Rzeczywiscie awb dziala slabo w pomieszczeniach, chyba przy swietle zarowym, ale custom wb pomaga zdecydowanie. Mysle, ze po prostu dalej robisz na awb.
Rzeczywiscie awb dziala slabo w pomieszczeniach, chyba przy swietle zarowym, ale custom wb pomaga zdecydowanie. Mysle, ze po prostu dalej robisz na awb.
A ile tych RAWów wychodzi Ci średnio z takiej imprezy? Karty nie są już tak drogie jak kiedyś.Zamieszczone przez Szemrana
1GB CF ok. 250 zł. Dwie takie karty może załatwią sprawę? Ewentualnie databank za kilkaset złotych...
Mi kupił Amerykanin mieszkający w Rosji...Zamieszczone przez FotoZiutek
Zamieszczone przez gietrzy
znam Polaka mieszkającego w Kanadzie - może tak się uda... Ale jakby ktoś miał możliwość "załatwić" to lokalnie - to nadal proszę o kontakt!
Pozdrawiam!
Paweł Kaniuk - Lublin.
www.pawelkaniuk.pl Sprzęt: Canon 5D mkII | jasna szklarnia... i zero talentu
Do książki Scotta Kelby'ego Edycja Zdjęć jest dołączona tekturka w trzech kolorach: białym, szarym i czarnym, cos jak ten Whiball, o którym piszecie, tylko na jednej karcie.
Czy tego też można używać do ustawiania balansu bieli? I jak tego się uzywa, tak samo jak zwykłej białej kartki?
Bez urazy ale to jest syf.Zamieszczone przez marekbp
Po pierwsze jest nadruk z drugiej strony!
Po drugie nie ma kontroli jakości: każdy Whiball jest sprawdzany specjalnym urządzeniem i lepsza, "wierniejsza" strona jest zaznaczana nalepką
Po trzecie kartonik Heliona jest wrażliwy na porysowanie a WhiBall nie
Są cztery karteczki. Ciemniejsza szara służy do WB w rawie.Zamieszczone przez marekbp
Pozostałe używasz do jpg'a Służą do wyznaczania odpowiednich punktów w dolnym, prawym rogu okienka Levels w Photoshopie.
Chcesz zrobić fotkę dziecku: dajesz dziecku WhiBalla'a i robisz zdjęcie, potem robisz właściwe już bez WhiBall'a. Reszta w Shopie.
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 21-04-2005 o 11:21
Mam to, nosze zawsze ze soba w plecaku... i jeszcze nigdy z kieszonki nie wyciagnalemZamieszczone przez marekbp
![]()
Szkoda mi czasu na focenie wzorcow, jesli RAW pozwala mi na osiagniecie dokladnie tego samego. Tym bardziej, ze jeszcze nie zdarzyla mi sie sytuacja, w ktorej zabrakloby mi miejsca na karcie. A jesli zabraknie, to i tak bede wolal dokupic kolejne 1 czy 2 GB i miec wszystko w RAWach, z ktorymi moge w dowolny niemal sposob tancowac... niz strzelac w JPG, zamykajac sobie droge do swobodnego operowania parametrami zdjecia.
Popieram Kavoo - robie tak samo
Nabiera to szczególnego sensu jesli przyjrzeć się nowemu PS CS2 i ACR.
Widać, że obróbka zdjęć idzie w tym kierunku - coraz więcej rzeczy można zrobić jeszcze z "surowym" zdjęciem w RAW.
kavoo, chętnie od Ciebie odkupię te nieużywane karteczki
Po hybrydzie dopiero poznaję uroki RAW-ów i jestem zachwycony tym niewywołanym cyfrowym filmem! To zupełnie nowa jakość w porónaniu z "zamkniętym" jpg-iem...
Pozdrawiam!
Paweł Kaniuk - Lublin.
www.pawelkaniuk.pl Sprzęt: Canon 5D mkII | jasna szklarnia... i zero talentu
A nie masz szarej karty? Np z NG - okładka w każdej ich książce z serii Szkoła Fotografowania?. W ostateczności na Allegro karta szara Kodaka 18%.
Będziesz miał to samo - a dodatkowo mozliwość precyzyjnego ustawienia ekspozycji.
Ale albo ja Ciebie nie rozumiem albo TY nie zrozumiałeś Kavoo - on pisał właśnie , że przy RAW-ach jest to zbędne - balans ustawisz w kompie.