Cenny tych aparatów po wyjściu D300 mocno się zbliżyły.
Co wybrać i dlaczego Waszym zdaniem????
Cenny tych aparatów po wyjściu D300 mocno się zbliżyły.
Co wybrać i dlaczego Waszym zdaniem????
Canon Eos 5D Mark III/Canon 40D plus dwa szkła o których nie warto wspominać....
Uj, tu trzeba by wypracowanie napisać, żeby rzetelnie opowiedzieć na to pytanie. Byłoby łatwiej jakbyś napisał co chcesz fotografować, czy często będziesz pracował na wysokim ISO, w jakich warunkach atmosferycznych, jaką szklarnię zamierzasz kupić itp. itd.
odpowiedz z tego forum bedzie akurat w kierunku konkretnego systemu![]()
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Przylacze sie do pytania, mam nadzieje, ze autor watku mi to wybaczy...
Kolega moj rowniez zadal mi to samo pytanie pare dni temu. Jednakze nie wiedzialem co mu ostatecznie doradzic. Przechodzi na lustro bedzie z hybrydy, wiec kompletowanie szkiel dopiero przed nim. Do wydania na poczatek ma 5,5 tys. na puszke i jakies szklo.
Adrian, bo tak na imie ma moj kolega, jest zwolennikiem swiatla zastanego. Foci w klubach, koncertach, turniejach tanecznych, street foto
Na poczatek zaproponowalem mu uniwersalnego tamrona 17-50/f2.8 i stalke 50mm/f1,8 natomiast co do puszki to nie chcialem mu nic sugerowac, chociaz wydaje mi sie, że D200 bardziej spelnialby jego oczekiwania.
Prosze zatem Kolegow o wlasne sugestie.
Pozdr.
Ostatnio edytowane przez Arct-77-uruS ; 21-12-2007 o 20:43
40D i nie ma pytań
Prosilbym rowniez o jakies uzasadnienia![]()
Jak zdjęcia w klubach i światło zastane to raczej będzie się musiał męczyć z 40D. Z D200 byłoby łatwiej, ale niestety szumy na wysokich ISO go zjedzą.
Najlepszym wyborem byłby D300 plus 50/1.8. Zapłaci za to niewiele ponad 6 kzł, ale w klubach wyszaleje się do woli.
Co do ogólnego wyboru 40D vs D200... zależy do czego. Generalnie jak potrzebne ISO maks 400 to lepszy jest Nikon. Ale tutaj cały czas jest ważne "do czego", bo zostaje nam najważniejsza sprawa... obiektywy. No i ile pieniędzy ma zamiar przeznaczyć w przyszłości na swoje zabawki, bo 5,5 kzł to tylko początek zabawy.
FOTOINKWIZYTOR
ocena subiektywna i nikt się z nią zgadzać nie musi.
w 40D lepsze masz w zasadzie wszystko co ci będzie w fotografii potrzebne, to nie są tajemnice tylko parametry techniczne. Używam 40D, używałem 20D i robiłem zdjęcia D200. Dla mnie wybór jest prosty i nie jest to wcale męczenie się, bo wolę 40D od D300.