Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Eye-One display 2 - wrazenia :)

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Czy Eye one display 2 bedzie dobry do kalibracji notebooka sony vaio VGN-FZ21M oraz telewizorka Panasonic LCD TV Full HD 37" TX-37LZ70P podłączonego przez HDMI do powyższego vaio?

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Czy i1display2 nadaje się to profilowania laptopa podłączonego do telewizora plazmowego? Producent podaje, że do CRT i LCD więc raczej nie ale może ktoś kalibrował plazmę?

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Witam serdecznie przychodzi taki dzień w życiu fotografa że zapragnie skalibrować swojego ejzaka. Czy zakup kalibratora (NOWOŚĆ i1Display PRO - kalibrator X-Rite) takiego jak w tej aukcji to godny zakup?
    http://allegro.pl/nowosc-i1display-p...689290984.html
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    Witam serdecznie przychodzi taki dzień w życiu fotografa że zapragnie skalibrować swojego ejzaka. Czy zakup kalibratora (NOWOŚĆ i1Display PRO - kalibrator X-Rite) takiego jak w tej aukcji to godny zakup?
    http://allegro.pl/nowosc-i1display-p...689290984.html
    To pytanie raczej znajdzie odpowiedź w "monitory-porady...", ci co sie bardziej znają raczej tu nie zaglądają

Uzależniony

Domyślnie Odp: Eye-One display 2 - wrazenia :)

Mam problem krórego nie mogę rozwiązać. Może ktoś zna odpowiedź.

Kalibrując dziś po przerwie monitor LCD Eizo S1932 z Eye-one Display 2 (z najnowszą wersją ściągniętą ze strony producenta), za każdym razem kiedy przechodzę do kolejnego kroku wyskakuje mi okienko z informacją "Eye-One position detection failed. Do you want to continue anyway?", wybieram tak. Co mam źle ustawione? Zmiana pozycji klibratora na monitorze nic nie daje, zawsze jest to samo.

I druga sprawa: wszystkie kolejne pozycje w krokach mogę ustawić bez problemów, natomiast nie udaje mi się ustawić kolorów RGB - jakkolwiek bym nie zmieniał wartości RGB od 0 do 100% to te 3 znaczniki dla trzech kolorów niemal się nie przesuwają, minimalnie, i ostatecznie więc nie mam ich w jednej pozycji ale mocno rozjechane. Kiedy kilka miesięcy temu kalibrowałem monitor nie było z tym problemów. Zmieniłem w tym czasie co prawda kartę graficzną jednego Matroxa na nieco wyższy model Matroxa, ale nie sądzę aby to była przyczyna, sterowniki aktualne. Wymieniłem też Windowsa XP na Win7 64 bit, ale nie może mieć to przecież przełożenia na działanie jednej funkcji w sofice kalibratora.

Zaczynam się już zastanawiać czy monitor nie jest w jakiś sposób uszkodzony...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Uszkodzony może być i1d2 - w sensorach tych użyto kiepawych filtrów Kodaka, które były niezbyt trwałe.

Uzależniony

Tylko mnie nie załamuj...

Z wyskakującym komunikatem "Eye-One position detection failed. Do you want to continue anyway?" sobie poradziłem, poczytałem w necie, radzili zwiększyć/zmniejszyć jasność na początku, tak zrobiłem i problem zniknął.

Ale ustawić poprawnie kolorów RGB się nie udaje, 3 znaczniki dla trzech kolorów niemal się nie przesuwają, jakieś minimalne ruchy ale nawet nie o jedną kreskę, są jednak sporo rozjechane, natomiast kontrast, jasność ustawiają się ok - znaczniki przesuwają się przy zmianie wartości +/- , i mam je pośrodku.

Co mogę zrobić? Kalibrator do wyrzucenia, można te filtry wymienić?

I ostatnie pytanie: profil monitora mimo wszystko zapisałem i ustawiłem jako domyślny monitora oraz wstawiłem w PhotoShopie CS3 w ustawieniach koloru. Ponieważ głównie pracuję na skanach czarno-białych filmów, ustawienia RGB nie są dla mnie tak istotne jak poprawnie ustawiony kontrast i jasność. Czy ten profil bez poprawnego RGB będzie dobry i bez zakłamań w pracy nad czarno-białymi materiałami? Czy właściwe ustawienie RGB monitora ma jakiś związek z ustawieniami kontrastu i jasności w przypaku pracy nad czarno-białymi obrazami?
    Ostatnio edytowane przez renes ; 05-10-2012 o 12:45

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

to chodzi pod win 7 ?

Eye-one display 2
    Canon

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez arekhit Zobacz posta
    to chodzi pod win 7 ?

Eye-one display 2
    Tak, mam 64bit.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów