Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: Canon 40 D czy warto

Bywalec Awatar Sproqet
    Miasto
    DW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Popieram Kolegę - wybierając spośród tych zestawów, brałbym "żółtego" bez wahania (i na poważnie też).
    Właśnie jestem w trakcie zmiany całego sprzętu, ale jednak chyba zostanę przy Canonie,co prawda 9 pkt autofokusa to nie 51
    ---------------------------
    stopka

Uzależniony

Domyślnie

Mam 40D od calych 3 dni i wyglada to tak:

Dzien 1: hmm, dziek migawki jakis taki dziwny po uzytkowaniu 350D przez ponad 1,5 roku, wyswietlacz daje jakies takie nianaturalne kolory, guzikologia totalnie kosmiczna, palce leca tam gdzie nie trzeba itd. no dobra ale wizjer ma chociaz fajny w porownaniu do 350D

Dzien 2: no jest lepiej, kolko to fajna sprawa, a drugie kolko to jeszcze fajniejsza, kadrowanie i ustawianie ostrosci na LV calkiem przyjemne, ekran nadal ma ch..... kolorki, ale sie chyba przyzwyczaje, za to bateria trzyma juz drugi dzien mimo b.intensywnych testow, zaczynam doceniac ISO1600 i 3200, 14bit itd. i klade sie spac juz spokojniejszy

Dzien 3 (dzisiaj): plenerek z kolega (ktory akurat zakupil 3 dni temu 30D), aparat w koncu pokazuje co potrafi, zwlaszcza z podpieta do niego 85 1.8 USM, AF blyskawica, ostrosc OK, celnosc tez ! FF i BF po szybkim strzale probnym BRAK, kolorki na ekranie sa nadal ch..... ale na ekranie monitora juz jak najbardziej OK !

po 3 dniach oswajania 40D moge smialo Ci go polecic, po przesiadce z 350D (ktore wlasnie znalazlo sobie nowego wlasciciela na ebay) naprawde da sie zauwazyc roznice
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Zablokowany

Domyślnie

No ten ekran to rzeczywiście spać nie daje. Skopali to LCD, ale foty ogląda się nie na LCD, ale na odbitkach, w druku lub na kompie w najgorszym razie. Żal się nieco rozstawać z moją 40d, ale mar(e)k jedzie....

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    Mam 40D od calych 3 dni i wyglada to tak:

Dzien 1: ...
    Dzien 2: ...
    ...
    Miałem identycznie. Najpierw swojego rodzaju zagubienie i palce lecące nie tam gdzie trzeba. Ale zdecydowanie polecam zabawę odwrotną - piękny przykład jak szybko można się do dobrego przyzwyczaić. Po kilku dniach musiałem się zastanawiać jak 350-tką zdjęcia robić i zachodziłem w głowę jak mi to się wcześniej udawało .
    A i ja tam śpię spokojnie - jakoś mi ekranik nie przeszkadza.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez privilege Zobacz posta
    Dokładnie to samo pytanie mógłbym zadać ... 40D czy warto ?... Właśnie pozbyłem się (z żalem) Sony R1 i zamierzam sobie zafundować pierwsze cyfrowe lustro (analoga miałem zaszczyt posiadać ) i również mam straszną zagwozdkę co wybrać Canon czy Nikon
    Pierwsza idea była taka 40D + 50 1.4 bo nie chcę żadnych lipnych szkieł kitowych ale ta idea ma jeden słaby punkt jakoś dziwnie bardziej podobają mi się obrazy z 30D oraz 20D niż z 40D i zastanawiam się z czego to wynika czyżby nowy sprzęt jeszcze nie opanowany i mniejszy odsetek udanych fotografii ? zastanawiam się również nad 5D bo jednak zaczynam zauważać różnice w obrazie ale na 5D wszyscy narzekają na wszystko ...poza obrazem...Powiem tak ok 6 tysięcy zł na body + jedna dobra jasna stałka ...na początek bo lista jest długa dłuższa od zdolności kredytowej jak to mówia co radzicie oprócz Google ...
    jeśli stać cię na 5d to bierz - różnica w obrazie oraz w użytkowaniu (crop vs. FF) jest nie do przecenienia
    dokup szkło wg potrzeb (np jasna stałka jak piszesz)
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sproqet Zobacz posta
    Właśnie jestem w trakcie zmiany całego sprzętu, ale jednak chyba zostanę przy Canonie,co prawda 9 pkt autofokusa to nie 51
    Oczywiście to Twój wybór, ale ja bym się zastanowił
    Mam po prostu wrażenie, że ten Nikon się tak szybko nie zestarzeje...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Coś już napisał Awatar Zidus
    Miasto
    Tomaszów Maz./łódzkie

Domyślnie

Hmm.. kupiłem 500d bo kumpel mówił że nie dam rady ogarnąć 20D a co dopiero 40d.. czytając to troche mi głupio..
    Ale w sumie xxxd to seria amatorska więc narazie w niej pozostane ;p

Dopiero zaczyna Awatar grregorry1
    Miasto
    Ireland / Cork

Domyślnie

Sam sie przesiadłem z 350d na 40d i nie załuje, wszystko kwestia przyzwyczajenia.
    Moje zdjęcia. www.gsfoto.cba.pl

Dopiero zaczyna Awatar azgar
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Ja również zmieniłem jakiś czas temu 350D na 40D i moje prawie wszystkie wrażenia na +
    Wyświetlacz na -
    Jak się podepnie dobre szkło to wtedy dopiero jest przyjemność.
    Poza tym dobrze pracuje z ruskim obiektywami z mocowaniem m42.

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tez sie rok temu przesiadlem z 350D na 40D. Jak pomysle, ze dalej mialbym wchodzic do menu, zeby zmienic ISO i to jeszcze zmienialoby sie o 1 EV, to mnie juz skreca
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów