dzieki , zajrzalem i w niektorych przypadkach powinienem cos zmienic a w innych dac sobie spokoj ale , jak cos lubie (kocham ) to musze byc w tym dobry , kiedys uczylem sie wiazac haczyki a po malym treningu wygrywalem mistrzostwa
dzieki , zajrzalem i w niektorych przypadkach powinienem cos zmienic a w innych dac sobie spokoj ale , jak cos lubie (kocham ) to musze byc w tym dobry , kiedys uczylem sie wiazac haczyki a po malym treningu wygrywalem mistrzostwa
CANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc
www.wesolowski-photography.co.uk
Nie uważam się za fotografa zaawansowanego, dlatego strzelam wyłącznie w RAW. Ktoś kto używa wyłącznie JPEG to dla mnie potencjalny guru fotografii - daleko mi do takiego... Zmiana bieli w JPEGu (porównywalna jakościowo z RAWem) to dopiero wyczyn! Podobno zaawansowani fotografowie (ci od samych JPEGów) na bierząco ustwiają temperaturę bieli ręcznie - bo muszą. Tym jeszcze bardziej zaawansowanym ponoć wystarcza nawet tych kilka ustawień standardowych, które są w każdym cyfraku.
No cóż, wysoko mierzysz jak na debiut - może i słusznie... A na razie ustaw sobie przy żarówce WB na Tungsten i będzie git. ;-) Automatyczny balans bieli znany jest ze znacznych niedokładności (zwłaszcza przy niskich temp. bieli).
Co do różnic w działaniu AWB pomiędzy Av a programami tematycznymi... Hmmm, jedyne co mi przychodzi do głowy to Picture Styles. W programie portretowym jest stosowany Styl Portretowy, który może inaczej interpretować niektóre barwy, co Ty z kolei możesz interpretować jako lepszy balans bieli. W trybach takich jak Av masz domyśnie Styl Standard, chyba że coś zmieniłeś ręcznie. W sumie wiele zmiennnych po drodze. Dopóki tego nie opanujesz, może warto pójść doraźnie na łatwiznę - czyli RAW. ;-)
Sam mam wciąż jeszcze karty 2GB i RAWów (10 MPix, 12-bit) wchodzi mi na nie po ok. 200 a nie 100... Chyba, że licząc w trybie RAW+JPEG, bo to szczególne marnotrawstwo pamięci. :rolleyes:
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
Ja jeszcze polecił bym Tobie pobawienie się pomiarem światła np: przestaw na punktowy i mierz tam gdzie ma być poprawnie ( choćby przez wypełnienie kadru tym elementem - zapamiętać pomiar - przekadrować - i olać to co po przekadrowaniu powie Ci światłomierz w aparacie )
Polecam "Ekspozycja bez tajemnic" wiele Ci rozjaśni
pozdrawiam
oszin
trzydziecha na karku +kicior+budżetowa stałka+ lampki softy i parasolki
już dawno nie spotkałem się z tak "odważną" tezą (tak - to ma brzmieć uszczypliwie :wink... strzelanie w JPEG-ach to nie wyraz profesjonalizmu ale - wśród profesjonalistów - wzgląd na uwarunkowania zawodowe, np. związane z koniecznością wysłania dużej ilości zdjęć z imprezy (sportowej/politycznej/jakiejkolwiek innej) - są takie działki fotografii, gdzie szybkość jest priorytetem i to jest jak najbardziej zrozumiałe.
Założenie, że to wyżyny kunsztu...mhmmm.... wbrew pozorom/ wbrew temu, co sugerowałby tytuł wątku RAW to nie tylko swobodny dobór balansu bieli, to szereg innych parametrów, których możliwości strojenia w przyzwoitych konwerterach są przeogromne - i DAJĄ MOŻLIWOŚĆ BEZSTRATNEJ ingerencji w obraz - to nie do porównania z JPEGiem - takie porównywanie jest nieporozumieniem... albo nieznajomością tematu
.
JPEG traktuję wyłącznie poglądowo - stanowi dla mnie odpowiednik kliszy w fotografii analogowej - owszem można się zdać na to, co wypluje w JPEGu aparat - ale to tak, jakby wykonując zdjęcia B&W - wybierać film... a obróbkę zlecać znajomemu lub labowi ("co wyjdzie, to wyjdzie")
Cytując Janusza Body:
"W JPEGach tracimy:
- artefakty na skutek kompresji stratnej,
- kilka bitów informacji o kolorze – z 10-14bit z kamery mamy zapisane tylko 8 bit,
- konwerter kamery jest prymitywny i przelicza RAWy na JPEGi w uproszczony sposób,
- balans bieli ( WB ) jest wyliczany/mierzony przez kamerę i potem trudno to zmienić,
- korekcje tonalne, wyostrzanie wewnątrz kamery już są wykonane i ponowne ich użycie wiąże się z pogorszeniem jakości."
Co do balansu bieli - Whibal i życie staje się prostsze![]()
Do autora wątku - przejrzyj już podlinkowany materiał o balansie - to kilkanaście minut czytania - wiele Ci się wyjaśni.
Pozdrawiam![]()
Ktoś kiedyś napisał, że intencje w piśmie dość łatwo zgubić...![]()
Przyzwyczajony jestem do tego, że złośliwości/prowokacje/dwuznaczności albo się zaznacza jakąś "buźką"... albo wynika ona z kontekstu...
Nie znam Cię ewg - jeśli potraktować Twój tekst jako prześmiewczy to albo... mam zły dzień/... za mało kawy ;-) ...albo też ślepy jestem i nie doczytałem między wierszami ... ale jakby na to nie spojrzeć (przeczytałem Twój post ponownie :rolleyes: ) trochę sygnalizowałeś (np. "to dopiero wyczyn!")... mea culpa (dałem się podpuścić)
Widać późna pora nie zawsze sprzyja wychwytywaniu subtelnościPozdrawiam serdecznie
![]()
W czasach kiedy wykonywałem tylko slajdy największą dla mnie zmorą była konieczność nadania ostatecznego kształtu zdjęcia na miejscu focenia (kadrowanie, "balans bieli" uzyskany filtrami, precyzyjne naświetlenie). Świadomość, że nie zmieni się już żadnego parametru np. kontrastu, jasności itp powodowała konieczność robienia wielu zdjęć na na prawdę drogim filmie (70 zł z wywołaniem za 36 zdjęć). RAW definitywnie zakończył te męki i najgorszemu wrogowi nie życzę powrotu do tych czasów. Znikąd nie ma we mnie motywacji żeby popsuć sobie komfort focenia, zapisywać obraz JPG-iem i stresować się, że coś namieszałem w niepowtarzalnych ujęciach.
Ostatnio edytowane przez marfot ; 15-12-2007 o 09:57
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Rece opadaja dyskusja na temat jak ustawic balans bieli.... miejcie litosc...
W av tez ustawiam np picture style na portret i jest znaczna roznica , wciaz automat lepij odwzorcowuje kolory , musze zmienic pokojW kazdym razie dzieki za sugestie . Rypson - zapytalem o dobre sprawdzone sposoby , chce robic doskonale zdjecia kiedys i takowe bede robil .
CANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc
www.wesolowski-photography.co.uk
I tego ci chłopie życzę z całego serca!
A co do sposobów na dobry balans bieli znam dwa w 100% pewne.
Pierwszy: balans bieli według wzorca (w określonych warunkach oświetleniowych pobierasz próbkę balansu z białej kartki (lub szarej 18%) i wczytujesz ten wzorzec jako obowiązujący.
Drugi: RAW.
Jeżeli zamierzasz kiedyś robić super foty zacznij juz teraz - pstrykaj w RAWach!
(2gb CF to naprawdę znośna kasa, szczególnie w porównaniu do statywu za prawie 1000 funciaków)
Poza tym jak za bardzo zaczniesz grzebać w Stylach to niebawem dostaniesz takiego kociokwiku, że ciężko będzie się pozbierać. Nie zatracaj przyjemności płynącej z fotografowania na rzecz jakichś mało istotnych pierdół technicznych.
Pozdrawiam
regulamin pkt 8