"Byłem w sklepie i okazało sie że ta optyka w zestawie to kicha..Dopiero zaczynam i nie mam pojecia jakie szkło ?"
Jak zaczynasz to skąd wiesz że kit to kicha? Bo ja się już tyle nasłuchałem że hej i powiem ci że po prostu to jest już POWSZECHNA opinia która obiegła cały świat wzdłuż i wszerz. Każdy ci powie że Canonowski KIT jest kit (tzn mówie o sklepach)
Dopiero zaczynasz ? Tzn co robić na cyfrze czy w ogóle robić foty. Jak to 2-gie to gwarantuje że zanim się pokumasz co i jak to zbierzesz na cos lepszego no chyba że cię stać na wszystko czego zapragniesz to kup od razu cos innego.
Co do tej kitowści KITOWEGO szkła to guzik a nie prawda. Owszem nie jest najlepsze na świece (a poza tym co można dostac za ok 200 zł - rożnica miedzy KIT a BODY) ale tez nie robi zupełnego syfu. Widziałem tak wypasione foty z Kita że szczęka mi opadała do ziemi.
Każdy ci powie że przy pełnym otwarciu robi troszke mydła ale czytałem też tutaj że jak sie przyzyczaić i zaprzyjaźnić z funkcją podostrzania niewielikiego w PS to jest używalny. Poza tym tak czesto jest że obietywy (te słabsze i tańsze) mydlą na pełnej diurze.
Ja niebawem kupuje 350D i to własnie z kitem bo chce mieć szeroki kąt. Jeśli takowego nie potrzebujesz to może rzeczywisce kup coś innego za niewielką kase. Jak cię stać na wszystko to kup L-kę bo podobno nieźle foci albo Sigme 18-50 f/2.8 (oba zbierają b.dobre opinie tu i na innych forach)