Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 61

Wątek: balans bieli

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Janusz nie cierpię nikona i tyle. po prostu wkurzać ostatnio zaczął mnie mój canon bo nie robił mi takich numerów. przedtem było wszystko spoko ... kolorki spoko, bez żadnych zaciemnień i dodatkowych kolorów.... a ostatnio nie mogę się z nim dogadać... tak czy tak dla pewności dam go do serwisu niech zrobią mi testy dla balansu bieli...

powiem ci że w sprawie ostatniego zdjęcia jak ustawiałem balans bieli na lampę błyskową to zdjęcia miałem niebieskie... po prostu użyłem ustawień dla zachmurzenia bo tu mi aparat najmniej wariował

pozdrawiam

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrus33 Zobacz posta
    ...... tak czy tak dla pewności dam go do serwisu niech zrobią mi testy dla balansu bieli......
    Podejrzewam, że nic nie da. Sam możesz zrobić sobie takie testy ale bedę do znudzenia powtarzał, że na Twoich zdjęciach nie masz zafarbów o których piszesz. Albo masz coś strasznie pokopane z profilami w Photoshopie albo monitor Cie okłamuje. Albo oba na raz. Pewnie oba na raz.

Niedoświetlone mocno zdjęcia to chyba zawsze uciekają z WB. Jak chcesz mieć takie to naświetlaj poprawnie a "ciemności" rób przy wołaniu RAWów. Za dużo tracisz niedoświetlając. Niedoświetlenie o 2 EV to utrata 75% zdjęcia i nie jest to tylko teoria.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Zamiast dawać aparat do serwisu daj zdjęcie do labu. Szybciej taniej i wyjdzie czy masz cos z monitorem
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez My Nick Zobacz posta
    Zamiast dawać aparat do serwisu daj zdjęcie do labu. Szybciej taniej i wyjdzie czy masz cos z monitorem
    Nic nie da i nic nie wyjdzie. Nic nie będzie wiadomo. W labie wywołają w auto. Automat ustali WB dla odbitki i tyle.

Monitor się kalibruje i profiluje. To jedyna droga żeby zobaczyć czy monitor jest w porządku.

Janusz,

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrus33 Zobacz posta
    to może mi Pan podpowie jeszcze z jedną rzeczą... bo moze coś ja źle robię...
    tym razem zdjecie robione z lampą koło godziny 16.00 (lampa służyła tylko do doświetlenia). czemu mam znów zafarb czerwony ???? "współpstrykacz" robiąco nikonem nie miał tych problemów

----
    Color Space
    sRGB

wogle to mam jeszcze ciekawszą rzecz - zdjecia którę widze w ps mam czerwonę jak wzucam tu na stronę traca na kolorach (zdaża mi się to tez z innymi stronami ) nic już nie rozumiem
    Color Space
    sRGB
    To czemu photoshop mówi, że zdjęcie jest w przestrzeni Adobe RGB?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Color Space
    sRGB
    To czemu photoshop mówi, że zdjęcie jest w przestrzeni Adobe RGB?
    Dla wyświetlania w programie/przeglądarce z CMS to i tak bez znaczenia ale... fakt, że IE jako świetny produkt równie świetnego Microsoftu CMS nie ma więc dodatkowa zmian barw dla widza gwarantowana.

FastStone jako szybka przeglądarka do zdjęć - widzi RAWy (zaszyte w nich jpegi) i ma CMS,
    Firefox z pluginem CMS do weba,
    Photoshop albo Lightroom też z CMS,

Janusz,

Uzależniony

Domyślnie

Janusz,

Niedawno przeczytałem w którymś z Twoich poradników że korzystanie z karty Whi-Bala (którą mam i korzystam) z lampą błyskową daje trochę niepoprawne wyniki. Możesz sprecyzować dlaczego tak się dzieje?

Wydaje mi się, że u mnie chyba więcej niż trochę jest "niepoprawnie".
    Np. w kościele tuż przed ślubem robię kilka zdjęć z lampą karty (szara strona) w miejscach gdzie będzie młoda para aby potem podczas obróbki RAWów w ACR służyły mi za wzorzec ustawienia odpowiedniego balansu koloru. Ale efekt jest średniozadowalający (wciąż spory zafarb i dominacja żółto-pomarańczowego). Rzeczywiście korekta pipetą zdjęć wykonanych bez lampy błyskowej wypada znacznie lepiej.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    .....
    Np. w kościele tuż przed ślubem robię kilka zdjęć z lampą karty (szara strona) w miejscach gdzie będzie młoda para aby potem podczas obróbki RAWów w ACR służyły mi za wzorzec ustawienia odpowiedniego balansu koloru. Ale efekt jest średniozadowalający (wciąż spory zafarb i dominacja żółto-pomarańczowego). Rzeczywiście korekta pipetą zdjęć wykonanych bez lampy błyskowej wypada znacznie lepiej.

Jak robisz zdjęcia próbne to masz trochę INNE oświetlenie. To co się pojawi w kadrze, panna, garnitur młodego czy co tam jeszcze będzie wnosiło nowe odbite światło. Staniesz w trochę innym miejscu, zrobisz zdjęcie pół godziny później i masz inne światło z witraży... dużo tech zmiennych.

Musisz też uważać na ten naklejony pasek błyszczącej folii - to jest indykator odblasku. WhiBal powinien być tak ustawiony, żeby ten pasek nie błyszczał - powinien być lekko matowy.

Janusz,

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nic nie da i nic nie wyjdzie. Nic nie będzie wiadomo. W labie wywołają w auto. Automat ustali WB dla odbitki i tyle.

Monitor się kalibruje i profiluje. To jedyna droga żeby zobaczyć czy monitor jest w porządku.
    I oczywiście masz rację ale ja w mieście gdzie mieszkam schodziłem buty aby ktoś mi to zrobił profesjonalnie oczywiście kalibrację bo te rzeczy to mam w domu . I nic więc zrobiłem tak: wybrałem pare kolorowych zdjęć w tym testowe i zaniosłem do małego, rodzinnego labu gdzie maja czas dla człowieka i powiedziałem aby nic nie zmieniali tylko zrobili tak jak jest. W domu popatrzyłem, poustawiałem monitor "na oko" w różnych ustawieniach temperatur, sRGB itd. I teraz mam profil tylko do obrabiania zdjęć i jak na oko jestem zadowolony. Nie jest to profesjonalne ale jak się nie ma co sie lubi to sie lubi co się ma.
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez My Nick Zobacz posta
    I oczywiście masz rację ale ja w mieście gdzie mieszkam schodziłem buty aby ktoś mi to zrobił profesjonalnie oczywiście kalibrację bo te rzeczy to mam w domu . I nic więc zrobiłem tak: wybrałem pare kolorowych zdjęć w tym testowe i zaniosłem do małego, rodzinnego labu gdzie maja czas dla człowieka i powiedziałem aby nic nie zmieniali tylko zrobili tak jak jest. W domu popatrzyłem, poustawiałem monitor "na oko" w różnych ustawieniach temperatur, sRGB itd. I teraz mam profil tylko do obrabiania zdjęć i jak na oko jestem zadowolony. Nie jest to profesjonalne ale jak się nie ma co sie lubi to sie lubi co się ma.

Taaaak... to jest rzeczywiście doskonały sposób na sprawdzenie aparatu. Jestem pod wrażeniem. Jak się chcę podrapać w głowę to najprościej jest stanąć na rękach i drapać się piętą lewej nogi.

Janusz,

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów