Proszę o pomoc jak to zrobić prawidłowo.
Napisze tylko tyle ,że w Canonie zdjęcia robione w pomieszczeniach mają takie kolory że chce się płakac. Tak naprawdę tylko z uzyciem lampy są ok.
Pomocy kochane chłopaki i dziewczyny. :-(
Proszę o pomoc jak to zrobić prawidłowo.
Napisze tylko tyle ,że w Canonie zdjęcia robione w pomieszczeniach mają takie kolory że chce się płakac. Tak naprawdę tylko z uzyciem lampy są ok.
Pomocy kochane chłopaki i dziewczyny. :-(
Na jakich ustawieniach balansu bieli focisz? W pomieszczeniach i bez lampy ustawiam custom white balans (jpg). AWB bardzo dobrze radzi sobie z fotkami z lampą. Również RAW jest rozwiązaniem bo WB skorygujesz podczas obróbki.
A w ogóle masz instrukcję?
Ostatnio edytowane przez p13ka ; 20-04-2005 o 22:07
Instrukcje oczywiście mam i wiem jak zrobic próbne zdjęcie. Włączam custom WB , akceptuje wybraną na biało sfotografowana plaszczyznę - akceptuję przyciskiem Set. Potem przełaczam się na White balance i przestawiam z Auto na Custom. **** blada - dalej cholery wyłażą żółtawo-czerwone. Cos źle robię?????
Wiem że AWB radzi sobie ok ale tylko przy lampie.Ale niestety tylko przy lampie. Inne ustawienia (tunsten,fluore light) tez dają fatalną kolorystyke.
Custom też wychodzi źle?? Bardzo dziwne. W wielu podobnych okazjach było u mnie OK.
Aha, nie przełączasz się potem w programy tematyczne?
Nigdy nie ustawiam balansu bieli podczas focenia, zawsze jade na AWB - dopiero podczas "wywolywania" RAWa dobieram odpowiednia temperature bieli 8)
Nie robie na tematycznych. Praktycznie jedyne jaie używam to priorytety przeysłony lub czasu. Najczęściej jednak na manualu. Kavoo - czasem (np zawody) robie dużo zdjęć - w RAWie zrujnuję się na karty))))))
Kup sobie kartę do ustawiania AWB. Np. WhiballZamieszczone przez Szemrana
http://www.rawworkflow.com/products/whibal/index.html
Działa bosko aka czyni cuda![]()
Dzieki.
Albo TO - kiedys czytalem na forum DPR ze naprawde dziala zajebiscie. No i zdecydowanie wygodniejsze w uzyciu od kart.
Chociaz niektorzy uwazaja, ze szkoda na to kase wydawac... Marek Lewandowski np. twierdzi, ze rownie dobre efekty daje dekielek od paczki Pringles![]()
![]()
A ma ktoś może do sprzedania Whiballa? Nie mam żadnych doświadczeń w kupowaniu za granicą, a mam wielka ochote na te karteczki
Pomoże ktoś? Bo w Polsce to nikt chyba tego nie sprzedaje...
Pozdrawiam!
Paweł Kaniuk - Lublin.
www.pawelkaniuk.pl Sprzęt: Canon 5D mkII | jasna szklarnia... i zero talentu