Jak w Ps zrobic podpis taki jaki jest podany w linku ponizej:
http://www.pbase.com/tarable/image/79826232
Jak w Ps zrobic podpis taki jaki jest podany w linku ponizej:
http://www.pbase.com/tarable/image/79826232
Robisz nowa warstwe nad warstwa ze zdjeciem -> rysujesz prostokat z bialym wypelnieniem (wielkosc wg wlasnego uznania) -> prostokatowi nadajesz przezroczystosc (rowniez wg wlasnego uznania) -> tworzysz warstwe tekstowa nad warstwa prostokata -> robisz zaznaczenie na wpisanym tekscie -> zaznaczasz warstwe z prostokatem i wciskasz delete -> usuwasz warstwe tekstowa i gotowe... mam nadzieje ze zrozumiale przekazalem.
powodzenia
Łukasz Chyrek
canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...
Mój fotoblog www.chyrek.com.pl
dodaj kolejną warstę z białym paskiem + przeźroczystość
kolena warstwa z napisem i gotowe.
Jeśli chcesz z automatu dodawać taki podpis na stronie www to robisz tylko pasek z podpisem zapisujesz jako PNG i później w php funkcja która nakłada podpis do każdej fotki i gotowe.
pytanie do chyrek: Jak zrobić zaznaczenie na tekscie?
ctrl + jedno naciśniecie na wartwe tekstową
Regulamin pkt 8
Dzieki serdeczne za szybką odpowiedź. Wszystko działa cacy
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze jedno. Jak zrobić akcję która będzie coś takiego umieszczać automatycznie? Da się tak ustawić żeby biały prostokąt był zawsze w tym samym miejscu i tekst względem niego też? A może lepiej najpierw zrobić z tego pędzel?
Ostatnio edytowane przez jinks ; 14-12-2007 o 23:56 Powód: Automerged Doublepost
Witam,
probuje zrobic wedlug opisu taka ramke z napisem niestety cos mi nie wychodzi czy moglbym poprosic dobra dusze o lopatologiczne wyjasnienie co i jak zrobic aby otrzymac taki efekt o jakim pisalem. Dziekuej bardzo za wszelka pomoc Niestety warstwy nie sa moja najmocniejsza strona![]()
Za Chyrkiem:
Robisz nowa warstwe nad warstwa ze zdjeciem -> (shift+ctrl+n)
rysujesz prostokat z bialym wypelnieniem (wielkosc wg wlasnego uznania) -> (U) + rasteryzujesz warstwe (pklik na warstwie i z okienka wybierasz rasteryzuj)
prostokatowi nadajesz przezroczystosc (rowniez wg wlasnego uznania) -> (okienko z warstwami - krycie - suwakiem regulujesz procenty)
tworzysz warstwe tekstowa nad warstwa prostokata ->(T)
robisz zaznaczenie na wpisanym tekscie -> (crtl + klik na warstwe w okienku)
zaznaczasz warstwe z prostokatem i wciskasz delete ->
usuwasz warstwe tekstowa i gotowe.
Da się, ale foty musiałyby mieć ten sam rozmiar to po pierwsze, a po drugie warstwę paska z tekstem trzeba by umieścić w jakiejś rameczce (może być nawet grubości 1 px wokół całego zdjęcia. Wtedy shop wklejając ramkę z paskiem na fotkę ze schowka napewno umieści ją tam, gdzie powinna być.
C-F-K - forever