Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 133

Wątek: 5D czy D3

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

ja osobiscie czekam do wiosny ze zmiana arsenału-jesli Canon nic ciekawego nie wypusci bede główkował nad zmiana systemu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ja też tak uważam. Nikon wcale nie ma jakiejś kosmicznej technologii w swoim CMOSie. Wystarczyło do tej samej technologii którą ma Canon zrobić natywną czułość ISO200 co jak wiadomo da niższe szumy na wyższych ISO bo podbicie sygnału jest dwukrotnie niższe niż z natywnego ISO100. Do tego agresywne odszumianie i duża wielkość piksela bo matryca formatu małego obrazka a nie DX i już się wszyscy mogą podniecać brakiem szumów.
    mam także bardzo zblizony pogląd. Połowa sukcesu to natywne ISO 200 i duże piksele. Technologia trochę nowsza niż w 5D tez robi swoje, ale odszumianie wcale nie jest takie agresywne, na wysokich ISO jest dużo szczegółu. To właśnie pewnie zasługa matrycy nowszej o prawie 2 lata.
    Tylko czy to dobrze, czy źle? Bo z tego wynika, że nie ma ostatnio dużego postępu. By miec mało szumiące body nie będzie można zwiększać zbytnio ilości MPx. Robienie natywnego ISO 400 to nie jest wyjście, bo zaczyna brakować ISO 100. Czyżby technologia zbliżyła sie do ściany?
    To by oznaczało epokę specjalizowanych body. Wiele MPx z ISO 100, ale z szumem na wysokich ISO (dla fotografów "studyjnych) i jako alternatywa mało MPx z wyższym natywnym ISO - dla fotoreporterów. Jedno i drugie to FF - bo dają większe piksele. A linii trzeciej - amatorskiej - crop.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arche121 Zobacz posta
    ja osobiscie czekam do wiosny ze zmiana arsenału-jesli Canon nic ciekawego nie wypusci bede główkował nad zmiana systemu.
    Oczywiście, bo tym co jest w tej chwili już się nie da robić zdjęć 8).

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    (...)
    To by oznaczało epokę specjalizowanych body. Wiele MPx z ISO 100, ale z szumem na wysokich ISO (dla fotografów "studyjnych) i jako alternatywa mało MPx z wyższym natywnym ISO - dla fotoreporterów. Jedno i drugie to FF - bo dają większe piksele. A linii trzeciej - amatorskiej - crop.
    Ale to już prawie mamy, a i tak ciągle narzekania. Wiem prawie robi dużą różnicę . To co piszesz może mieć sens szczególnie jak się popatrzy np. na to. Widać że przy 12 mpx na cropie zaczyna być niezaciekawie :rolleyes:.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 26-12-2007 o 00:43
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czyżby technologia zbliżyła sie do ściany?
    Kiedyś tutaj była dyskusja o wymiennych matrycach i to by pięknie rozwiązywało cały problem. Wtedy mozna poszaleć z natywnym ISO albo zrobić matryce B&W bez filtra o dużo większej ostrości i rozdzielczości.

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Tylko czy to dobrze, czy źle? Bo z tego wynika, że nie ma ostatnio dużego postępu. By miec mało szumiące body nie będzie można zwiększać zbytnio ilości MPx. Robienie natywnego ISO 400 to nie jest wyjście, bo zaczyna brakować ISO 100. Czyżby technologia zbliżyła sie do ściany?
    Kiedyś silniki diesle'a w samochodach też uchodziły za archaiczne, słabe, a ich jedynym plusem było małe zapotrzebowanie na paliwo. Wystarczyło dołożyć turbo i nowoczesny wtrysk paliwa (CR) i nagle ten archaiczny silnik stał się nowoczesny i dający wiele możliwości.
    Tak samo będzie z technologią produkcji matryc, przełom technologiczny wcale nie jest tak odległy.
    Biegam, bo lubię

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

na technikaliach elektroniki nie znam się zupełnie
    wydaje mi się biorąc sprawę w sposób łopatologiczny, że poza czułością natywną i udoskonaleniami wznacniacza i softu do ususwania szumów, największy skok można by uzyskać opracowując matryce o strukturze wrażliwej na trzy kolory w pikselu (w pionie). Można by wtedy około trzykrotnie zwiększyć rozdzielczość, co już raczej wystarczy przy dostępnych obiektywach. Przy wielkości piksela z 5D dawało by to 25-35 mpx. Zapewne kolor "najgłębszy" wymagał by wzmocnienia nawet przy niskich czułościach, ale suma sumarum opłaciło by się.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec
    Miasto
    Darmstadt

Domyślnie

kup sobie teraz 5D wykozystaj cash-back a za 2 lata zmienisz system jak pojawi sie D400

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kubaman: Jest przeca Foevon 3x. No i to jest fajne rozwiązanie przy najniższych ISO. Potem niestety straszna porażka :-( Obczaj Sigmy SD9, SD10 i SD14.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    a u mnie będą 2 systemy, chcę d3, ale nie mogę żyć bez 35L. co poradzić
    mam ten sam ból, dorzucę jeszcze 135 L.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

kadr.org.pl
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    mam ten sam ból, dorzucę jeszcze 135 L.
    Cichy 70-200VR przy ogniskowej 135 świetnie zastąpi 135L (pomimo tego, że co prawda 2.0 to nie 2.8). A co do 35L to faktycznie na razie u Nikona padaczka.
    Poniżej link - robiliśmy ten krótki reportaż 5D+35L (ISO640) i D3+70-200VR (ISO1600-2500).
    www.kadr.nazwa.pl/slideshows/luiza/luiza.html
    Pozdrowienia

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów