak więc doliczasz do tego dodatkowe koszty i po sprawie.
Najlepiej na temat zjawisk fizycznych niech wypowie się fizyk bo co post to każdy ma inną teorie
Faktem jest że pole magnetyczne, czy silne nadajniki mają jakiś wpływ czego właśnie doświadczyłem.
Co do kolumn i ich magnesach to można to z przymrużeniem oka traktować.
Ale tak jak juz ktoś wcześniej pisał strzeż się imprezowiczów i trzymaj sprzęt w kasku![]()