Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Podpowiedzcie-pytanie jak tysiące innych.

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Witaj!
    Kup 40d + 24-105 +50/1.8. I poproś kogoś w Stanach, aby kupił przez internet np. na BHphoto (odpadnie task), a następnie dobrze jakbyś miał kogoś kto ci przywiezie w torbie jako swój sprzęt turystyczny Papiery zaś najlepiej wysłać pocztą.
    Wiem, że to nieładnie tak kombinować, ale za to najtaniej
    Pozdrawiam
    regulamin pkt 8

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Jak na focenie dziecka w pomieszczeniu to za ciemne szkło (moim zdaniem). Dodaj tanią 50kę 1,8 i ćwicz gimnastykę w zoomowaniu tym szkłem. ;-)

Jeżeli zalezy ci na szybkość to owszem szkło jest szybkie ale af niestety nie. Bedziesz miał problemy z złapaniem ostrości w odpowiednim punkcie dlatego kupuj albo 50 1,4 albo 85 1,8 -to inna klasa cenowa ale nie bedziesz żalował dodanych zł
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 17-12-2007 o 18:50

P I N I O
    Guest

Domyślnie

straszne motanie z Tym prywatnym importem, nielegalny, lub pół legalnym jak koledzy zauważyli...i brak gwarancji trochę się boje, to dla mnie sporo forsy.
    A za 5 tysięcy w Polsce jaki sprzęt kupię dla tego typu fotek jeśli chodzi o Canona, 40d raczej nie da rady, 30d też, więc pozostaje 400d, jest sęs czy lepiej wybrać tego nikona

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez P I N I O Zobacz posta
    straszne motanie z Tym prywatnym importem, nielegalny, lub pół legalnym jak koledzy zauważyli...i brak gwarancji trochę się boje, to dla mnie sporo forsy.
    Nie ma czegos takiego jak import prywatny. Wwozac cos na teren kraju z poza UE, formalnie trzeba zaplacic clo/VAT. Koniec kropka takie prawo mamy. Bez wzgledu na to czy to jedzie kontener aparatow, czy jeden we wlasnej torbie.
    Samo kupienie on-line apratu w USA jest w pelni legalne. Tyle ze zgodnie z prawem trzeba uiscic podatki. A kupujac i przysylajac kurierem do PL, masz paraktycznie 100% szanse, ze urzad celny wystawi Ci "drugi rachunek".
    Co innego, gdy jakas osoba prywatna przylatuje sobie do PL, z aparatem w plecaku. Bez pudelka i papierow. Moze twierdzic ze to jej osobisty sprzet. Jesli nie masz ze soba papierow zakupowych tego apratu, celnik nie ma podstawy twierdzic ze Ty to wwozisz, ergo, wymagac zaplaty cla/VATu. Pewnie jakies przepisy by na to zezwalaly, ale w praktyce sie to nie zdarza. Wtedy kazdy turysta wracajacy do kraju powinien placic VAT o swojego aparatu.

A za 5 tysięcy w Polsce jaki sprzęt kupię dla tego typu fotek jeśli chodzi o Canona, 40d raczej nie da rady, 30d też, więc pozostaje 400d, jest sęs czy lepiej wybrać tego nikona
    5000 starczy na zakup 40D z kitem i 50 F1.8
    ALe kit to cudo nie jest, nie m sie co czarowac.
    Mysle, ze jak poszukasz, to kupisz jakis obiektyw typu 17,18 mm do 50,55 o stalym swietle 2.8. Tamrona czy inszej sigmy. Tego jest jakos sporo ostatnio, wiec nie chce doradzac nic konkretnego.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli chodzi o małą GO i ładne rozmycia, to trudniej jest je uzyskać na cropie niż zenitem. 24-105/4 będzie dawał na cropie takie obrazy jak 24x1,6-105x1,6/4x1,6 podpięty do zenita. Nie wiem jaki masz salon, ale w typowym, ok 20 m2, to będzie za wąsko na imprezach rodzinnych. Dla uzyskania ładnej GO będziesz musiał niestety wejść w stałki. 50/1,8 to absolutne minimum. W plenerze nie spisuje się najlepiej, bo nie lubi dużych kontrastów, daje wtedy brzydkie rozmycia, ale w pomieszczeniach jest ok. Zajrzyj na photozone.de. Jest tam ciekawy test nowego kita z IS. Nie jest tak pancerny jak L-ka, ale ostry, że szok .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bardzo dużo zdjęć mojej córce zrobiłem 400D + 50f1.8, dość dużo też 28f2.8 i
    100f2.8.

Ja za 500OPLN poleciłbym:
    400D w FJ za 2000, po zwrocie wyszłoby jakieś 1750
    50 f1.8 koło 350zł
    28 f1.8 koło 1600zł

Zostaje jeszcze ponad 1000. Trochę za mało na, któryś z poniższych, ale
    niewiele brakuje:

85 f1.8
    100 f2

Lub jeśli chcesz macro to:

100 f2.8 Macro

ale tu już brakuje trochę więcej.

No i trzeba też kupić kartę - jakieś 4GB.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Pinio a Ty nie możesz się przejść do jakiegoś realnego sklepu i wziąć do reki taki zestaw np. 40D + 24-105 albo ten nikon. Względnie 400D z L i z kitem, bo jednak ta L-ka to nieco inny świat od kita czy 50/1.8 pod względem pracy Af-a. Do tego nie uważam, że jest zbyt ciemny (mnie to akurat nigdy w nim nie przeszkadzało - mimo że mam jaśniejszą aternatywę). Natomiast przeszkadzało mi nie raz i nie dwa, że był na cropie zwyczajnie zbyt wąski. Stąd dużo częściej zapinam 17-40.
    Dobrze też zdać sobie sprawę, że zestaw 40D + ta L-ka to na prawdę duży i ciężki zestaw - nie wiem czy masz ochotę na codzień czegoś takiego używać.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

P I N I O
    Guest

Domyślnie

Panowie dzięki serdeczne, sporo mi pojaśniliście sprawę. Jak w kraju to wezmę tego nikona i dwa obiektywy, dostanę zestaw ogniskowych od17-300. Dla amatora nie robiącego odbitek na papierze większych niż 22-30 powinno być ok.
    Ale pojawił się wujcio z ameryki więc może to cudowne 40d będzie do załatwienia?? Na razie tyle moich pytań w tym temacie, czekam nowego roku i wyjaśnienia sprawy.
    Wszystkich forumowiczów pozdrawiam, i życzę radosnych świąt i udanej zabawy na sylwestrze.
    Jeszcze raz dzięki za pomoc, jak coś będę miał w ręce niezależnie od marki to się odezw

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Na razie tyle moich pytań w tym temacie, czekam nowego roku i wyjaśnienia sprawy.

Po nowym roku kończy się zwrot w canonie więc nie wiem czy warto jest czekać

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów