Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Ustawienie balansu bieli dla Canona 350D

Coś już napisał Awatar Robin
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Rzeczywiscie awb dziala slabo w pomieszczeniach, chyba przy swietle zarowym, ale custom wb pomaga zdecydowanie. Mysle, ze po prostu dalej robisz na awb.

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szemrana
    czasem (np zawody) robie dużo zdjęć - w RAWie zrujnuję się na karty ))))))
    A ile tych RAWów wychodzi Ci średnio z takiej imprezy? Karty nie są już tak drogie jak kiedyś.
    1GB CF ok. 250 zł. Dwie takie karty może załatwią sprawę? Ewentualnie databank za kilkaset złotych...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FotoZiutek
    Nie mam żadnych doświadczeń w kupowaniu za granicą,
    Mi kupił Amerykanin mieszkający w Rosji...

Coś już napisał Awatar FotoZiutek
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Mi kupił Amerykanin mieszkający w Rosji...
    znam Polaka mieszkającego w Kanadzie - może tak się uda... Ale jakby ktoś miał możliwość "załatwić" to lokalnie - to nadal proszę o kontakt!
    Pozdrawiam!
    Paweł Kaniuk - Lublin.
    www.pawelkaniuk.pl Sprzęt: Canon 5D mkII | jasna szklarnia... i zero talentu

Dopiero zaczyna Awatar marekbp
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Do książki Scotta Kelby'ego Edycja Zdjęć jest dołączona tekturka w trzech kolorach: białym, szarym i czarnym, cos jak ten Whiball, o którym piszecie, tylko na jednej karcie.
    Czy tego też można używać do ustawiania balansu bieli? I jak tego się uzywa, tak samo jak zwykłej białej kartki?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekbp
    Do książki Scotta Kelby'ego Edycja Zdjęć jest dołączona tekturka w trzech kolorach: białym, szarym i czarnym, cos jak ten Whiball, o którym piszecie, tylko na jednej karcie.
    Bez urazy ale to jest syf.
    Po pierwsze jest nadruk z drugiej strony!
    Po drugie nie ma kontroli jakości: każdy Whiball jest sprawdzany specjalnym urządzeniem i lepsza, "wierniejsza" strona jest zaznaczana nalepką
    Po trzecie kartonik Heliona jest wrażliwy na porysowanie a WhiBall nie
    Czy tego też można używać do ustawiania balansu bieli? I jak tego się uzywa, tak samo jak zwykłej białej kartki?
    Są cztery karteczki. Ciemniejsza szara służy do WB w rawie.
    Pozostałe używasz do jpg'a Służą do wyznaczania odpowiednich punktów w dolnym, prawym rogu okienka Levels w Photoshopie.
    Chcesz zrobić fotkę dziecku: dajesz dziecku WhiBalla'a i robisz zdjęcie, potem robisz właściwe już bez WhiBall'a. Reszta w Shopie.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 21-04-2005 o 11:21

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam to, nosze zawsze ze soba w plecaku... i jeszcze nigdy z kieszonki nie wyciagnalem Szkoda mi czasu na focenie wzorcow, jesli RAW pozwala mi na osiagniecie dokladnie tego samego. Tym bardziej, ze jeszcze nie zdarzyla mi sie sytuacja, w ktorej zabrakloby mi miejsca na karcie. A jesli zabraknie, to i tak bede wolal dokupic kolejne 1 czy 2 GB i miec wszystko w RAWach, z ktorymi moge w dowolny niemal sposob tancowac... niz strzelac w JPG, zamykajac sobie droge do swobodnego operowania parametrami zdjecia.

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Popieram Kavoo - robie tak samo
    Nabiera to szczególnego sensu jesli przyjrzeć się nowemu PS CS2 i ACR.
    Widać, że obróbka zdjęć idzie w tym kierunku - coraz więcej rzeczy można zrobić jeszcze z "surowym" zdjęciem w RAW.

Coś już napisał Awatar FotoZiutek
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

kavoo, chętnie od Ciebie odkupię te nieużywane karteczki
    Po hybrydzie dopiero poznaję uroki RAW-ów i jestem zachwycony tym niewywołanym cyfrowym filmem! To zupełnie nowa jakość w porónaniu z "zamkniętym" jpg-iem...
    Pozdrawiam!
    Paweł Kaniuk - Lublin.
    www.pawelkaniuk.pl Sprzęt: Canon 5D mkII | jasna szklarnia... i zero talentu

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

A nie masz szarej karty? Np z NG - okładka w każdej ich książce z serii Szkoła Fotografowania?. W ostateczności na Allegro karta szara Kodaka 18%.
    Będziesz miał to samo - a dodatkowo mozliwość precyzyjnego ustawienia ekspozycji.
    Ale albo ja Ciebie nie rozumiem albo TY nie zrozumiałeś Kavoo - on pisał właśnie , że przy RAW-ach jest to zbędne - balans ustawisz w kompie.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów