ja osobiscie czekam do wiosny ze zmiana arsenału-jesli Canon nic ciekawego nie wypusci bede główkował nad zmiana systemu.
ja osobiscie czekam do wiosny ze zmiana arsenału-jesli Canon nic ciekawego nie wypusci bede główkował nad zmiana systemu.
mam także bardzo zblizony pogląd. Połowa sukcesu to natywne ISO 200 i duże piksele. Technologia trochę nowsza niż w 5D tez robi swoje, ale odszumianie wcale nie jest takie agresywne, na wysokich ISO jest dużo szczegółu. To właśnie pewnie zasługa matrycy nowszej o prawie 2 lata.
Tylko czy to dobrze, czy źle? Bo z tego wynika, że nie ma ostatnio dużego postępu. By miec mało szumiące body nie będzie można zwiększać zbytnio ilości MPx. Robienie natywnego ISO 400 to nie jest wyjście, bo zaczyna brakować ISO 100. Czyżby technologia zbliżyła sie do ściany?
To by oznaczało epokę specjalizowanych body. Wiele MPx z ISO 100, ale z szumem na wysokich ISO (dla fotografów "studyjnych) i jako alternatywa mało MPx z wyższym natywnym ISO - dla fotoreporterów. Jedno i drugie to FF - bo dają większe piksele. A linii trzeciej - amatorskiej - crop.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Oczywiście, bo tym co jest w tej chwili już się nie da robić zdjęć 8).
Ale to już prawiemamy, a i tak ciągle narzekania. Wiem prawie robi dużą różnicę
. To co piszesz może mieć sens szczególnie jak się popatrzy np. na to. Widać że przy 12 mpx na cropie zaczyna być niezaciekawie :rolleyes:.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 26-12-2007 o 00:43
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Kiedyś silniki diesle'a w samochodach też uchodziły za archaiczne, słabe, a ich jedynym plusem było małe zapotrzebowanie na paliwo. Wystarczyło dołożyć turbo i nowoczesny wtrysk paliwa (CR) i nagle ten archaiczny silnik stał się nowoczesny i dający wiele możliwości.
Tak samo będzie z technologią produkcji matryc, przełom technologiczny wcale nie jest tak odległy.
Biegam, bo lubię
na technikaliach elektroniki nie znam się zupełnie
wydaje mi się biorąc sprawę w sposób łopatologiczny, że poza czułością natywną i udoskonaleniami wznacniacza i softu do ususwania szumów, największy skok można by uzyskać opracowując matryce o strukturze wrażliwej na trzy kolory w pikselu (w pionie). Można by wtedy około trzykrotnie zwiększyć rozdzielczość, co już raczej wystarczy przy dostępnych obiektywach. Przy wielkości piksela z 5D dawało by to 25-35 mpx. Zapewne kolor "najgłębszy" wymagał by wzmocnienia nawet przy niskich czułościach, ale suma sumarum opłaciło by się.
kup sobie teraz 5D wykozystaj cash-back a za 2 lata zmienisz system jak pojawi sie D400![]()
Kubaman: Jest przeca Foevon 3x. No i to jest fajne rozwiązanie przy najniższych ISO. Potem niestety straszna porażka :-( Obczaj Sigmy SD9, SD10 i SD14.
Cichy 70-200VR przy ogniskowej 135 świetnie zastąpi 135L (pomimo tego, że co prawda 2.0 to nie 2.8). A co do 35L to faktycznie na razie u Nikona padaczka.
Poniżej link - robiliśmy ten krótki reportaż 5D+35L (ISO640) i D3+70-200VR (ISO1600-2500).
www.kadr.nazwa.pl/slideshows/luiza/luiza.html
Pozdrowienia