Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Projekt jakiegoś większego softboxa

Bywalec

Domyślnie Projekt jakiegoś większego softboxa

Witam!

szukam projektu jakiegoś większego softoboxa na lampe 580ex II chodzi mi o coś w rozmiarach poziome 60cmx40cm, wszędzie znajduje tylko projekty kartonowych softboxów 20cm, a mi chodzi o coś większego a niestety geometriia raczej nie jest moją dobrą stroną i nie umiem sobie przeliczyć wymiarów jeżeli mam wymiary na kwadratowy softbox 20cm*20cm, nie wiem jakie mają być kąty? czy to w ogóle jest ważne czy lepiej robić na oko?

zrobiłem taki softbox http://www.dforum.de/Technik/softbox/softbox.htm ale teraz przydało by się coś większego ale nie wiem jakie wymiary

jeżeli ktoś zna jakąś stronę z wymiarami większego softboxa na lampę to proszę o linka, albo jak by się komuś chciało podać mi jakieś sensowne wymiary w sensie wysokość obu trapezów i długości ramion

jeden trapez (większy) musi mieć jedną podstawę 8cm, a drugą chciał bym 60cm, jaka wysokość?

drugi trapez (mniejszy) musi mieć jedną postawę 4,5cm a drógą chciał bym 40cm, jaka wysokość?

będę bardzo wdzięczny za pomoc
    wojtek

Bywalec

Domyślnie

nie do końca :/

chcę zbudować po prostu softbox o wymiarach 40x60cm ale nie wiem jaka musi być minimalna odległość od lampy do przedniej (świecącej) ściany softboxa? reszte sądzę że jestem sobie w stanie policzyć a po prostu nie chcę robić tego 'na oko'

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiwo Zobacz posta
    nie do końca :/

chcę zbudować po prostu softbox o wymiarach 40x60cm ale nie wiem jaka musi być minimalna odległość od lampy do przedniej (świecącej) ściany softboxa? reszte sądzę że jestem sobie w stanie policzyć a po prostu nie chcę robić tego 'na oko'

to zależy tylko od tego jaki jest kąt świecenia lampy. ewentualnie możesz to zmniejszyć dając jakiś rozpraszacz pomiędzy lampą a reflektorem...
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Bywalec

Domyślnie

czyli będę robił na oko, powinno być ok

jeszcze muszę wymyślić jakiś sposób na zamocowanie softobxa na lampę, ma ktoś na to jakieś patenty?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiwo Zobacz posta
    czyli będę robił na oko, powinno być ok

jeszcze muszę wymyślić jakiś sposób na zamocowanie softobxa na lampę, ma ktoś na to jakieś patenty?
    może zrobić taką przejściówkę na szybkozłączke od statywu.
    szybkozłączka --->przejsciówka trzymająca softbox ---> stopka z lampą
    myślę teraz nad czymś takim.

A jak twój sofbox wyszedł?
    sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomba Zobacz posta
    może zrobić taką przejściówkę na szybkozłączke od statywu.
    szybkozłączka --->przejsciówka trzymająca softbox ---> stopka z lampą
    myślę teraz nad czymś takim.

A jak twój sofbox wyszedł?

tu będziesz miał dokładny wygląd takiego adaptera
    http://sambesigroup.ax-media.de/index.php?cPath=34_58

Uprawnienia umieszczania postów