Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: 1V niedoświetla ?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nisiek Zobacz posta
    Do Krzycha : negatywy oceniałem po odbitkach wywołanych bez jakiejkolwiek korekty....jaja sobie Panowie robicie....ja "niedzielny" amator zdjęc i slajdów trochę wypstrykał ale z dużymi przerwami , nigdy nie wnikając za głęboko...a przy okazji komu byście podpowiadali , gdyby takich niśków nie było ? A ta "prowokacja" to czemu miałaby niby słuzyć ? Wesoło tu u Was !!;-)
    Nie ma czegoś takiego jak odbitka analogowa bez korekty . Każda maszyna ma programowalne ustawienia , które zależą od laboludka . To ze na odwrocie masz nnn nie oznacza ze jest ok .

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Nie ma czegoś takiego jak odbitka analogowa bez korekty .
    Dokładnie - musi być skorygowana barwnie żeby pozbyć się maski, podobnie jeżeli chodzi o jasność - można nią sterować w zasadzie dowolnie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez nisiek Zobacz posta
    Do Krzycha : negatywy oceniałem po odbitkach wywołanych bez jakiejkolwiek korekty....jaja sobie Panowie robicie....ja "niedzielny" amator zdjęc i slajdów trochę wypstrykał ale z dużymi przerwami , nigdy nie wnikając za głęboko...a przy okazji komu byście podpowiadali , gdyby takich niśków nie było ? A ta "prowokacja" to czemu miałaby niby słuzyć ? Wesoło tu u Was !!;-)
    Podejrzewamy prowokację bo używasz bądź co bądź absolutnie topowego korpusu a wiedzą którą prezentujesz jest - mówiąc wprost mierna.
    Oczekiwanie że aparat będzie naświetłał w punkt jest tego przykładem - naświetlać w punkt będzie wtedy jak będziesz mierzył z szarej karty lub czegoś co odbija tyle samo światła co szara karta do której jest kalibrowany świałomierz - przy czymkolwiek odbijającym inna ilość swiatła już musisz ten światłomierz korygować bez względu na model korpusu którego używasz - to jest podstawowa i łatwo dostępna wiedza...
    O odbitkach już pisałem, o densytometrii pisał ktoś inny - poczytaj o krzywej charakterystycznej slajdu i jak wyznaczyć jego prawdziwą czułość i będzie znacznie lepiej.
    Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 14-12-2007 o 15:19 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

uzyles za duzo trudnych slow :>
    pozdrawiam,
    zby

nisiek
    Guest

Domyślnie 1V niedoświetla ?

dziś po południu jechałem po dzieci do szkoły...i nie wiedziałem czy mam się trzymać kierownicy czy za brzuch...po co wy te zdjęcia robicie - powinniście jakiś kabaret otworzyć !....miałem Wam zeskanowane zdjęcie przesłac i jajcarnym komentarzem , ale zaczęliście wreszcie coś pisać . zdjęcie zrobione jeszcze na canon 50E - zachód słońca , niby banał a tuż nad tarczą słońca drugie słońce jasniejsze od właściwego 10x i w kształcie rogalika cienkiego jak nitka...pamiętacie zacmienie słońca sprzed , nie wiem ,ośmiu lat ? niby żadne halo , ale gdy skończyłem negatyw z tym zachodem zapomniałem wyciągnac film i robiłem od nowa...35 klatek spiotolnych , ale ta jedna wyjątkowa , co najwazniejsze wyszło przez pomyłkę naturalnie - zadnego kombinowania na cyfrach , skanach itp . napiszcie co jeszcze o tym niedoświetleniu to sobie w internecie odnajdę odpowiednie hasła ! a prowokacje na tym forum to po co ktos robi , bo nie rozumiem...zeby się z Was troche ponabijac ? :-D

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów