Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: 430EX i ślad wspomagania AF

Bywalec Awatar mlody911
    Miasto
    Mielec

Domyślnie 430EX i ślad wspomagania AF

Od kilku dni mam lampę 430EX i dziś na kilku zdjęciach zobaczyłem że wyraźnie widać ślad kratki jaki lampa wyświetla przy wspomaganiu AF!
    Mam Canona Pro1 i generalnie chyba nie powinno działać wspomaganie AF z lampy zewnętrznej (420EX nie wspomagała!) a na kilku zdjęciach wyraźnie widać czerwony ślad tej kratki.
    Co to może być?
    Palnik miałem skierowany w górę i trochę w bok.
    Jak jest na wprost to nic nie widać.
    Ma ktoś jakis pomysł?
    Jak uda mi się, to dołączę zdjecie - zero obrobki tylko crop.

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

skoro jest wspomaganie AF to w prostej linii znaczyloby ze aparat nadal szuka ostrosci, pytanie tylko w jakim trybie jest robiona fotka?? zerknij do instrukcji (sorki za takie odsylanie) i sprawdz czy nie jest w niej napisane jakie sa dostepne tryby ustawiania ostrosci (w lustrzance jest), w sumie G9 to juz bardzo zaawansowany kompakt
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Bywalec Awatar mlody911
    Miasto
    Mielec

Domyślnie

Po pierwsze mam PRO1 nie G9 - troche różnicy jest.
    W tym modelu w ogóle Canon poleciał z pomiarem ostrości (wstępnie ustalana jest na zasadzie podczerwieni, a dokładnie już na matrycy).
    Oprócz tego oczywiście jest manualna ostrość.
    Zdjęcia wykonywałem w trybie P z lampą skierowaną palnikiem w najróżniejsze strony (góra tył bok). Tylko przy palniku na wprost nie było widać tej kratki, choć być chyba była bo nawet mam takie zdjecie, że widac na nim jak świeci ta czerwona lampeczka na lampie w lustrze!
    Dodam jeszcze że wyświetlało ja bez znaczenia czy aparat znalazł ostrość czy nie.

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Pro1 juz swoje lata ma, 430ex moze poprostu nie wspolpracowac z nim do konca poprawnie...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mlody911 Zobacz posta
    Po pierwsze mam PRO1 nie G9 - troche różnicy jest.
    sorki akurat wtedy rozgladalem sie za kompaktami po necie i nawet nie zauwazylem pomylki. to co chcialem powiedziec to czy canon w swojej instrukcji do pro1 napisal cokolwiek jak dziala AF.
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Bywalec Awatar mlody911
    Miasto
    Mielec

Domyślnie

Z ilości odpowiedzi wynika jasno, że to raczej nieczęsto się ludziom przytrafia, więc pewnie nie mam się czym przejmować.
    Od tamtej pory zrobiłem około 250 zdjęć z lampą w podobnych warunkach i wszystko jest OK.
    Zobaczymy co czas pokaże.

Nitess
    Guest

Domyślnie 430ex

Poprostu wyłącz w lampie wspomaganie AF. Ustawienia te są dostępne w funkcjach lampy.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ze starszą lampą tj. 420 EX, Pro1 nie dawał takich efektów. Nie było wspomagania.

Uprawnienia umieszczania postów