Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Pomiar światła - 400D - pytanie

helpme
    Guest

Domyślnie

A z którego sposobu najczęściej korzystacie przy zwyczajnych zdjęciach na co dzień... ? Np zdjęcia na urodzinach synka, ślub koleżanki, maluch w piaskownicy? Wiem ze to zbyt ogólne pytanie, ale spróbujcie napisać..

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

centralnie ważony uśredniony najczęsciej używam
    Pozdrawiam,
    Michał

Dopiero zaczyna Awatar sten
    Miasto
    Puszczykowo, Poznań

Domyślnie

Po przeczytaniu tego
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632
    z pewną dozą niepewności zacząłem eksperymentować i od pewnego czasu najczęściej korzystam z pomiaru punktowego i trybu M (chociaż dwa miesiące temu nie wyobrażałem sobie robienie zdjęć w ten sposób)
    300V, 30D, 7D, 10-22 usm, 24-105 usm is L4, 70-200 2.8 usm is, 85 1.8 usm, dwa kity,
    580 EX II, 420 ex...cdn...

helpme
    Guest

Smile

Cytat Zamieszczone przez sten Zobacz posta
    Po przeczytaniu tego
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632
    z pewną dozą niepewności zacząłem eksperymentować i od pewnego czasu najczęściej korzystam z pomiaru punktowego i trybu M (chociaż dwa miesiące temu nie wyobrażałem sobie robienie zdjęć w ten sposób)
    Przeczytałam, chyba skłaniam się ku centralnie ważonemu i punktowemu. W takim razie skoro matrycowy taki nieprzewidywalny i wszystko uśrednia, to raczej krok do tyłu w udogodnieniach dla "świadomych" fotografów, a ułatwienie dla tych, którzy korzystają aparatów "małpek" ?

Korzystacie z matrycowego pomiaru w jakiś sytuacjach?

piomal
    Guest

Domyślnie pomiar światła w 400d i 1000d

Nie mogłem uwierzyć że canon 400d i 1000d nie mają punktowego pomiaru światła bo nawet mój canon powershot g6 który ma już pare lat ma pomiar punktowy który dobrze działa i sie nieraz przydaje. W związku z tym mam pytanie jak sobie bez niego radzicie? bo według mnie są sytuacje w których trzeba go użyć a jak go nie ma to chyba trzeba robić zdjęcie w trybie ręcznym? Właśnie myśle czy sobie nie kupić canona 400d albo 450d i mam takie pytanie.

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Radzimy sobie (my, szczur), mimo posiadania punktowego, zwykle na oko ustawiając na M, ewentualnie, jak jest dużo czasu, światłomierzem.
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Zoomujesz na obiekt, mierzysz światło, ustawiasz ekspozycję, ustawiasz kadr, strzelasz.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Czasem nie można 'zoomować'.

@Topic: tryb M.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów