Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 133

Wątek: 5D czy D3

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Przyszła pora na Telestwora ... tzn. chciałem powiedzieć na FF :-)

Zastanawiam się nad dwoma typami:

Canon 5D plus 24-70/2.8 L, który można kupić za 10 000zł (nowy z gwarancją)
    oraz
    Nikon D3 plus 24-70/2.8, za który trzeba zapłacić 2x więcej ...:-((( czyli 20 000zł.

I teraz pytania:

1. Czy zyskuję za te dodatkowe 10000zł u Nikona?
    a) lepszy AF (robię chałtury na imprezach firmowych, czasami śluby i inne uroczystości. Nie zajmuję się reporterką.)
    b) szczelność korpusu (fotki na wczasach, wycieczkach, spacerach - słowem aparat jest dość często na polu/dworze)
    c) lepszy błysk - lubię używać flesza (doświetlanie w terenie czyli błysk z krótkim czasem migawki, fotki w studio - cenię sobie łatwość zmian nastaw flesza - naczytałem się o "słabości" Canona w tej dziedzinie)
    d) wyższe użyteczne ISO
    e) ergonomię
    f) może coś Wam innego przychodzi do głowy (bezprzewodowe sterowanie błyskiem, justowanie AF w body)

2. Chciałbym obniżyć koszty zestawu Nikona, czy zmieniając N 24-70/2.8 na:
    a) Nikkora 24-85/2.8-4
    b) Nikkora 24-120/3.5-5.6 VR
    c) Sigmę 24-70/2.8
    dużo tracę? (niestety w Nikonie jest drożej)

3. Czy jakość generowanego obrazu przez obie puszki odbiega od siebie?

4. Powiedzcie, ale szczerze, jak to jest z dobieraniem obiektywów do body w aspekcie tzw. potencjalnego niedopasowania skutkującego wadami typu AF/FF czy też "pomyłkami" AF ?

Jeśli macie inne "za i przeciw" to będe wdzięczny za ich naświetlenie.

PS
    Szkła, które mam nie będą pasowały do FF.
    Ad:
    1a: Tak.
    1b: Tak.
    1c: Podobno Tak, w praktyce używam błysku z canonami bardzo dużo i nie stanowi to żadnego problemu.
    1d: Tak.
    1e: Nie da się na to odpowiedzieć T-N. Dla mnie obsługa nikonów jest niewygodna i wolę canony ale to wyłącznie sprawa indywidualna.
    1f: A przychodzi jedno, że wybierasz cały system i to determinuje całe dalsze poczynania. Choćby wybór body uzupełniającego - ja sobie nie wyobrażam nawet kotleta bez rezerwowego body, że o takim drobiazgu jak inne szkła nie wspomnę.
    2a: Tak.
    2b: Tak.
    2c: Tak.
    3: Nie/*.
    4: To się zdarza. Tak samo jak to, że kupisz zepsute body/szkło etc. Można jednak sobie z tym poradzić. W Nikonie łatwiej, bo jest kalibracja.

/* z zastrzeżeniem pkt. 1d.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 21-12-2007 o 05:12
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    chcialem 1d mkIII ale nie ten obrazek 1ds nie te iso , d3 ma to polaczenie iso , szybkosc AF ech .... no nie zaluje , odzalowac mozna 35 1,4 L tego w nikonie nie ma
    Bo Nikon zrobil ruch, ktorzy Canonierzy tez by powitali z radoscia. Ceny duzych matryc (patrz cena 5D), spadly juz chyba na tyle ze Canon moglby w koncu zrobic 1D-one:
    FF 16mln, 8-10 kl/s, jedynkowych AF ( z mozliwoscia cropowania do 1.3 i 1.6 jak kumus zasieg maly).

Do tego 3D i 5D.
    I spozycjonowac aparaty przy pomocy:
    - ilosci klatek na sekunde
    - ilosci punktow AF,
    - panernosci wykonania
    - uszczelnien
    - wytrzymalosci migawki itp, etc

Roznica w cenie miedzy jedynkami nie wynika wszak z kosztow produkcji matrycy. Roznica miedzy jedynkami jest taka jak cena dwoch 5-tek. *tez z matryca FF).

No ale ksiegowi rzondzom. Mam nadzieje, ze nikon im toche pogoni kota.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

1ds nie te iso
    Raczej nie ta cena :-) Po resamplingu fullsize z 1Ds MkIII w dół do rozmiaru dla odbitki 20x30 (pewnie jakieś 8mpix) ISO3200 na moje oko jest super. A przy niskich ISO zawsze jest zapas rozdziały do robienia tapet na całą ścianę ;-)

Dopiero zaczyna Awatar Soprano
    Miasto
    Dolnośląskie

Domyślnie

Marantz wiesz ile osob ma ten dylemat , ja zaryzykowalem nie zaluje poraz pierwszy uzywam ciaglego AF z super skutkiem

dla 35 L moze nie az tak ale dla 50 1,2 ja kocham 50mm 35 uzywam na 2,8 w zoomie

Soprano widze ze jednak 2 systemy , kurde myslalem o tym , ale jeszcze nie czas na to
    Nie, juz nie. Myslalemo tym ale to chyba nie jest najlepszy pomysl, D3 w tandemie z 50 1.4 dajemi tak fajny obrazek, ze ... przeszlami chec na dwasystemy . W kadrze wprawdzie mamy jeszcze jeden system Canona, ale ja juz swoj wystwilem na sprzedaz. D3 mnie bardzo milo zaskoczyl .

Nikon wypusci jeszcze fajne 35, i bedzie po sprawie .

kadr.org.pl
    Guest

Domyślnie

Tak tak, mamy w sumie 3 systemy
    Ale to EOT.
    Pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    (...) Ja muszę się dalej "męczyć" z piątką żyjąc nadzieją na jej choć częściowe ulepszenie...
    śmieszna sprawa ty mówisz że się męczyć z 5D to może sie chcesz zamienić na 400D??
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a u mnie będą 2 systemy, chcę d3, ale nie mogę żyć bez 35L. co poradzić

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    dobre podejscie-też bym tak chciał

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    Co ciekawe, też rozważam takie zmiany. Będę musiał pokombinować, ale wychodzi na to, że 5tka ze stałkami, d3 z zoomami do szybkich zdjęć i sherpa do noszenia tego wszystkiego za mną.. Chore to wszystko jakieś.
    Jarek

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Ja tu czegoś nie rozumiem...
    Za dużą kasę Kowalski kupuje aparat marki X, potem dokupuje szkła i inne graty. Robi zdjęcia. Nagle firma Y, bezpośredni konkurent, wypuszcza nowszą, lepszą puszkę. Lepszą, bo aparat firmy X jest na rynku już jakiś czas.... Kowalski wysprzedaje cały system, tylko po to, żeby kupić ten lepszy-nowszy aparat firmy Y. Pociąga to za sobą określone koszty. Trzeba znowu kupić szkła, osprzęt....Ile czasu aparat firmy Y będzie lepszy...nie wiadomo, może tylko 4 miesiące, bo za tyle zapowiadany jest nowy model marki X.
    Jaki to ma sens?
    Ostatnio edytowane przez MariuszM ; 24-12-2007 o 14:48
    Biegam, bo lubię

Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów