WitamJak mają się te dwa obiektywy w zakresie od swojego początku do 28 mm? Czy różnica w cenie jest adekwatna do jakości obrazu, rozdzielczości, ostrości?
WitamJak mają się te dwa obiektywy w zakresie od swojego początku do 28 mm? Czy różnica w cenie jest adekwatna do jakości obrazu, rozdzielczości, ostrości?
właśnie stoje przed wyborem obiektywu więc podłączę się do tematu zastanawiam się między 17-85 IS a 28-135 IS.
Z tego co czytałem to 17-85 nie odstępuje praktycznie niczym od kita (w przedziale do 30mm). Natomiast od 30mm 17-85 pozostawia kita daleko w tyle.
było już kilka razy (nawet sam pisałem :wink: )
miałem oba, dla mnie 17-85IS to było przejście do innej ligi,
ze trochę ciemnawy, no cóz ale za to IS i lepsza ogniskowa,
że jak trzeba przymykac, no ale czego nie trzeba![]()
dla mnie był super, a nowego 18-55 IS nie znam więc się nie wypowiadam:smile:
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
Tak jak pisał MMM zerknijcie na www.photozone.de - na test nowego kita 18-55 IS. Wygląda na to, że zjada oba wyżej wymienione słoiki na śniadanie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
zasadniczo to trzeba grubo przymknac oko zeby wyciagnac z kieszeni ile to 1300 na to cos ef-s i uzyskac efekty troszke gorsze niz za 100plnbyło już kilka razy (nawet sam pisałem )
miałem oba, dla mnie 17-85IS to było przejście do innej ligi,
ze trochę ciemnawy, no cóz ale za to IS i lepsza ogniskowa,
że jak trzeba przymykac, no ale czego nie trzeba
dla mnie był super,
Teraz to już kompletnie nie wiem co wybrać. Różnica cen też nie jest mała. W takim razie napiszcie co sądzicie o tych obiektywach i co byście wybrali?
Ja poczekam na 18-55 IS. W jakiej cenie będzie można spodziewać się tego obiektywu?
sprawdź sobie http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/227657