Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Ustawienie balansu bieli dla Canona 350D

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

nie wiem skad u Ciebie sie biora problemy z WB... najlepiej uzywaj opcji CUSTOM WB, nawet bez kartek a wg danych zdjec, lepiej sie sprawdza w pomieszczeniach ze sztucznym swiatlem... a najlepiej przejdz na RAW i odrazu Cie oswieci

Domyślnie

Ok zrobię jak radzicie ale......po jaka cholere jest funkcja AUTO?????
    Ok zgoda że zdjęcia na zewnątrz wychodza ok. Zdjęcia we wnętrzach z fleszem wychodza ok ale na litośc boską dlaczego w pomieszczeniu bez flesza wychodzą do bani???? Dlaczego maja diabelsą czerwonawo-żółtą kolorystykę. Czy to taki problem jesli byle przeciętny cyfrak nie ma z tym problemu?? Czemu mój chłop ma gębe jak po wypiciu flaszki gorzały, a meble i ściany mają mahoniowy odcień. Czy ja naprawdę muszę kombinowac jak ustawić by było dobrze. Juz wiem że można to wszystko ustawić tylko teraz to ja juz się pytam - dlaczego?? Niedoróba?? Mam wyjatkowy i niepowtarzalny kolor żarówek w chałupie?? Zasłony maja dziwny kolor?? Chłop i syn nadużywają napojów wyskokowych??Gdzie leży przyczyna?? Problem jest tylko w moim aparacie czy u innych osób też?? RAW ok. Ale moim zdaniem to jakas wpadka. Czytałam juz w postach że ludzie mają problem ze zdjęciami w pomieszczeniach z 350D. Temat coraz częsciej jest poruszany na zachodnich portalach. Wrrrrrrrr.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Bo to lustro jest Kompakty maja w/b z matrycy ktora jest w kolorze, non stop naswietlana i ma duzo mpix.... DSLR jest nieco inaczej skonstruowany.

Tak naprawde to dslr bardzo dobrze oddaje kolory we wnetrzu Widmo z zarowek i rzeczywista barwa jest najczesciej bardzo blisko tego zoltego... To twoje oko sie dostosowywuje do kolorystyki i wydaje Ci sie ze biala sciana jest biala Jest jeszcze pare innych trikow tego typu.

Dslr jest bardzo neutralny. To nie kompakcik gdzie sa ustawienia pod publike... Tutaj sie nie jedzie na auto bo to drogi i duzy aparat i ma byc lux. To jest drogi i duzy aparat ktorym sie robi co ty chcesz... Ty musisz wiedziec co chcesz i poinformowac o tym aparat. On oddaje kolory dokladnie. To co ze ty chcesz biala sciane mimo zoltego swiatla... Musisz to "powiedziec". Na lux auto co sie zdjecia widza cioci i dziadkowi to sa kompakciki.
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 23-04-2005 o 04:02
    ...

Domyślnie

W kazym aparacie ktory mialam w reku w trybie auto po wylaczeniu Flesza Balans bieli byl nadal taki jak przy świetle lampy a wiec mniej wiecej taki jak dla swiatla dziennego ... i wymaga to do robienia zdjec bez flesza do przelacznia balansu na swiatlo sztuczne (zarowka) lub zdefiniowania manualnego (np na biala kartke).

Pozdrawiam: Piotr Lutynski

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lutek
    po wylaczeniu Flesza Balans bieli byl nadal taki jak przy świetle lampy a wiec mniej wiecej taki jak dla swiatla dziennego
    Lutek... a wywolywales kiedys RAW'a? Sproboj, to sie przekonasz, ze kolory wedlug swiatla dziennego a swiatla z lampy zdecydowanie sie roznia

A o kompaktach to "pietro" wyzej
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Domyślnie

Roznica nie jest taka zdecydowana... bo widac to nawet w doswietlaniu twarzy na sloncu... kolorystyka twarzy jest prawidlowa.....
    \Mi chodzilo bardziej o to ze ABW nie pokrywa w 98% aparatow zakresu swiatla sztucznego gdy wylaczy sie flesz... to tak jakby automatyka nie przestawiala sie na swiatlo sztuczne gdy wylaczy sie flesz...

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Lutek ; 23-04-2005 o 22:38
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

RAW w AWB i po temacie
    a jesli nie RAW to custom WB lub kareczki
    Ostatnio edytowane przez AGO ; 28-04-2005 o 11:35
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Coś już napisał
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szemrana
    Ok zrobię jak radzicie ale......po jaka cholere jest funkcja AUTO?????
    Ok zgoda że zdjęcia na zewnątrz wychodza ok. Zdjęcia we wnętrzach z fleszem wychodza ok ale na litośc boską dlaczego w pomieszczeniu bez flesza wychodzą do bani???? Dlaczego maja diabelsą czerwonawo-żółtą kolorystykę. Czy to taki problem jesli byle przeciętny cyfrak nie ma z tym problemu?? Czemu mój chłop ma gębe jak po wypiciu flaszki gorzały, a meble i ściany mają mahoniowy odcień. Czy ja naprawdę muszę kombinowac jak ustawić by było dobrze. Juz wiem że można to wszystko ustawić tylko teraz to ja juz się pytam - dlaczego?? Niedoróba?? Mam wyjatkowy i niepowtarzalny kolor żarówek w chałupie?? Zasłony maja dziwny kolor?? (...) Wrrrrrrrr.
    Celem wyjaśnienia przyczyn róznych kolorów przy róznym oświetleniu proponuję poczytać o temperaturze barwowej. Na zewnątrz również kolory powinny być inne o wschodzie słońca, w środku dnia i o zachodzie. Jeżeli WB i to uśrednia do "prawidłowych" barw to wcale nie jest dobrze. Ja osobiście lubię te żółcie. Podobnie przy świetle żarowym. Np. zdjęcia w kościołach, zwłąszcza drewniacnych w świetle lamp i świec dają przyjemne ciepłe zabarwienie, a nie krystalicznie wierne odwzorowanie kolorów.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Ja ostatnio kupiłem COŚ TAKIEGO i się sprawdza :-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972
    Ja ostatnio kupiłem COŚ TAKIEGO i się sprawdza :-)
    Ile to coś kosztuje igdzie mozna to kupić

Pozdrawiam wladbur

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów