Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 128

Wątek: Zdjęcia nocne

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Widoczny i astronomiczny i wystarczy. Gorzej i trudniej wytłumaczyć różnicę pomiędzy horyzontem i widnokręgiem. :-)
    Widnokrąg jest linią wzdłuż której widoma część sfery niebieskiej styka się z
    Ziemią. Horyzont astronomiczny to koło wielkie, powstające przez przecięcie sfery niebieskiej płaszczyzną prostopadła do kierunku siły ciężkości i przechodząca przez środek sfery niebieskiej. Ale jest jeszcze horyzont obserwatora czyli koło wielkie, powstające przez przecięcie sfery niebieskiej płaszczyzną prostopadła do lokalnego kierunku siły ciężkości i przechodząca przez oko obserwatora. A co z obniżeniem horyzontu i refrakcją horyzontalną
    Pozdrawia geometrycznie sferyczny Leopold

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leopold Zobacz posta
    Ziemią. Horyzont astronomiczny to koło wielkie, powstające przez przecięcie sfery niebieskiej płaszczyzną prostopadła do kierunku siły ciężkości i przechodząca przez środek sfery niebieskiej. Ale jest jeszcze horyzont obserwatora czyli koło wielkie, powstające przez przecięcie sfery niebieskiej płaszczyzną prostopadła do lokalnego kierunku siły ciężkości i przechodząca przez oko obserwatora. A co z obniżeniem horyzontu i refrakcją horyzontalną
    Pozdrawia geometrycznie sferyczny Leopold
    Horyzont to płaszczyzna a nie żadne tam koło wielkie. Tak zwyczajnie płaszczyzna... Tak to przynajmniej było za moich czasów. Zresztą obniżenia widnokręgu nie da się zdefiniować bez słowa "płaszczyzna" :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leopold Zobacz posta
    Ziemią. Horyzont astronomiczny to koło wielkie, powstające przez przecięcie sfery niebieskiej płaszczyzną prostopadła do kierunku siły ciężkości i przechodząca przez środek sfery niebieskiej. Ale jest jeszcze horyzont obserwatora czyli koło wielkie, powstające przez przecięcie sfery niebieskiej płaszczyzną prostopadła do lokalnego kierunku siły ciężkości i przechodząca przez oko obserwatora......

Wytłumacz proszę jak to możliwe, że według Ciebie, raz koło wielkie przechodzi przez "środek sfery" (to jeszcze rozumiem) a raz przez "oczy obserwatora". Według mej wiedzy i wyobraźni to zwyczajnie nie może być koło wielkie bo NIE PRZECHODZI przez środek sfery i z natury rzeczy jest kołem małym.

Jednak definicja horyzont = płaszczyzna jest bardziej spójna

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa - Krk - Jasło

Domyślnie

Refrakcja jest to załamanie się promieni świetlnych w otaczających ziemię powłokach powietrza. A o widzialności i widoczności też będziemy gaworzyć
    Pozdr

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

O ile definicje horyzontu są mi obce, i w fotografii (przynajmniej mojej) wydają się zbędne, o tyle niektórym może przydać się coś takiego:
    http://jekophoto.eu/tools/twilight-c...hour/index.php
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Nooooo....Sacré Coeur ci wyszła świetnie - szkoda że tam nigdzie nie ma odejścia żeby tego przechyłu uniknąć!A katedra - fajna.Dla mnie - dobra robota!

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

do przechyłu to 4/17mm TS
    albo żmudne prostowanie w psie

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    O ile definicje horyzontu są mi obce, i w fotografii (przynajmniej mojej) wydają się zbędne, o tyle niektórym może przydać się coś takiego:
    http://jekophoto.eu/tools/twilight-c...hour/index.php
    a ja korzystam s podobnych zestawień idąc w plenerek, bardzo mi się przydaje

Domyślnie

Do nocnych osobiście używam HDR

Domyślnie

Jest git, mi HDR w nocnych potrzebny w celu uniknięcia przepaleń, niektórych ujęć nocnych nie da się naświetlić by całość była idealnie doświetlona i bez przypaleń

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów