Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Wątek: Jak tu nie zwariować???? 40d, z kitem czy bez, co zamiast kitu?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Troche tak i trochę nie.Extender canona ze wzgledu na wystającą mordke podpiac sie nie da.Kenko[i inne firmy] moznaby użyć.
    teoretycznie tak, idąc tym tropem można pewnie tez z 17-40, ale czy to ma sens i czy w ogóle warto o tym wspominać?

wg mojego stanu wiedzy omijanie niekompatybilności poprzez użycie niezależnych extenderów ma sens z takimi obiektywami jak EF 85/1.8 lub 100/2.0

Niestety do ptaszków to ja takiego zestawu zdecydowaniw nie polecałbym.
    a czy jest jakiekolwiek zastosowanie, do którego moznaby to polecić?
    bo ja się obawiam, że jakość obrazu spadnie do tego stopnia, że lepiej zrobić "zoom cyfrowy" przy uzyciu komputera :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez papuziara Zobacz posta
    Witam wszystkich.

Zastanawiam się nas zakupem lustra jak wyżej. Rozważałam też 450d ale po dogłębnej lekturze forum chyba się rozmyśliłam Sprzęt potrzebuję do fotografowania ptaszków. Z reguły jak spotykam ptaszka na spacerze albo w innym sprzyjającym miejscu to robie mu zdjęcie, nie koczuje ze statywem w ukryciu. Jedynie zdarza mi się stać pod drzewem z aparatem przy oku i czekać aż ptak się przemieści, więc zależy mi na lekkości i poręczności sprzętu oraz możliwości dużych zbliżeń.

Na sprzęt będę miała około 7000 zl. Na allegro w zestawie jest CANON EOS 40D
    + obiektywy:
    EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM
    EF-S 70-300mm f/4-5.6 IS USM

Co sądzicie o tym zestawie? Jak oceniacie jakość tych obiektywów?

Rozważam jeszcze ten obiektyw: Canon EF 24-105 f/4 L USM IS. Może nie najdłużyszy ale chyba lepszy jakościowo.[?] Najwyżej dokupiłabym jakiś extender do tego a potem kupie jeszcze coś innego dłuższego.

Może lepiej kupić samo body a wybrać w tej sumie inny obiektyw. Ale jaki?

24-105 - to bardzo dobre szkło, ale raczej na ptaszki jest za krótkie.
    Może raczej pomyśl o 70-200 f4 LIS - to znakomite szkło.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Dopiero zaczyna Awatar papuziara
    Miasto
    Oleśnica/Wrocław

Domyślnie

Naczytałam się już tutaj wszystkiego ale dalej nie wiem co kupić. Ile osób tyle opinii.

Teraz mam cyfrówkę z obiektywem 28-75 i też da się tym robić ptaszki choć wiadomo, że za krótkie. Dlatego pisałam o dobrym krótkim obiektywie, bo może na razie by wystarczył, a potem przy przypływie gotówki kupiłabym coś długiego bardzo dobrego.

Chodzi mi też o to, że przy ograniczeniach finansowych, nie wiem czy jest sens kupić jedynie długie szkło, bo co ze zdjęciami u cioci na imieninach???

Bardzo kusi mnie 70-200 2.8 IS USM ale to wieeeelki wydatek. Kupie sam obiektyw i co??? Gdybym miała już jakąś lustrzaną puszkę to zainwestowałabym w szkło a wymiana body później. Kompleetuje zestaw od podstaw wiec coś muszę wybrać.

Tym sposobem powstaje pytanie czy może kupić lepsze szkło a body gorsze, ale po co potem wymieniać... I tak źle i tak niedobrze. Hmmmm.

Nie chce kupić szkieł, które będę chciała po 2-3 miesiącach wymienić, bo będą kiepskie. Wolę poczekać, dołożyć. A pewne jest że musze kupić jedno body i jeden obiektyw. hyhyhy

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Naczytałam się już tutaj wszystkiego ale dalej nie wiem co kupić. Ile osób tyle opinii.

Teraz mam cyfrówkę z obiektywem 28-75 i też da się tym robić ptaszki choć wiadomo, że za krótkie. Dlatego pisałam o dobrym krótkim obiektywie, bo może na razie by wystarczył, a potem przy przypływie gotówki kupiłabym coś długiego bardzo dobrego.

Chodzi mi też o to, że przy ograniczeniach finansowych, nie wiem czy jest sens kupić jedynie długie szkło, bo co ze zdjęciami u cioci na imieninach???

Bardzo kusi mnie 70-200 2.8 IS USM ale to wieeeelki wydatek. Kupie sam obiektyw i co??? Gdybym miała już jakąś lustrzaną puszkę to zainwestowałabym w szkło a wymiana body później. Kompleetuje zestaw od podstaw wiec coś muszę wybrać.

Tym sposobem powstaje pytanie czy może kupić lepsze szkło a body gorsze, ale po co potem wymieniać... I tak źle i tak niedobrze. Hmmmm.

Nie chce kupić szkieł, które będę chciała po 2-3 miesiącach wymienić, bo będą kiepskie. Wolę poczekać, dołożyć. A pewne jest że musze kupić jedno body i jeden obiektyw. hyhyhy

W takiej sytuacji wypróbowana rada to kupić aparat + najtańszy ale całkiem dobry optycznie obiektyw EF 50 f 1.8 (koszt ca 300 PLN) i w ten sposób zacząć przygodę z lustrzanką.
    Szybko sama odkryjesz, jakie szkła są Ci najpilniej potrzebne.
    Aparaty zmieniają się co rok, dwa lata, ale najczęściej są to usprawnienia ułatwiające fotografowanie, a rzadziej rewolucyjne zmiany decydujące o dramatycznej poprawie jakości zdjęć.
    Z obiektywami sprawa wygląda inaczej i wiele obecnie stosowanych konstrukcji powstało 10, czy nawet więcej lat temu i dlatego obiektyw, to zakup na lata.
    Z powyższego wynika jeszcze ta prawidłowość, że aparaty tracą na wartości znacznie szybciej, niż obiektywy. Przykładowo, po upływie niespełna roku od daty zakupu mój aparat stracił już na wartości ponad 30%, podczas gdy kupiony wówczas obiektyw - około 10%.
    Życzę dobrego wyboru sprzętu i wspaniałych zdjęć. :grin:
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Wszystko co istnieje do czegos sie przyda.Gdy ide na spacer z pieskiem biore 5d ,24-105 i extenderek w kieszen .Bez żadnej torby.Z jakoscią nie przesadzajmy.Elka i extender to nie tragedia.Czytajac niektóre posty dochodze do wniosku że cropy i PS zastępuja extender.Być może ,tyle że ja o tymnic nie wiem.Podobnie Canon ,Nikon,Soligor,Sigma i inni producenci oraz uzytkownicy tychze.Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Moby - papuziara napisała WYRAŹNIE do czego potrzebuje obiektywu i czego od niego oczekuje, więc nie wciskaj jej 50/1.8 bo nie wiem jakiego "ptaszka" udałoby się jej nim złapać :P
    40D mają w dobrej cenie na agito, aż się miło zdziwiłem.
    Sama napisałaś, że wolisz dozbierać i nie zadowolisz się półśrodkami, więc wydaje mi się, że najlepszym wyborem byłoby 40D i 70-200/2.8IS i ew. extender.
    Regulamin pkt 8.

Miasto
    Oleśnica/Wrocław

Domyślnie

Do 70-200 sobie jeszcze trochę pozbieram, bo on wyczerpuje mój cały budżet. Więc kupiłabym teraz puszkę i coś mniejszego, więc zastanawiam się nad wymienianym już 24-105 bo zakupu tego rodzaju - standardowego obiektywu nie uniknę Byłby on świetny na spacerki i kiedy nie mam ochoty nosić 20 kg sprzętu ze sobą, dlatego pomyślałam o nim już wcześniej. A może też wymieniony 17-55??? Jakieś sugestie?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Na FF obiektyw 24-105 4 IS L to idealny spacer-zoom.Można całymi dniami nie zdejmować.Na cropie jednak traci szeroki kat i ma taki jak ~~40-160.a wiec od standartu do sredniego tele,bez szerokiego kąta.Mysle że lepszą spacerówka dla cropa jest obiektyw z ogniskową od 17.No chyba ze ktos nie lubi szerokiego kata.Pozdrawiam

Miasto
    Oleśnica/Wrocław

Domyślnie

Jestem już prawie przekonana po lekturze forum do tego 24-105. Napisałby ktoś jak się sprawuje w ciemnym lesie
    A może macie jakieś inne sugestie spacerowe??

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Na FF obiektyw 24-105 4 IS L to idealny spacer-zoom.Można całymi dniami nie zdejmować.Na cropie jednak traci szeroki kat i ma taki jak ~~40-160.a wiec od standartu do sredniego tele,bez szerokiego kąta.Mysle że lepszą spacerówka dla cropa jest obiektyw z ogniskową od 17.No chyba ze ktos nie lubi szerokiego kata.Pozdrawiam

Niestety, my - cropiarze - mamy kłopot z szerokim kątem, bo cropowe szkła nie nadają się na FF. Są dobre szkła EFS 10-22, EFS 17-55, ale w razie przejścia na FF trzeba je będzie bezwarunkowo sprzedać. A nikt nie chce sobie zamykać drogi do ewentualnego przejścia na FF. Dlatego wybrałem rozwiązanie połowiczne (tańsze) i zdecydowałem się na Tokinę 12-24, która ma dobre recenzje i kosztuje znacznie taniej. Szczególnie z importu.
    Właśnie leci do mnie z HK.
    Pozdrówka
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jestem już prawie przekonana po lekturze forum do tego 24-105. Napisałby ktoś jak się sprawuje w ciemnym lesie
    A może macie jakieś inne sugestie spacerowe??
    24-105 - to znakomite szkło i stabilizacja działa bezbłędnie, ale w ciemnym lesie może być pewien problem. Raczej wybieraj te jaśniejsze lasy i nie zapomnij o dobrym statywie.
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 16-04-2008 o 22:57 Powód: Automerged Doublepost
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów