Zdjęcia nocne

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iczek
    Uzależniony
    • 2004
    • 711

Proponje autorowi watku aby dobrze zapoznal sie z pojęciem "odległośc hiperfokalna".
    pzdr
    FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
    Ptaki
    Portrety
    Pejzaż

Komentarz

• trothlik
      Uzależniony
      • 2004
      • 782

zdjęcia nocą

Witam was wszystkich. Chciałbym zapytać czy jest mozliwość zrobienia sensownych zdjęć w pokazów laserów lub sztucznych ogni ale w nocy i bez uzycia statywu? Wiem że ze statywem mozna to zrobić o wiele prościej ale niestety mój statyw "zanimógł" wiec jeżeli macie jakies pomysły to proszę o radę. Pozdrawiam
      trothlik
      "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

• emilus100
        Coś już napisał
        • 2008
        • 75

Bez statywu da się jak masz w miarę sztywne ręce i nie trzęsą ci się Ja ostatnio cykałem na wiankach sztuczne ognie bez trójnoga A jak nie, to można oprzeć o jakiś murek
        Ostatnio edytowany przez emilus100; 16954.
        EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrów

Komentarz

• Mac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2063

Bez unieruchomienia aparatu nie zrobisz takich zdjęć.
          Masz dwie możliwości:
          1. Kupujesz lub pożyczasz statyw
          2. Ustawiasz aparat w "sztywnej" pozycji i masz bardzo styczny statyw. Rozwiązanie niestety bardzo nie elestyczne.
          Napisz jeszcze jakim aparatem chcesz wykonać takie zdjęcia.
          EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Karoollapy
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 28

W ostatniego sylwestra robiłem zdjęcia bez statywu w naprawdę trudnych warunkach (jakby to powiedzieć... zewnętrzych i wewnętrzych;p). Artystyczne foto to nie było na pewno, ale nieporuszone i wystarczająco jasne. Iso 1600 w canonach daje radę, nawet wbrew pozorom w 400d
            400d+tanie graty. Efekty?:
            http://www.canon-board.info/showthread.php?t=35037

Komentarz

• emilus100
              Coś już napisał
              • 2008
              • 75

Zamieszczone przez Karoollapy Zobacz wpis
              Iso 1600 w canonach daje radę, nawet wbrew pozorom w 400d
              Proste, od czego jest duża czułość Tez jechałem na 1600
              EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrów

Komentarz

• Mac
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2063

Zamieszczone przez Karoollapy Zobacz wpis
                W ostatniego sylwestra robiłem zdjęcia bez statywu w naprawdę trudnych warunkach (jakby to powiedzieć... zewnętrzych i wewnętrzych;p). Artystyczne foto to nie było na pewno, ale nieporuszone i wystarczająco jasne. Iso 1600 w canonach daje radę, nawet wbrew pozorom w 400d
                O.K. pierwsze pytanie, chcesz mieć czarne tło czy jasne. Zdjęcia sztucznych ogni czy laserów wykonujemy przy ISO 100 (góra 200) i przesłonie 8-11 a to generuje długie czasy. Sorry!!!
                EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• trothlik
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 782

Zamieszczone przez Mac Zobacz wpis
                  Bez unieruchomienia aparatu nie zrobisz takich zdjęć.
                  Masz dwie możliwości:
                  1. Kupujesz lub pożyczasz statyw
                  2. Ustawiasz aparat w "sztywnej" pozycji i masz bardzo styczny statyw. Rozwiązanie niestety bardzo nie elestyczne.
                  Napisz jeszcze jakim aparatem chcesz wykonać takie zdjęcia.
                  Kitowy obiektyw niestety i 400D.
                  trothlik
                  "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

• filip71
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 250

Można też spróbować zastąpić statyw woreczkiem wypełnionym kaszą gryczaną (oczywiście przed ugotowaniem) - kładziesz na czymś płaskim, da się nawet wykierować obiektyw w górę i masz w miarę stabilna podstawę jednakże musi być na czyś to położyć i to jest minus.
                    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• Ciosna
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 162

400D i kitem można zrobić udane zdjęcia, ale bez dobrej podpory się nie obędzie. Jeżeli zależy Ci na zdjęciach, to najlepiej załatwić jakiś statyw. Pewnego razu nie miałem dostępu do statywu, a fotografowałem burze, ratowałem się barierką. Nie poraziło Mnie na szczęście, ale barierka to mało komfortowa podpora.
                      Znajomy ratował się raz dachem samochodu przy fotografowaniu architektury i wyszło Mu całkiem nieźle. Zależy od tego kto jakie ma ręce i jaka podpora, ale to są półśrodki, z których czasami trzeba korzystać. Najlepsze wyjście to statyw, niekoniecznie za wielkie pieniądze
                      Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

Komentarz

• punky
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 483

Jeszcze jedna uwaga moi panowie z wlasnego skromnego doswiadczenia

Filtry UV koniecznie sciagnac z obiektywow
                        moga one dac (mi dawaly) dziwne efekty przy zrodlach swiatla - flary, bliki itp.
                        R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• emilus100
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 75

Zamieszczone przez punky Zobacz wpis
                          Jeszcze jedna uwaga moi panowie z wlasnego skromnego doswiadczenia

moga one dac (mi dawaly) dziwne efekty przy zrodlach swiatla - flary, bliki itp.
                          A jakiej klasy były to filterki? Bo te najtańsze tak mają:neutral:

Komentarz

• axk
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2027

Zamieszczone przez punky Zobacz wpis
                            Niekoniecznie ściągać. Wyżesz modele filtrów takich marek jak np. Heliopan lub B&W posiadają liczne powłoki (w niektórych modelach ich liczba dochodzi do kilkunastu) które bardzo skutecznie niwelują w/w "artefakty". Bardzo dużo zależy od tego z jakim filtrem się pracuje.
                            Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                            EOS + Speedlite

Komentarz

• CezaryM
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 85

Ja używam Hoyi i to nie najprostszej a i tak czasem przy zdjęciach nocnych nie udaje się uniknąć odblasków. Lepiej zdjąć. Poza tym - statyw to podstawa, ale i pilot do zdalnego wyzwalania. Można ewentualnie ustawić wyzwolenie czasowe, ale masz wtedy dodatkowe sekundy przy robieniu zdjęcia.
                              Tu miał być mądry tekst ale się skasował.

Komentarz

• axk
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2027

Zamieszczone przez CezaryM Zobacz wpis
                                Ja używam Hoyi i to nie najprostszej a i tak czasem przy zdjęciach nocnych nie udaje się uniknąć odblasków.
                                Powłoki filtra mogą w/w efekty w znaczący sposób ograniczyć, jednakże z pewnością nie wyeliminują ich w całości. Niestety nie ma rzeczy idealnych. Jedni zdejmują, inni nie - kwestia indywidualnych preferencji.
                                EOS + Speedlite

Komentarz

Pracuję...
                                X