Pokaż wyniki od 1 do 10 z 133

Wątek: 5D czy D3

Widok wątkowy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Przyszła pora na Telestwora ... tzn. chciałem powiedzieć na FF :-)

Zastanawiam się nad dwoma typami:

Canon 5D plus 24-70/2.8 L, który można kupić za 10 000zł (nowy z gwarancją)
    oraz
    Nikon D3 plus 24-70/2.8, za który trzeba zapłacić 2x więcej ...:-((( czyli 20 000zł.

I teraz pytania:

1. Czy zyskuję za te dodatkowe 10000zł u Nikona?
    a) lepszy AF (robię chałtury na imprezach firmowych, czasami śluby i inne uroczystości. Nie zajmuję się reporterką.)
    b) szczelność korpusu (fotki na wczasach, wycieczkach, spacerach - słowem aparat jest dość często na polu/dworze)
    c) lepszy błysk - lubię używać flesza (doświetlanie w terenie czyli błysk z krótkim czasem migawki, fotki w studio - cenię sobie łatwość zmian nastaw flesza - naczytałem się o "słabości" Canona w tej dziedzinie)
    d) wyższe użyteczne ISO
    e) ergonomię
    f) może coś Wam innego przychodzi do głowy (bezprzewodowe sterowanie błyskiem, justowanie AF w body)

2. Chciałbym obniżyć koszty zestawu Nikona, czy zmieniając N 24-70/2.8 na:
    a) Nikkora 24-85/2.8-4
    b) Nikkora 24-120/3.5-5.6 VR
    c) Sigmę 24-70/2.8
    dużo tracę? (niestety w Nikonie jest drożej)

3. Czy jakość generowanego obrazu przez obie puszki odbiega od siebie?

4. Powiedzcie, ale szczerze, jak to jest z dobieraniem obiektywów do body w aspekcie tzw. potencjalnego niedopasowania skutkującego wadami typu AF/FF czy też "pomyłkami" AF ?

Jeśli macie inne "za i przeciw" to będe wdzięczny za ich naświetlenie.

PS
    Szkła, które mam nie będą pasowały do FF.
    Ad:
    1a: Tak.
    1b: Tak.
    1c: Podobno Tak, w praktyce używam błysku z canonami bardzo dużo i nie stanowi to żadnego problemu.
    1d: Tak.
    1e: Nie da się na to odpowiedzieć T-N. Dla mnie obsługa nikonów jest niewygodna i wolę canony ale to wyłącznie sprawa indywidualna.
    1f: A przychodzi jedno, że wybierasz cały system i to determinuje całe dalsze poczynania. Choćby wybór body uzupełniającego - ja sobie nie wyobrażam nawet kotleta bez rezerwowego body, że o takim drobiazgu jak inne szkła nie wspomnę.
    2a: Tak.
    2b: Tak.
    2c: Tak.
    3: Nie/*.
    4: To się zdarza. Tak samo jak to, że kupisz zepsute body/szkło etc. Można jednak sobie z tym poradzić. W Nikonie łatwiej, bo jest kalibracja.

/* z zastrzeżeniem pkt. 1d.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 21-12-2007 o 05:12
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów