Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 118

Wątek: 40D vs D200??

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez privilege Zobacz posta
    No dzięki Artur Portret mi się podoba w sumie nie jest to jeszcze to http://i.pbase.com/v3/69/407169/1/50940887.skintone.jpg
    Ale zdaję sobie sprawę że i warsztat w obu przypadkach był inny bo w oczach Starszej pani odbija się tylko palnik a w oczach modelki widzę chyba Blendę ..Więc twój portret owszem bardzo dobry szkoda że tak mało jest dobrych zdjęć z 40D czyżby dlatego że to nowy sprzęt ? widziałem mnóstwo bardzo dobrych portretów z 30D / 20D
    Zdjęcie z linka się nie otwiera u mnie,

Ale zdaję sobie sprawę że i warsztat w obu przypadkach był inny bo w oczach Starszej pani odbija się tylko palnik a w oczach modelki widzę chyba Blendę..
    Blenda w święta przy stole.. rodzina by mnie zabiła

Więc twój portret owszem bardzo dobry szkoda że tak mało jest dobrych zdjęć z 40D czyżby dlatego że to nowy sprzęt ? widziałem mnóstwo bardzo dobrych portretów z 30D / 20D
    A ja myślę że to nie kwestia puszki bo to nie ona robi zdjęcia - te bezsensowne kłótnie o to czy 40D jest o 1/3 EV "jaśniejszy" czy ciemniejszy.. i co tam widać w tych szumach są głupie bo w końcu jakie to ma znaczenie - np. na histogramie widać co trzeba..
    Wczoraj drukowałem kalendarz rodzinny w rozmiarach 30x45 cm - kilka zdjęć na iso1600 (zarówno z 350D jak i z 40D) - wyszły naprawdę dobrze - moje zdanie jest takie jak kogoś z forum (sorry - nie pamiętam kogo) - ze nie zauważy się różnicy na dobrze naświatlonym zdjęciu pomiędzy 300D,350D,30D,40D itd.. ale już pomiędzy kitem a 35/1,4L owszem..
    To jest robione 85/1,8 i obrabiane w C1 v.4 - z 40D można sporo wyciągnąć.. kwesta jak i czym się ciągnie
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał

Domyślnie

Artur spróbuj tędy http://www.pbase.com/r_p/5d_notes
    a następnie zjedz na dół do zdjęć i wybierz pierwszy rząd czwarte foto pani w czapce

Artur
    A ja myślę że to nie kwestia puszki bo to nie ona robi zdjęcia - te bezsensowne kłótnie o to czy 40D jest o 1/3 EV "jaśniejszy" czy ciemniejszy.. i co tam widać w tych szumach są głupie bo w końcu jakie to ma znaczenie - np. na histogramie widać co trzeba..
    Wczoraj drukowałem kalendarz rodzinny w rozmiarach 30x45 cm - kilka zdjęć na iso1600 (zarówno z 350D jak i z 40D) - wyszły naprawdę dobrze - moje zdanie jest takie jak kogoś z forum (sorry - nie pamiętam kogo) - ze nie zauważy się różnicy na dobrze naświatlonym zdjęciu pomiędzy 300D,350D,30D,40D itd.. ale już pomiędzy kitem a 35/1,4L owszem..
    To jest robione 85/1,8 i obrabiane w C1 v.4 - z 40D można sporo wyciągnąć.. kwesta jak i czym się ciągnie
    Zgadzam się i dlatego tak długo nie kupowałem lustrzanki bo uważałem za bezsens zakup Body +kit ...teraz jestem w stanie wydać ok 7-8 tysięcy ma to być jedno body i jedno szkło na poczatek mam do wyboru 40D +70-200 f4 IS USM lub 5D + 50.1,4 i na chwile obecną chyba bardziej kusi mnie ten drugi .Nikon padł w przedbiegach ze względu na jakość obrazu z 5D i szkła canona ale 40D jest również kuszącym kąskiem ...
    Sory za off topic

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Zdjęcie z linka się nie otwiera u mnie,
    Przekopiuj do paska adresu i wcisnij enter Pewnie jest blokada przed przekierowaniem z innych stron.
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Coś już napisał

Domyślnie

Artur spróbuj tędy http://www.pbase.com/r_p/5d_notes
    a następnie zjedz na dół do zdjęć i wybierz pierwszy rząd czwarte foto pani w czapce

Zgadzam się i dlatego tak długo nie kupowałem lustrzanki bo uważałem za bezsens zakup Body +kit ...teraz jestem w stanie wydać ok 7-8 tysięcy ma to być jedno body i jedno szkło na poczatek mam do wyboru 40D +70-200 f4 IS USM lub 5D + 50.1,4 i na chwile obecną chyba bardziej kusi mnie ten drugi .Nikon padł w przedbiegach ze względu na jakość obrazu z 5D i szkła canona ale 40D jest również kuszącym kąskiem ...
    Sory za off topic
    Co do obiektywu - 50/1.4 jest super, ale 70-200 4 IS jest super do kwadratu Przy 200mm mozna robic ostre zdjecia z t=1/20 a nawet 1/8 sek.

Coś już napisał

Domyślnie

canfan dzieki za portrety
    Decyzja już podjęta
    5D a szkło to zależy ile kasy zostanie
    Bo jeśli stać mnie będzie na nowego 5D ( o ile do końca stycznia sie pojawi i nie zmieną matrycy na gorszą ) to wezmę nowego i 50 F1,4
    A jeśli nowy odpadnie to 5D
    +
    50 F1.4 lub 24-70 f/2.8L EF USM lub 70-200 4 IS
    wiec spokojnie czekam do końca miesiąca

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Te spory oczywiście nie są tak zupełnie bezpodstawne. Chodzi często o sytuacje w których już sprzęt nie pozwoli na więcej. Ciemna sala, sport, iso3200, 40D może wymusić zakup jaśniejszego obiektywu niż do 30D w takich samych warunkach. Oczywiście zdolny fotograf da sobie radę nawet mniej czułym zestawem, ale może mieć kłopoty z zamrożeniem ruchu przy zachowaniu stosunkowo małego zaszumienia.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

to wszystko jest czysto hipotetyczne. Może zrobimy punktację, i policzymy teoretycznie, czy lepiej mieć 0,7EV mniej szumów (bo to jest tylko szum, choć jest traktowany jak dodatkowe ISO ku mojemu zdumieniu - a można po prostu mocniej odszumić po fakcie) czy dwa razy bardziej sprawny AF. Ile punktów da świetne odszumianie w body dla jpg? Itd itp.
    Z praktyczną fotografią to ma niewiele wspólnego.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    to wszystko jest czysto hipotetyczne. Może zrobimy punktację, i policzymy teoretycznie, czy lepiej mieć 0,7EV mniej szumów (bo to jest tylko szum, choć jest traktowany jak dodatkowe ISO ku mojemu zdumieniu - a można po prostu mocniej odszumić po fakcie) czy dwa razy bardziej sprawny AF. Ile punktów da świetne odszumianie w body dla jpg? Itd itp.
    Z praktyczną fotografią to ma niewiele wspólnego.
    Ja się właśnie praktycznie zastanawiam.
    Biorę 40D, idę na salę fotografować turniej. 3200 mam na bank. Wyrobię się z czasami czy będę miał same rozmazy? Mimo szybkiego AF-a. Bez inwestowania w szklarnie 2,8. Akcja statyczna odbywa się jedynie przy serwie. Dominuje bieg z częstymi zmianami kierunku.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 31-12-2007 o 00:04

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja mam wrażenie, że te kosmetyczne różnice obrazowania w tzw. praktyce są pomijalne. Ważniejsze mogą się okazać funkcje puszki.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów