Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: 1V niedoświetla ?

nisiek
    Guest

Domyślnie 1V niedoświetla ?

tu ponownie nisiek ! mój kolejny problem to niedoświetlanie klatek mojego 1V ; dla negatywu reala100 , bo takich używam , muszę strzelać w punkt a przy zastosowaniu POLARA prześwietlać o 0.3st ; Z kolei dla slajdów provia100 muszę prześwietlać 0.3st a przy POLARZE 0.7st i dopiero teraz wszystko jest naświetlone jak należy i tak się dzieje przy każdej klatce . Co jest grane ? Kiedyś niby w miesięczniku FOTO wyczytałem ,ze canony tak mają a nikony nie . Ale które canony ? wszystkie ? czy tylko 1V , bo to był akurat artykuł o 1V bodaj....no więc wszystkie canony czy tylko 1V...a może tylko mój 1V? .A DLACZEGO DLA SLAJDU POMIAR JEST PRZESUNIęTY O KOLEJNE 0.3 w stosunku do negatywu ? i wracając do początku wątka - przecież 1V widzi przez obiektyw i choćby 5polarów nakręcił to każdy aparat powinien sam naświetlać w punkt !

Coś już napisał Awatar Army
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wszystkie canony tak maja, ze trzeba przeswietlac o 1/3 (niektozy twierdza ze 1/2). Nikony sa tak kalibrowane zeby slajdy naswietlac w pkt. w koncu z przeswietlonego negatywu wyciagnie sie wiecej szczgolow i nie ma ziarna ja w przypadku niedoswietlonego. Ustawiasz sobie korekte na stale i jazda :P Dla pocieszenia powiem ci ze ja w cyfraku mam stala kompensacje ekspozycji +
    1/3. Troche lanie wody ale moze chociaz cie uspokoji

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Po pierwsze, to, co znaczy "jak należy"? Może to tylko Twoja subiektywna ocena. Moda w analogu była taka, żeby slajdy lekko niedoświetlać, dawało to zwiększenie nasycenia kolorów, a negatywy raczej prześwietlać, zapobiegało to utracie szczegółów w cieniach i łatwiej było uratować negatyw prześwietlony, niż niedoświetlony. Profi preferowali slajdy, a 1V był full profi

Domyślnie

a kolega zrobil pelna densytometrie (zeby ujednolicic wyniki z odwrotki i negatywu) obmierzyl sprawe jakims zacnym zewnetrzym spotem? bo takie gadanie na oko to hm nooo..paplanina jest
    pozdrawiam,
    zby

nisiek
    Guest

jak należy tzn , ze w którąkolwiek stronę by poszedł to będzie prze- lub niedoświetlone i to nie subiektywna ocena a realia . Co do slajdów to naswietlając w punkt 100% klatek jest powaznie niedoświetlonych i nie zgadzam sie ( w przypadku mojego 1V ) , że niektórym moze sie podobac nasycenie , bo cholera jest ewidentnie za ciemno na każdej klatce na dziesiątkach klisz !! Nauczyłem sie z tym "żyć" i OK ,ale nie zrozumiem dlaczego ani słowa o tym w instrukcji do aparatu - brak tego wyjaśnienia jest b.niepowazny , tym bardziej,że nABYWCA BODY MYśLI,żE TRAFIł NA FELER ZANIM MU FORUMOWICZE NIE WYTłUMACZą . No to jeszcze pytanie przy okazji - poniewaz poznałem juz swój 1V na wylot w kwestii niedoświetlenie/przeswietlenie to może znacie sposób inny niż 2krotne naciskanie spustu migawki by zrobić 2 różnie naświetlone klatki - szukam wersji typu autobracketing ale 2wu-zdjęciowy , gdzie aparat sam zmieni ustawienie parametrów drugiej klatki - szkoda mi tracić trzecią klatkę w kliszy slajdowej ( w punkt mocno niedoświetlona a na +1EV przeswietlona ) . Pytam z głupia , bo , jak napisałem o temacie TEGO WąTKU w oryginalnej instrukcji ani słowa o nim , to i może autobrcketing 2klatkowy też istnieje w 1V tylko canon zapomniał o tym w instrukcji napisać ?!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    i zadnej densytometrii nie zrobił kolega
    Ostatnio edytowane przez nisiek ; 14-12-2007 o 01:19 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

ja mysle ze to jest prowokacja
    pozdrawiam,
    zby

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nisiek Zobacz posta
    i zadnej densytometrii nie zrobił kolega
    To jeszcze tylko powiedz po czym oceniasz negatywy - po odbitkach ?

Zgadzam się że to prowokacja musi być...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez nisiek Zobacz posta
    i wracając do początku wątka - przecież 1V widzi przez obiektyw i choćby 5polarów nakręcił to każdy aparat powinien sam naświetlać w punkt !
    To mi sie najbardziej podoba Jednak ceny analogów spadły chyba zbyt mocno
    Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 14-12-2007 o 07:46 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Molde, NO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Army Zobacz posta
    Wszystkie canony tak maja, ze trzeba przeswietlac o 1/3 (niektozy twierdza ze 1/2).
    LOL
    ROTLF

To jak wytłumaczysz, że ja mając 3 Canony większość slajdów mam naświetloną w punkt (a jeden z tych trzech to mi notorycznie prześwietla)?

pozdrawiam,
    Marcin

PS: ten wątek to na pewno prowokacja
    Canon EOS R6 | EF16-35L | EF35L | RF70-200L | RF100-400

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tilt Zobacz posta
    To jak wytłumaczysz, że ja mając 3 Canony większość slajdów mam naświetloną w punkt (a jeden z tych trzech to mi notorycznie prześwietla)?
    Wyrzuć Canony, przejdź na Nikony ;-)

Prowokacja, jak nic ;-)
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

nisiek
    Guest

Do Krzycha : negatywy oceniałem po odbitkach wywołanych bez jakiejkolwiek korekty....jaja sobie Panowie robicie....ja "niedzielny" amator zdjęc i slajdów trochę wypstrykał ale z dużymi przerwami , nigdy nie wnikając za głęboko...a przy okazji komu byście podpowiadali , gdyby takich niśków nie było ? A ta "prowokacja" to czemu miałaby niby słuzyć ? Wesoło tu u Was !!;-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów