K@tarzyna
Ten mały czerwony aparacik (przynajmniej tak jest u mnie a650) informuje że zdjęcie może być poruszone, taka mała wskazówka że może trzeba coś lepiej ustawić ISO, IS itp.
Siostra wybrała A720 IS do fotografowania swoich małych pociech, i jest zadowolona ze względu na to że:
+ dobrze się trzyma, jak dla drobniejszej kobiecej dłoni bardziej pasuje A720 niż S5,
+ jest nie duży mieści się w torebce,
+ ma gryf, dzięki czemu jest jak wziąć aparat do reki, a nie opuszkami palców!
+ teraz bawi się pół manualem, bo widziała ze w trudnych sytuacjach to się bardziej sprawdza,
- ale jak dla mnie gryf jest opakowany złym plastikiem (śliskim, weź se do reki olympusa sp-550 podobny do S5 a zrozumiesz, jej też tak powiedziałem i chodził jej po głowie)
- brak daty na zdjęciach poza trybem pocztówkowym (ale to chyba cała seria A ma tak) ale da się to obejść skryptem tyle ze TAKIEGO NIKT NIE NAPISAŁ,
= a po za tym jest zadowolona!!
Ja ma A650 IS bo mam większe wymagania
+ gryf jest opakowany plastikiem matowym więc aparat stabilniej trzymam
+ obracany ekran sam sobie moge robić zdjećia (lub z innymi bez potrzeby proszenia bu ktoś staną za aparatem i cykną bo se obracam ekran i wiedze to samo, bezpieczniej bo czasem ktoś ma szybkie nogi) fotograf i model w jednym tak się uczę wykorzystywać aparat do fotografowania ludzkiej natury,
+ 4 aku w nocy lampa się szybciej ląduje niż A720(2 aku),
+ pasek na rękę jest ze spinka (zabezpieczeniem) drobnostka ale cieszy bo aparat jest bezpieczniejszy
+ do niego polecam pokrowiec kodaka (czarny, z dołu kieszeń na kabelki, z przodu przegroda na pudełko 4xaku, cena kosmiczna ok 39zł w euro rtv, aparat siedzi IDEALNIE i jest miejsce na szybko złączkę – nie sprawdzałem !),
+ duża matryca duże możliwości kadrowania po zrobieniu zdjęcia
- jest większy
- jest cięrzejszy (jak go dostałem to myślałem by go sprzedać, ale odczekałem pierwsze złe wrażenie i teraz wiedze że to jest jedyny aparat który najlepiej spełnia MOJE wymagania)
- DUZY (minus) za klapkę od usb jest źle przymocowana komuś należą się baty za zrobienie takiego błędu!! kupujesz czytnik kart i jest spokój,
- duża matryca duże szumy,
- brak daty na zdjęciach poza trybem pocztówkowym (ale to chyba cała seria A ma tak) ale da się to obejść skryptem tyle ze TAKIEGO NIKT NIE NAPISAŁ,
= Ja jestem zadowolony, ale mam duże wymagania,
SX100 większy od A720 a ma większy zoom (potrzebny Ci ?) lepiej zwróć uwagę na dolna ogniskową dającą większy kadr - zdjęcie.
28 mm - super,
35 mm - standard,
35 > coraz gorzej,
S5 nie wyobrażam sobie siostry chodzącej obok dzieciaków z tak dużym aparatem, a pyzatym gryf tez ma plastik bleee
Ponadto polecam dokładnie dobrać torbę do niego tak by była WYGODNA, było miejsce na dodatkowe aku, kable usb i TV i ewentualnie jak może kiedyś kupisz statyw to żeby nie trzeba było odkręcać szybko złączki by schować aparat.
Oj rozpisałem się, ale mało jest konkretnych informacji, mam nadzieje że kilku ludziom to pomoże.
A moderatorom forum na zwiększenie okienka bo cięszko się pisze a przestrzeń jest zle wykorzystna.
Pozdrawiam.