Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Kamera a aparat - roznica

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Lightbulb Kamera a aparat - roznica

Kiedys na lamach jakiegos watku poruszylismy z Jurkiem Pliethem problem roznicy jakosci wypuszczanego obrazu z kamery i aparatow fotograficznych. A chodzi dokladnie o to - dlaczego aparaty (obiektywy) sa az tak wrazliwe na CA, flary itp. a sprzet (obiektywy) od kamer nie?

Poniewaz po glebszym zastanowieniu i obserwacjach uwazam, iz faktycznie - szkla zamontowane w profesjonalnych kamerach nie wykazuja takich wad, zrodzila sie we mnie ciekawosc - dlaczego?
    Jesli wiecie, to chetnie poslucham.

Pozdrawiam
    pikczer
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 15-12-2007 o 02:19

Bywalec Awatar Nevermind

Domyślnie

Moze się podepnę. Z ciekawości - czy są kamery na szkła EF ? Jeśli nie ma, to czemu ?
    Power of L lenses

Coś już napisał
    Miasto
    Knurów / Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nevermind Zobacz posta
    Moze się podepnę. Z ciekawości - czy są kamery na szkła EF ? Jeśli nie ma, to czemu ?
    Kiefyś w jednym filmie przyrodniczym widziałem kamerę przypiętą do obiektywu 1200/5,6.
    Więc pewnie są takie kamery tylko nie dla zwykłych zjadaczy chleba.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

a to nie jest tak, że do kamer canona (tych z wyższej półki), można podpiąć wszystkie szkła EF?
    pewnie rpzez jakąś przejściówkę, ale zdaje mi się, że można.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Dopiero zaczyna Awatar piotr_s
    Miasto
    wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Kiedys na lamach jakiegos watku poruszylismy z Jurkiem Pliethem problem roznicy jakosci wypuszczanego obrazu z kamery i aparatow fotograficznych. A chodzi dokladnie o to - dlaczego aparaty (obiektywy) sa az tak wrazliwe na Ca, flary itp. a sprzet (obiektywy) od kamer nie?

Poniewaz po glebszym zastanowieniu i obserwacjach uwazam, iz faktycznie - szkla zamontowane w profesjonalnych kamerach nie wykazuja takich wad, zrodzila sie we mnie ciekawosc - dlaczego?
    Jesli wiecie, to chetnie poslucham.

Pozdrawiam
    pikczer
    wydaje mi się że, profesjonalne kamery używane np.przy produkcji filmów fabularnych wykorzystują stałki i są to raczej standartowe ogniskowe.
    Po prostu już w fazie projektowania zadbano o zminimalizowanie wad które widoczne są gołym okiem (CA, flary) a mniejszy nacisk położono np. na światło
    które nie jest tak ważne w filmie jak fotografii (wiadomo nie ma ideału),
    tak mi się przynakmniej wydaje.
    A jeśli chodzi o kamery amatorskie lub półprofesjonalne, to ich obiektywy wcale nie są pozbawione tych wad. Wielokrotnie oglądając w telewizji jakiś reportaż lub transmisje z meczu widziałem taką aberke że szok.
    30d, 28/1.8, 50/1.8, 200/2.8L, 70-200/2.8L IS, 580EX II, IP 4300

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    a to nie jest tak, że do kamer canona (tych z wyższej półki), można podpiąć wszystkie szkła EF?
    pewnie rpzez jakąś przejściówkę, ale zdaje mi się, że można.
    można , np w canonie XL1.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Bywalec
    Miasto
    wrocław / łódź

Domyślnie

dlatego, że za cenę obiektywu, może dwóch to się w polsce budżet średniego filmu mieści... poza tym jakość można zobaczyć dopiero w kinie na odpowiednim projektorze, albo w trakcie montażu.
    Ostatnio edytowane przez jdw ; 15-12-2007 o 16:00

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

wasze domniemanie i załozenie jest nieco błędne , ponieważ pojedyńcza klatka w filmi NIGDY nie ma takiej jakości jak w aparacie .... nie ta ostrość i wogóle pewnie wad obiektywów tak nie widać ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nevermind Zobacz posta
    Są. Wszystkie profi kamery Canona (czy półprofi) - seria XL np. mają możliwość stosowania wymiennych obiektywów. EF można zapiąć przez specjalną przejściówkę crop x7 .

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    wasze domniemanie i załozenie jest nieco błędne , ponieważ pojedyńcza klatka w filmi NIGDY nie ma takiej jakości jak w aparacie .... nie ta ostrość i wogóle pewnie wad obiektywów tak nie widać ...
    Dokładnie. Obraz z kamery (pojedyńczej klatki) np. Sony 170 wcale nie jest jakiś nadzwyczajny. Do tego rozdzielczość nie jest zbytnio imponująca (nawet HD). Dopiero jak jest tych obrazów 25/s to jest wrażenie dużo lepszej jakości.
    W kamerach emisyjnych jest trochę inna sytuacja, bo tam jakość szkieł (też wymiennych) jest zdecydowanie wyższa ale też i ich ceny są zabójcze.
    Canon produkuje takie obiektywy min. jeden z pierwszych zoom-ów optycznych 100x!
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Chyba wystarczy popatrzeć na typową stopklatkę...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów