Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Wpływ fal dźwiękowych na lustrzankę...

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jakbyś wiedział jak lustro wali w korpus to byś się przestał przejmować falami dźwiękowymi .
    system EOS

Coś już napisał Awatar kompi

Domyślnie

Ja robiłem zdjęcia z wieży na której anten nadawczych było jak bąbek na choince. jedna obok drugiej.

i w kilku miejscach pole magnetyczne było tak silne (tak mi się wydaje)
    że aparat mi się blokował. (elektronika) gdy się obróciłem w inne miejsce aparat działał, a w tych kilku miejscach wariował. Więc pole magnetyczne jak najbardziej ma wpływ na elektronikę.
    Ostatnio edytowane przez kompi ; 22-12-2007 o 17:21
    http://pano360.pl |
    Canon 400D | KIT | Sigma 8/3.5 | Canon 55-250 IS

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

O aparat jak widać nie martw się, ale za to zadbaj o słuch - Etymotic Research ER20 to dość dobre 'zatyczki' na roznego rodzaju koncerty. polecam
    Pozdrawiam,
    Michał

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kompi Zobacz posta
    i w kilku miejscach pole magnetyczne było tak silne (tak mi się wydaje) że aparat mi się blokował. (elektronika) gdy się obróciłem w inne miejsce aparat działał, a w tych kilku miejscach wariował. Więc pole magnetyczne jak najbardziej ma wpływ na elektronikę.
    Mylisz pojęcia. Anteny nie mają nic wspólnego z polem magnetycznym.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Mylisz pojęcia. Anteny nie mają nic wspólnego z polem magnetycznym.
    I tak i nie

Uscislajac anteny nadawcze maja za zadanie wyemitowac z maksymalna sprawnoscia "fale radiowe" czyli wlasnie generuja pole elektromagnetyczne. Czyli jedna ze skladowych jest to nieszczesne pole magnetyczne.
    Jednak w przypadku pracy w poblizu anten nadawczych stawiam na to ze indukowaly ci sie napiecia na elektronice aparatu co powodowalo jego oglupienie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Szczerze wątpię w jakikolwiek możliwy wpływ nawet bardzo głośnego dźwięku na sprawny aparat Canona w trakcie zabawy. Moje canony przeszły nieraz taką szkołę jeśli chodzi o wytrząsanie, że większość forumowiczów złapała by się za głowę z przerażenia - a nic im się nie stało.

Początki nałogu

Domyślnie

TEORIA:
    Pole elektromagnetyczne z anten czy innego silnego źródła może spowodować ogłupienie aparatu
    Fala dźwiękowa może wprawić w drgania niektóre podzespoły aparatu o ile częstotliwość fali dźwiękowej jest bliska częstotliwości rezonansowej danego podzespołu

PRAKTYKA: Martw się raczej o tych nachlanych czubów

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Trudne warunki to nie jest problem sprzętu, tylko fotografa.
    Jak nie potrafisz się skupić na robieniu zdjęć w hałasie to umów się tuż przed imprezą i wtedy zrób zdjęcia. Ja tak robię i nie mam problemów z hałasem, a także ze skaczącymi ludźmi.

Zresztą jak chcesz robić dla kogoś zdjęcia lokalu podczas imprezy to musisz liczyć się, że coś może się przydarzyć, tak więc doliczasz do tego dodatkowe koszty i po sprawie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k Zobacz posta
    nie wiem czy czasem jeśli będziesz stał przy samej kolumnie
    głośnikowej to pole magnetyczne nie będzie działało negatywnie na matrycę. Tam są magnesy wielkości pizzy
    a jest ich kilka
    A nie wstyd Ci wypisywać takie brednie?

Coś już napisał Awatar kompi

Domyślnie

Najlepiej na temat zjawisk fizycznych niech wypowie się fizyk bo co post to każdy ma inną teorie
    Faktem jest że pole magnetyczne, czy silne nadajniki mają jakiś wpływ czego właśnie doświadczyłem.

Co do kolumn i ich magnesach to można to z przymrużeniem oka traktować.

Ale tak jak juz ktoś wcześniej pisał strzeż się imprezowiczów i trzymaj sprzęt w kasku
    http://pano360.pl |
    Canon 400D | KIT | Sigma 8/3.5 | Canon 55-250 IS

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów