A z którego sposobu najczęściej korzystacie przy zwyczajnych zdjęciach na co dzień... ? Np zdjęcia na urodzinach synka, ślub koleżanki, maluch w piaskownicy? Wiem ze to zbyt ogólne pytanie, ale spróbujcie napisać..
A z którego sposobu najczęściej korzystacie przy zwyczajnych zdjęciach na co dzień... ? Np zdjęcia na urodzinach synka, ślub koleżanki, maluch w piaskownicy? Wiem ze to zbyt ogólne pytanie, ale spróbujcie napisać..
centralnie ważony uśredniony najczęsciej używam
Pozdrawiam,
Michał
Po przeczytaniu tego
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632
z pewną dozą niepewności zacząłem eksperymentować i od pewnego czasu najczęściej korzystam z pomiaru punktowego i trybu M (chociaż dwa miesiące temu nie wyobrażałem sobie robienie zdjęć w ten sposób)
300V, 30D, 7D, 10-22 usm, 24-105 usm is L4, 70-200 2.8 usm is, 85 1.8 usm, dwa kity,
580 EX II, 420 ex...cdn...
Przeczytałam, chyba skłaniam się ku centralnie ważonemu i punktowemu. W takim razie skoro matrycowy taki nieprzewidywalny i wszystko uśrednia, to raczej krok do tyłu w udogodnieniach dla "świadomych" fotografów, a ułatwienie dla tych, którzy korzystają aparatów "małpek" ?![]()
Korzystacie z matrycowego pomiaru w jakiś sytuacjach?
Nie mogłem uwierzyć że canon 400d i 1000d nie mają punktowego pomiaru światła bo nawet mój canon powershot g6 który ma już pare lat ma pomiar punktowy który dobrze działa i sie nieraz przydaje. W związku z tym mam pytanie jak sobie bez niego radzicie? bo według mnie są sytuacje w których trzeba go użyć a jak go nie ma to chyba trzeba robić zdjęcie w trybie ręcznym? Właśnie myśle czy sobie nie kupić canona 400d albo 450d i mam takie pytanie.
Radzimy sobie (my, szczur), mimo posiadania punktowego, zwykle na oko ustawiając na M, ewentualnie, jak jest dużo czasu, światłomierzem.
www.t-jack.pl
Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.
Zoomujesz na obiekt, mierzysz światło, ustawiasz ekspozycję, ustawiasz kadr, strzelasz.
... PhotoAnarchist ...
nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!
Czasem nie można 'zoomować'.
@Topic: tryb M.![]()