Cytat Zamieszczone przez privilege Zobacz posta
Dokładnie to samo pytanie mógłbym zadać ... 40D czy warto ?... Właśnie pozbyłem się (z żalem) Sony R1 i zamierzam sobie zafundować pierwsze cyfrowe lustro (analoga miałem zaszczyt posiadać ) i również mam straszną zagwozdkę co wybrać Canon czy Nikon
Pierwsza idea była taka 40D + 50 1.4 bo nie chcę żadnych lipnych szkieł kitowych ale ta idea ma jeden słaby punkt jakoś dziwnie bardziej podobają mi się obrazy z 30D oraz 20D niż z 40D i zastanawiam się z czego to wynika czyżby nowy sprzęt jeszcze nie opanowany i mniejszy odsetek udanych fotografii ? zastanawiam się również nad 5D bo jednak zaczynam zauważać różnice w obrazie ale na 5D wszyscy narzekają na wszystko ...poza obrazem...Powiem tak ok 6 tysięcy zł na body + jedna dobra jasna stałka ...na początek bo lista jest długa dłuższa od zdolności kredytowej jak to mówia co radzicie oprócz Google ...
Na 5 D najbardziej narzekają Ci, co go w rękach nigdy nie mieli. W rzeczywistości to bardzo dobry aparat. Jeśli lubisz piękne obrazki, to bierz 5D. Jeżeli satysfakcjonuje Cię przyzwoita jakość obrazu, ale przy okazji lubisz od czasu do czasu się "pobawić", to bierz 40D.