Sorry, nie rozumiem o co batalia. 70-200 f/2.8 IS wypada dużo słabiej z TC niż 70-200 f/4 IS. To własność/wada, która jest ważna dla czytelników i jakoś nie wyobrażam sobie aby o niej w teście nie napisać. Tym bardziej, że dla wielu osób może być ona istotnym przyczynkiem, do tego, który z tych obiektywów wybrać.
Nie wiem, czy da się zrobić taki TC aby współpracował dobrze 70-200 f/2,8 - może się da, może nie da. Z Kenko ów Canon współpracuje równie słabo, dając MTFy wręcz identyczne. A konwerter Kenko różni się konstrukcyjnie od Canona dość mocno.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W ogólności nieprawda. W szczególności dobrym przykładem jest tutaj porównanie obu 70-200 o czym pisałem. Dla 200 mm wersje f/4 i f/2.8 wypadają porównywalnie. Po podłączeniu TC różnica jest znaczna.
Ostatnio edytowane przez Arek_O ; 21-12-2007 o 13:27 Powód: Automerged Doublepost
Współpraca 70-200 is f2,8 z TCx2 jest dostateczna w dobrych warunkach oświetleniowych, jak jest ciemniej przestawiam focus na manual i daje się fotografować.
ależ to żadna batalia, nawet nie potyczka
Po prostu nie pasuje mi jakoś wpisywanie jako wada obiektywu, to że w połączeniu z czymś daje gorszy rezultat.
W moim odczuciu nie jest to wada obiektywu tylko wada zestawu. Ot i tyle.
Swoją drogą czy planujesz porównanie telekonwerterów?
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
O to ze jaka wade obiektywu wymieniasz cos, co jesz zalezne od innych produktow.
Wystarczyloby napisac jasno, ze ten obiektyw z konwerterem XYZ pracuje gorzej niz np. inny obiektyw, ale nie wstawiac tego jako wady obiektywu.
To ze z innym szklem pracuje lepiej, nie oznacza jeszcze ze jest to wada obiektywu.
Tak wiem - bedziesz mial na ten temat inna teorie, ale dlaczego w takim razie ograniczac sie tylko do testow w konwerterem, skoro mozna tez w ten sam sposob przetestowac obiektywy z konkretnymi filtrami UV, polaryzacyjnymi itp. itd.
One _tez_ wplywaja na jakosc obrazu.
Jakbym miał możliwość przetestowania tego szkła z większością filtrów UV dostępnych na rynku i z tą większością wypadłby on wyraźnie gorzej niż inny obiektyw tej klasy z tymi samymi filtrami, to też bym to wpisał jako wadę obiektywu, pisząc jawnym tekstem - obiektyw słabo współpracuje z filtrami UV i taktując to jako wadę obiektywu.
Faktem jest, że obiektyw ten słabo współpracuje z TC. Faktem jest, że model o świetle f/4 współpracuje znacznie lepiej. Moim zdaniem to istotna wada tego pierwszego, która może mieć wpływ na decyzję odnośnie tego, który z tych obiektywów zakupić.