Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 118

Wątek: 40D vs D200??

Domyślnie

Przesiadłem się z 30d na 40d dla lepszego af. Róznica w szumach w realu jest pomijalna (robię wyłącznie raw). W ciemnym kościele gdzie musiałem wchodzić na iso 1600-3200 af spełnił moje oczekiwania o wiele lepiej niż 30d.
    Czy wybrałbym D200? Nie. Myślałem nad D300 ale w canonie bardziej odpowiadają mi szkła (ocena subiektywna). EFS 17-55 f2.8 is naprawdę jest super a cena już jest w miarę normalna. Czekam jeszcze na 70-200L f4is. Potem za rok pomyślę nad zakupem następcy 5D a 40D zostanie jako zapasowe body. Fakt, że trzeba będzie EFS 17-55 sprzedać ale do tego czasu warto to szkiełko mieć.
    Pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Ja się właśnie praktycznie zastanawiam.
    Biorę 40D, idę na salę fotografować turniej. (...) Bez inwestowania w szklarnie 2,8.
    Bez inwestowania w szkła 2.8 idziesz na salę fotografować turniej?
    Miało być praktycznie a nie masochistycznie .
    Rozsądny praktyk juz po pierwszym foceniu w takich warunkach że oprócz puszki jeszcze i odpowiednie szkła do fotografowania są potrzebne .

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Na halę bez jasnego szkła nie ma co chodzić. Ja ostatnio robiłem turniej halowy i na 5D miałem cały czas ISO 1600 a zoomy non stop pełna dziura 2.8. Czasami nawet na stałki przechodziłem i było np. 2- 2.2.
    FOTOINKWIZYTOR

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Bez inwestowania w szkła 2.8 idziesz na salę fotografować turniej?
    Miało być praktycznie a nie masochistycznie .
    Rozsądny praktyk juz po pierwszym foceniu w takich warunkach że oprócz puszki jeszcze i odpowiednie szkła do fotografowania są potrzebne .
    Czyli fotografowanie na sali bez 2.8 to masochizm Twoim zdaniem? Dziwaczny punkt widzenia, ale OK. Masochizm to raczej odczucia przyjemności powiązane z bólem, nie doświadczysz tego trakcie fotografowania ciemniejszymi obiektywami na sali. Rozumiem, że jest trudniej ale nie jest to niemożliwe. Znam trochę osób korzystających na sali z 300/4LIS. Z 30D. Czyni ich to nierozsądnymi teoretykami? Ależ skąd

Oczywiście, że właśnie tak fotografuję. Nawet jeśli jest Ci to sobie trudno wyobrazić. Aha, lampy też nie używam za często.
    Zdjęcia podobają się fotografowanym. I tak już mi się - dzięki umiejętnościom ( ) - udaje parę lat. Tutaj bym skończył OT.

Natomiast Twoje spostrzeżenie odwraca uwagę od zasadniczego problemu, o którym pisałem. Zapominamy o 2,8, rozpatrujemy co możemy wycisnąć z ISO3200 @40D. Postawiono tezę, że mniej niż z poprzedników.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Na halę bez jasnego szkła nie ma co chodzić. Ja ostatnio robiłem turniej halowy i na 5D miałem cały czas ISO 1600 a zoomy non stop pełna dziura 2.8. Czasami nawet na stałki przechodziłem i było np. 2- 2.2.
    Moim zdaniem to jest podejście oczywiście komfortowe, ale wcale nie oznacza że jedyne. Od czegoś takiego jest właśnie ISO 3200.
    EF 300/2,8 nie kupię, a w zasadzie to było by szkło docelowe. Ale jak dla mnie - ciężki klamot. Sorry ale wygoda też się liczy.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 31-12-2007 o 15:00 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Masochizm to raczej odczucia przyjemności powiązane z bólem, nie doświadczysz tego trakcie fotografowania ciemniejszymi obiektywami na sali.
    Przyjemności nie, ale bólu owszem. Są różne hale. Na jednej takiej (extraklasa, a jakże!) przy 3200 ekspozycja jest 320/2,8 a dyscyplina bardzo szybka niestety. W takich warunkach korzystający z 300/4 nie są nawet "nierozsądnymi teoretykami" jaki piszesz. To szkło jest tam całkowicie bezużyteczne. 2,8 nie jest obowiązkowe, pod warunkiem, że nie ma się obowiązku fotografować tam, gdzie dla 4 jest zbyt ciemno.

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No i dlatego właśnie tak szalenie podoba mi się D3 i D300. Przy D3 włączamy ISO 6400 i mamy wszystko - ostrość, szybkość, precyzję, jakość.... można bez końca.
    FOTOINKWIZYTOR

Bywalec

Domyślnie

A czego mamy mniej?! K A S Y ! ! ! Super!

Zablokowany

Domyślnie

No i dlatego właśnie tak szalenie podoba mi się D3 i D300. Przy D3 włączamy ISO 6400 i mamy wszystko - ostrość, szybkość, precyzję, jakość.... można bez końca.
    Ziomal, to sobie go kup, i przestan trolic, bo to nie nikon forum. Za chwile canon wypusci jakas nowa puszke i bedziesz wychwalal jej zalety i mowil ze nikon to fee.

http://www.shutterphoto.com/forums/a...1&d=1139914455

Pozdro.
    Ostatnio edytowane przez gujaa ; 31-12-2007 o 19:41

Cwanon
    Guest

Domyślnie

Nie twierdzę że może się podobac D3 ale liczy się co masz czyż nie tak?

Udanych zdję w Nowym Roku tym co mamy a nie tym o czym gdybamy :-D

Coś już napisał Awatar paulusus
    Miasto
    Ochotnica Dolna

Domyślnie

mam pytanie do posiadaczy 40D... dziś byłem na plenerku z moim bobaskiem... ustawiłem na Av... iso dosyć wysokie, zaznaczyłem "szybko-strzeloność" i w trybie AI SERVO..... wyglądało jak co najwyżej(przy czasie 1/500) puszka osiąga 3,5 klatki/s .... a w trybie ONE SHOT i AI FOCUS walił pełną parą... normalne to ?

obiektyw to 50/1,8 .... sprawdzałem z ciekawości w domu przy normalnych warunkach ( ciepełko itp ) na obiektywie 70-200 i jest ok ... wszędzie strzela pełną parą
    przed momentem sprawdziłem na 50/1,8 i tak jak napisałem.... AI FOCUS i ONE SHOT ok a AI SERVO muli może ktoś to sprawdzić jak ma taki obiektyw ?

dzięki i pozdrawiam
    Canon 6D x2 | Tamron 15-30 f/2.8 | Sigma A 35 f/1.4 | Canon 50 f/1.4 | Canon 85 f/1.8 | Tamron 90 f/2.8 | Canon 135 f/2.0 L | Canon 300 f/4 L | Canon Extender x2 III |

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów