Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 133

Wątek: 5D czy D3

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Soprano
    Miasto
    Dolnośląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    Marantz wiesz ile osob ma ten dylemat , ja zaryzykowalem nie zaluje poraz pierwszy uzywam ciaglego AF z super skutkiem

dla 35 L moze nie az tak ale dla 50 1,2 ja kocham 50mm 35 uzywam na 2,8 w zoomie

Soprano widze ze jednak 2 systemy , kurde myslalem o tym , ale jeszcze nie czas na to
    Nie, juz nie. Myslalemo tym ale to chyba nie jest najlepszy pomysl, D3 w tandemie z 50 1.4 dajemi tak fajny obrazek, ze ... przeszlami chec na dwasystemy . W kadrze wprawdzie mamy jeszcze jeden system Canona, ale ja juz swoj wystwilem na sprzedaz. D3 mnie bardzo milo zaskoczyl .

Nikon wypusci jeszcze fajne 35, i bedzie po sprawie .

kadr.org.pl
    Guest

Domyślnie

Tak tak, mamy w sumie 3 systemy
    Ale to EOT.
    Pozdrawiam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Przyszła pora na Telestwora ... tzn. chciałem powiedzieć na FF :-)

Zastanawiam się nad dwoma typami:

Canon 5D plus 24-70/2.8 L, który można kupić za 10 000zł (nowy z gwarancją)
    oraz
    Nikon D3 plus 24-70/2.8, za który trzeba zapłacić 2x więcej ...:-((( czyli 20 000zł.

I teraz pytania:

1. Czy zyskuję za te dodatkowe 10000zł u Nikona?
    a) lepszy AF (robię chałtury na imprezach firmowych, czasami śluby i inne uroczystości. Nie zajmuję się reporterką.)
    b) szczelność korpusu (fotki na wczasach, wycieczkach, spacerach - słowem aparat jest dość często na polu/dworze)
    c) lepszy błysk - lubię używać flesza (doświetlanie w terenie czyli błysk z krótkim czasem migawki, fotki w studio - cenię sobie łatwość zmian nastaw flesza - naczytałem się o "słabości" Canona w tej dziedzinie)
    d) wyższe użyteczne ISO
    e) ergonomię
    f) może coś Wam innego przychodzi do głowy (bezprzewodowe sterowanie błyskiem, justowanie AF w body)

2. Chciałbym obniżyć koszty zestawu Nikona, czy zmieniając N 24-70/2.8 na:
    a) Nikkora 24-85/2.8-4
    b) Nikkora 24-120/3.5-5.6 VR
    c) Sigmę 24-70/2.8
    dużo tracę? (niestety w Nikonie jest drożej)

3. Czy jakość generowanego obrazu przez obie puszki odbiega od siebie?

4. Powiedzcie, ale szczerze, jak to jest z dobieraniem obiektywów do body w aspekcie tzw. potencjalnego niedopasowania skutkującego wadami typu AF/FF czy też "pomyłkami" AF ?

Jeśli macie inne "za i przeciw" to będe wdzięczny za ich naświetlenie.

PS
    Szkła, które mam nie będą pasowały do FF.
    Ad:
    1a: Tak.
    1b: Tak.
    1c: Podobno Tak, w praktyce używam błysku z canonami bardzo dużo i nie stanowi to żadnego problemu.
    1d: Tak.
    1e: Nie da się na to odpowiedzieć T-N. Dla mnie obsługa nikonów jest niewygodna i wolę canony ale to wyłącznie sprawa indywidualna.
    1f: A przychodzi jedno, że wybierasz cały system i to determinuje całe dalsze poczynania. Choćby wybór body uzupełniającego - ja sobie nie wyobrażam nawet kotleta bez rezerwowego body, że o takim drobiazgu jak inne szkła nie wspomnę.
    2a: Tak.
    2b: Tak.
    2c: Tak.
    3: Nie/*.
    4: To się zdarza. Tak samo jak to, że kupisz zepsute body/szkło etc. Można jednak sobie z tym poradzić. W Nikonie łatwiej, bo jest kalibracja.

/* z zastrzeżeniem pkt. 1d.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 21-12-2007 o 05:12
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dla niektórych zasadniczy - bycie na tzw. topie.
    Dla innych, tych nielicznych, to kwestia łatwiejszego zarabiania pieniędzy.

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Taki ma to sens, że można wiele z tego co się potrzebuje posiadać kupując 1Ds. A i tak pewnych spraw będzie brakowało (choć w kilku kwestiach może być gorzej, ale to gorzej akceptujemy). Za te same pieniądze możemy mieć D3 plus 24-70/2.8 i 70-200/2.8 VR. Zysk mamy sprzedając te same szkła u Canona. Patrząc na to z tej strony to się opłaca. Co ważne, nad D3 myśli wielu zajmujących się fotoreporterką ślubną. Wielu już ten aparat kupiło (a miało 5D ). Do tych celów (a także do sportów halowych, reporterki miejskiej itd.) D3 jest ideałem.

Dla mnie ideałem byłoby mieć D3 z jasnymi szkłami do 200mm i 40D tylko i wyłącznie ze 100-400L. Czy myślę o czymś takim? Ano myślę.
    Czy tak to powinno wyglądać? Nie powinno. Cały czas się łudzę, że Canon wypuści w końcu aparat nie dla swoich księgowych a dla fotografów, który będzie konkurencją dla D3. Ten ostatni idealnie wstrzelił się w pewną lukę na rynku i zbierze z tego powodu ogromne profity.
    FOTOINKWIZYTOR

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wszystkim niecierpliwym szczerze (a zarazem troszkę tajemniczo) radzę poczekać do PMA na przełomie stycznia/lutego 2008. Konkretów nie ma - tylko gdybanie, ale 'ptaszki ćwierkają' że następca 5D ma być.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Wszystkim niecierpliwym szczerze (a zarazem troszkę tajemniczo) radzę poczekać do PMA na przełomie stycznia/lutego 2008. Konkretów nie ma - tylko gdybanie, ale 'ptaszki ćwierkają' że następca 5D ma być.
    "Znafcy tematu" już dawno przekreślili nową piątkę jako kandydata "Ostatnią nadzieję czerwonych"...
    Mam też nadzieję, że to tylko noworoczne szaleństwo, ale na DPR to goście piszą nawet o exodusie do Nikona!

Pytanie: jeśli 5D za $2000 faktycznie sprzedaje się dobrze i wciąż, to czy należy się spieszyć z nowym?
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 24-12-2007 o 15:32
    EOS - conditio sine Kwanon...

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Miło się czyta takie wykopaliska, ale gdzie następca 5D ?
    Ludzie biegają od Canona do Nikona i na odwrót
    Za niedługo dziś zachwyceni Nikonem D3 wrócą do Canona bo będzie zachwycający wszystkomający 6D . Normalnie masakra
    Ostatnio edytowane przez STYX ; 22-05-2008 o 17:59
    pozdrawiam

Dopiero zaczyna Awatar Soprano
    Miasto
    Dolnośląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez STYX Zobacz posta
    Ludzie biegają od Canona do Nikona i na odwrót
    Za niedługo dziś zachwyceni Nikonem D3 wrócą do Canona bo będzie zachwycający wszystkomający 6D . Normalnie masakra
    Hi, hi ... spokojnie D3X juz w drodze.
    A tak na powaznie, to w zyciu czasami krotkie romanse sa niezbedne, zeby docenic co sie traci.
    Nikon przez kilka dluuugich lat utrzymywal, ze FF jest nikomu do niczego niepotrzebne, ze przyszlosc jest w DX. Dopiero jak uzytkownicy zweryfikowali zapatrywania, Nikon przyznal sie do bledu i odrabia zaleglosci. Pytania ilu bylych uzytkownikow jeszcze raz zaufa Nikonowi.
    A co do tej "lepszosci" nowych puszek, to niektorzy wyjadacze wciaz twierdza, ze jednak C5D zdecydowanie lepiej obrazuje od ND3 (patrz Habakuk). Moze nawet maja racje, nie wiem.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez STYX Zobacz posta
    "Gdzieś jest lecz nie wiadomo gdzie..."

Ale w wątku obok, o następcy 5D, już jest nieco konkretniej.

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów