Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22

Wątek: szkło do macro

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Może mi się wydaje, ale widzę wyraźną jasną obwódkę wokół prawie każdej kropelki - dla mnie do ideału trochę daleko.
    Racja, Panie, ale MY WIEMY, że to są krople, a więc coś przestrzennego i przeźroczystego, więc obraz kropli (nawet nieostry) będzie miał różnice pomiędzy brzegiem a środkiem. Ja miałem na myśli źródła światła, które świecą same , a nie w świetle odbitym lub przechodzącym, np. latarnia z mlecznym kloszem, światła na skrzyżowaniu, reflektory samochodów. Często w TV można zobaczyć na jakimś filmie takie właśnie sekwencje kręcone teleobiektywem, że te światła w tle są właśnie okrąglutkie i jednolite, bez obwódek, a więc obiektyw-marzenie, no ale jaki budżet ma kinematografia, a jaki my:wink: . A co do tych tutaj obwódek, to i tak są całkiem niewielkie.

Przykład zupełnie skrajny: mam zrąbany obiektyw Zuiko 4/75-150, w którym rozkleiła sie grupa soczewek, i drugi taki sam, ale idealny. Ten z pęcherzykiem powietrza między soczewkami daje tak parszywe oddanie nieostrych punktów, że można sobie oczy wydrapać. Wyobraź sobie jasne kółko, w środku którego jest czarny punkt o średnicy ca 1/6 tego większego. Po prostu cekiny to-to maluje. Trawa lub liście w tle wyglądają nie jak confetti, ale jak kolczuga. To jest przykład skrajny, ale już np. standard Canon EF 1,8/50 też nie jest bez grzechu i oddaje te nieostre punkty dużo gorzej od 1,4/50.

Jeżeli natomiast chodzi o BLIK, to jest to albo odblask na soczewce pochodzący od źródła światła poza kadrem, albo od umieszczonego w kadrze, ale się z nim nie pokrywający, np. masz słońce w kadrze z lewej, a bliki Ci walą po wszystkich soczewkach od lewej do prawej w równym rządku.
    Natomiast jeżeli obraz punktu przybiera kształt przecinka, a większego "punku" kształt jaja, to jest to tzw. koma.

Na przykładowym zdjęciu blików NIE WIDAĆ!

Bywalec Awatar roa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Na przykładowym zdjęciu blików NIE WIDAĆ!
    a co?

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Jeżeli natomiast chodzi o BLIK, to jest to albo odblask na soczewce pochodzący od źródła światła poza kadrem, albo od umieszczonego w kadrze, ale się z nim nie pokrywający, np. masz słońce w kadrze z lewej, a bliki Ci walą po wszystkich soczewkach od lewej do prawej w równym rządku.
    a nie nazywa się to flara przypadkiem?

Dlaczego rozwija się jakiś oftop tutaj?
    Prosiłem o przykładowe zdjęcia refleksów (blików) - nie mylić z flarami. I nic....
    wydawało mi się że sprecyzowałem problem jasno
    Ostatnio edytowane przez roa ; 13-01-2008 o 10:39

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów