Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Zestaw dla amatora (ambitnego)

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Zestaw dla amatora (ambitnego)

Ok, odpoczywając trochę od tematu brudnej matrycy (bądź paranoicznego posiadacza), zadam inne pytanie.
    Przymierzam się do podmiany kita na coś innego. Opracowałem sobie 3 warianty działania (zestawy):

1)
    18-55 IS
    50mm f/1.8
    85mm f/1.8

2)
    Tamron 17-50mm f/2.8
    85mm f/1.8

3)
    17-55 f/2.8 IS
    ....długo nic....
    ....kiedyś 85mm f/1.8

Teraz trochę argumentacji:
    a) 85mm f/1.8 - tego na pewno kupię prędzej czy później, bo zachorowałem na niego od ujrzenia pierwszych fotek - zastosowanie: do portretów (głównie w plenerze) + krótkie tele: sierściuch, wiewiórki itp. (na matrycy x1.6)
    b) Zestaw 1: 18-55 IS, bo ma przewagę dobrych opinii, zastosowanie: głównie widoki + szeroki kąt w budynkach, raczej nie do żywych obiektów, stąd światło nie jest wadą, IS pomoże. 50mm do portretów "domowych" + zamrażania futrzaków.
    c) Zestaw 2: Tamron z dobrym światłem podważyłby sensowność kupna 50-tki. No i stałe 2.8 byłoby miłe. Boję się jednak problemów z focusem - szczerze mówiąc w tym zakresie światło nie jest dla mnie raczej krytyczne (przy założeniu posiadania 50 f/1.8), ale wkurzałoby mnie częste pudłowanie. Podobnie, jestem w stanie poświęcić w pewnym niewielkim stopniu jakość (względem Tamrona) dla lepszego działania AF.
    d) Zestaw 3: Za: 1mm ma szerokim kącie, światło, IS, jakość... Miałbym świadomość, że kupiłem świetne i dość uniwersalne szkło na parę latek. Poza tym, nawet do czasu zakupienia 85mm f/1.8, przy mnożniku 1.6 powinno się dać na 17-55 portrecić. Kolejny argument za: 230 zł cashback do końca roku. Nawet jeśli po Nowym Roku ceny spadną, to czy aż tyle? Więc może warto jeszcze kupić...

Jest w sumie jeszcze opcja 17-40L + 50mm, ale stosunkowo najmniej do mnie przemawia...

Z góry dzięki za wszelkie rady.
    Body, stałki, zoomik

Bywalec Awatar gacek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bierz 2. Zauważ, że Tamron ma lepsze noty od 18-55. Ostry pięknie. Znajomy robi nim śluby i na AF nie narzeka, choć imho trzeba się przyzwyczaić. 85 piękne szkło (też do niego wzdycham), no i co stałka to stałka - zawsze warto mieć jakąś pod ręką, nie ma co odkładać zakupu
    Szkła: 10-22 + Σ 17-70 + Σ 50/1.4 + 100 macro + takie tam
    Dodatki: 400D + grip + 580EX II + takie tam

Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Ja wybrałbym zestaw 3 lub ewentualnie 1. Jeśli tak jak przedmówca wolisz drugi, to przed zakupem tamrona radzę poczytać wątek:

http://canon-board.info/showthread.php?t=18670
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

85 1.8 to rewelacyjne szklo ale wybralbym zestaw 3 (z nadzieja na 85 1.8 ). 17-55 to rewelacja - bedziesz mial JASNO, OSTRO i ze STABILIZACJA (przeszukaj archiwum zobaczysz ze ludzie sa zadowoleni)

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No właśnie z powodu sławetnego serwisu + BF/FF też skłaniałbym się ku 1 lub 3 (czyli 100% Canon). 17-55 kusi, nie powiem, i chwilowo nawet byłoby mnie na nie stać (grzeczny w tym roku byłem ;-)), nie wiem tylko czy nie będzie to szkło, którego siły, jako amator, nie wykorzystam. Zestaw 1 wychodzi o 300-400 zł taniej i wnosi trzy szkła do kolekcji (w tym jedno bardzo dobre), a także trochę poszerza zakres...
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli zdecydujesz się na Tamrona to koniecznie dopłać do przedłużenia gwarancji do 4 lat. Bo serwis pogwarancyjny praktycznie nie istnieje.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Skłaniałbym się ku zestawowi nr 3.
    Masz jasno, ładny zakres na CROPa no i IS. Jeśli chciałbyś ograniczyć fundusze to śmiało Ci polecam 17-40/4.0 L (2300 PLN) + 85/1.8 USM lub 50/1.4 USM (50mm, rzeczywiście może do Ciebie nie przemawiać, gdyż przy portrecie, przy zbliżeniach może wykrzywiać).

Niemniej jednak fotografuje tym zestawem tj. 17-40/4.0 L i 85/1.8 USM i jest rewelacyjnie. Czasami jednak denerwuje mnie, że 40-85mm mam bez pokrycia
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Jeżeli jest Cię stać bierz zestaw 3. Posiadam obiektyw C 17-55/2,8 i jestem z niego bardzo zadowolony. Jasny, znakomita ostrość, stabilizacja. Jeżeli masz wydać niemałe pieniądze to raz a dobrze.
    pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Z zestawu 1 na temat 18-55 IS trudno coś powiedzieć.
    Opinii od kogoś kto poużywał dłużej jeszcze nie ma. Ja bym poczekał na ujawnienie się chorób wieku dziecięcego, zwłaszcza że pojawiają się głosy o wieszającym się IS.
    50 1.8 jaka jest wie każdy. AF lubi nie trafić, trzeba przymykać przynajmniej do 2,8.
    Rozważ może jeszcze 17-85 IS zamiast 18-55 IS. Wiem że opinie na temat tego szkła opinie są podzielone, ale przy obecnej cenie wydaje się być całkiem niezłym rozwiązaniem. Zyskujesz trochę na szerokim, sporo na długim i USM-a. Do tego lepsza jakość całości.
    Zwłaszcza że napisałeś że światło w tym zakresie nie jest krytyczne. I do tego 50 1.8. Cenowo bardzo korzystna opcja, zwłaszcza po skorzystaniu z cashbacka.

Mając nadmiar gotówki nie zastanawiając się długo wybrałbym zestaw 3.
    7D/400D/C 10-22/C 24-105 L IS/C 100-400 L IS/430EX/Sherpa 600R/oraz wyrób statywopodobny

Uprawnienia umieszczania postów