Na wstepie podam przyklad - by zaspokoich tych najmniej cierpliwych
Czyli zielone tlo Chroma Key mniej wiecej rowno oswietlone - nie musi byc super rowno.. moze byc oswietlone byle jak... Przyznam jednak, ze ladne doswietlenie tla ulatwia zycie.
A tak wyszlo po 3 sekundach w PS za pomoca filtra firmy Digital Anarchy - Primatte w wersji 3.0
Teraz wytlimacze co to jest chroma key i po co to wszystko...
Chroma Key to poprostu zielone tlo (ja posiadam Chroma Key Zielony firmy Lasolite - kartonowe 2,75m x 11m ). Uzywa sie go glownie w przemysle Video, ja postanowilem zastosowac to w fotografii na potrzeby microstock - business.
Z Chroma key spotykacie sie co dnia ogladajac pogode w tv![]()
Za pomoca w/w filtra w ciagu doslownie 2-3 sekund mozna pozbyc sie tla, lacznie z zafarbem zielonym z przeswitow we wlosach.
Warunki - modela trzeba ustawic nie blizej niz 1 metr od tla, mniej wiecej doswietlic i tyle. Do tej pory wlosy wycinalem na maskach - zajmowalo mi to do godziny by perfekcyjnie wyciac wszystko, masa kabinowania z jasnymi koncami wlosow w kontrascie do ciemnych partii tam gdzie skupisko owlosienia jest wieksze... teraz 3 sekundy i po sprawie...
Dla microstokowcow poprostu BAJKA!
P.S. Przepraszam za stylistykejest 2.30 nad ranem.
Bardziej konkretny art napisze w przeciagu 2-3 dni lacznie ze zrzutami ekranu i poprawna polszczyzna
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dla uscislenia - w wersji PO wywaleniu tla wkleilem za modelke byle jaki kawalek innego zdjecia, stad te nierowne tony.