Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Czyszczenie w środku obiektywu Canon EF 75-300

Foto_graf
    Guest

Domyślnie Czyszczenie w środku obiektywu Canon EF 75-300

Na środkowej wewnętrznej soczewce patrząc od przodu zalegają sobie pyłki kurzu. Średnio to wygląda na zdjęciach bo wychodzą planki itp.

Czy realne jest zdjęcie przedniej soczewki tak by przedmuchać środek powietrzem w celu wyczyszczenia go ?

Mam na myśli oczywiście domowe warunki.

Udało mi się zdjąć część do której mocujemy dekielek ale dalej nie wiem jak się zabrać by zdjąć pierwszą soczewkę.

Jeśli jest to zbyt skomplikowane oddam po prostu obiektyw do czyszczenia w serwisie.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Powiedz odrazu że te pyłki Cię poprostu denerwują bo w to że widać je na zdjęciach nie uwierze Zdejmowanie przedniej soczewki - hymm - ja bym oddał do serwisu

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

zdejmiesz, złożysz i ....................... wyślesz do serwisu
    ja bym się za to nie brał. Poza tym jak pisał paweleverest wątpię żeby te paprochy były widoczne na zdjęciach. W 100-300 miałem mnóstwo pyłków i na zdjęciach ich nie było.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Foto_graf Zobacz posta
    Na środkowej wewnętrznej soczewce patrząc od przodu zalegają sobie pyłki kurzu. Średnio to wygląda na zdjęciach bo wychodzą planki itp.
    Jeśli masz lustrzankę cyfrową i plamki na zdjęciach to winy oraz rozwiązania szukaj tu:
    http://canon-board.info/showpost.php...16&postcount=3

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Foto_graf Zobacz posta
    Zrób sobie test: obróć aparat obiektywem pionowo do góry, połóż na soczewce skrawek papieru i popatrz w wizjer, albo trzymając aparat w standardowej pozycji zbliżaj do obiektywu jakiś cienki, długi przedmiot, np kawałek drutu, do momentu aż oprze się o gwint mocowani filtra.
    Jeśli jest to zbyt skomplikowane oddam po prostu obiektyw do czyszczenia w serwisie.
    Jeśli chcesz się pozbyć obiektywu to próbuj go rozbierać sam. Jeśli mocno namieszasz to koszty poskładania i regulacji w serwisie mogą przekroczyć wartość szkła.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Foto_graf
    Guest

Domyślnie

Fakt denerwują. Zrobiłem kilka fotek i faktycznie coś mi się ubzdurało z tymi plamkami ;/

Dzięki wszystkim za info i wesołych świąt zarazem.

Nic rozbierał nie będę

Uprawnienia umieszczania postów