Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 128

Wątek: Zdjęcia nocne

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ciosna Zobacz posta
    Z fotografią trajektorii gwiazd jest trochę zabawy. Najlepsze warunki to bezksiężycowa noc, bardzo daleko od miasta. Chodzi o wyeliminowanie sztucznego światła, które zakłóca/osłabia jasność ciał niebieskich. Wszystko na niebie kręci się wokół Gwiazdy Polarnej, a zatem najszybciej przemieszczają się gwiazdy znajdujące się na południowej stronie nieba i jak najniżej horyzontu. Szumy przy długich czasach są rzeczywiście problemem.
    W internecie były zdjęcia z EOSa 5D z czasem naświetlania 2,5 h z wyprawy na Kilimandżaro, na których rewelacyjnie były zarejestrowane drogi gwiazd. Jak odnajdę linka to podeśle .

Osobiście eksperymentuje narazie z optymalnymi parametrami aparatu, ostatnim razem zarejestrowałem to:

ISO 200 f3,5 18mm (2160 sek.) 36 min
    Wywołany RAW w DPP przy minus 1,40 eV

Wydawało mi się, że fotografuje część nieba na której będą tylko pojedyncze punkciki światła, przy tym czasie wyszło światło z jakiegoś odległego miasta i stąd ta poświata nad horyzontem.
    super-dzieki,o to mi wlasnie chodzilo

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A co z ustawieniem balansu bieli?
    Wiem, że w RAWach to nie "problem".
    Ale w jakim przedziale powinien się on zawierać, zakładając oczywiście brak sztucznych świateł?
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez endrju Zobacz posta
    A co z ustawieniem balansu bieli?
    Wiem, że w RAWach to nie "problem".
    Ale w jakim przedziale powinien się on zawierać, zakładając oczywiście brak sztucznych świateł?
    Trudno mi powiedzieć w jakim przedziale bo jak do tej pory nie miałem jeszcze okazji fotografować w miejscu gdzie panowałaby całkowita ciemność, z dala od miasta. Ale mam nadzieję, że to się niedługo zmieni ;-). W przytoczonym zdjęciu gwoli uzupełnienia informacji:
    Picture Style- Landscape
    Color temp- 2800 K
    Contrast +4

W oryginale color temp był w okolicach 4500 K i to było zdecydowanie za dużo, jedna wielka żółć na zdjęciu ze względu na sztuczne światło, które padało na dobrą sprawę z każdej strony, ale najbardziej zza moich pleców
    Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

szponek
    Guest

Domyślnie

Dla wytrwałych.
    Pozwolę sobie po 2 latach dodać jeszcze jeden bardzo ważny szczegół do wątku.
    Przy zdjęciach nocnych koniecznie trzeba pamiętać o wyłączeniu stabilizacji. Sprawdza się doskonale przy czasach 1s-1/125, ale przy 30s trochę wibruje soczewkami czego efektem są równomiernie rozmazane zdjęcia. Są jakby nieostre a tak naprawdę są poruszone.

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Ostatnio praktycznie 3 noce pod rząd ciągłego focenia nocnego, bez statywu... Jakby była stabilizacja, to bym włączył
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Witam.

Niedawno zaczolem swoja przygode z fotografia, wczoraj wybralem sie pstryknac kilka fotek w nocy. Jedna rzecz mnie zastanawia ,ziarno na niebie, czy ja cos zle robie ? Czy poprostu przy nocnych zdjeciach jest to nie do unikniecia i pozostaje photoshop ?

Pozdrawiam
    Jeśli tylko można, nocne zdjęcia polecam robić na niskich ISO, im niżej się da tym lepiej. Czarnego tła na nocnych zdjęciach jest najwiecej wiec i szumy są znacznie bardziej widoczne. No statyw rzecz jasna i dluugie czasy;-)
    Ostatnio edytowane przez yellowpliszka ; 05-12-2009 o 22:08

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sporo ciekawych rad w tym wątku znalazłem dotyczacych nocnego fotografowania. Zastanawiam się jednak jak podejść do tematu zdjęć nocnych z udziałem ludzi i/lub zwierząt.
    Na razie tylko teoretyzuje: czy dobrym pomysłem byłoby "wpuszczenie" takiego "obiektu" w końcowej fazie naswietlania + jakieś lekkie doświetlenie ? Przyznam, że nie wyobrażam sobie żeby ktos bez ruchu wysiedział kilkadziesiąt sekund lub kilka minut bez ruchu przed obiektywem.

Pozdrawiam
    Mariusz

7D, 5D, 100 24-105; 70-200

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Lampa na drugą zasłonę.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Bywalec Awatar mlody911
    Miasto
    Mielec

Domyślnie

mariokil zależy jak w kadrze chcesz ująć te "istoty"? Jak z bliska to musiałyby być tam cały czas i tylko pod koniec je czymkolwiek oświetlić (nawet latarką led itp.).
    A jak gdzieś w głębi kadru to mogą w czasie ujęcia podejść na swoje miejsce i wtedy je tam również jakimś spotem doświetlić. Możesz nawet pstrykać jakąś osobną lampą kilkakrotnie jak będzie się ktoś przemieszczał - efekty będą b.ciekawe.
    Tylko próby musisz porobić z siłą tych błysków i kierunkiem błyskania.

Awatar alkabanas
    Miasto
    Nadarzyn

Domyślnie

Witam,
    przeczytałem temat, zrobiłem kilka prób, i dalej nie mogę dość do efektu, jaki sobie postawiłem jako priorytetowy po zakupie 'lustra'.
    Mam fioła na punkcie zdjęć nocnych, naoglądałem się zdjęć na różnych deviantart, flicr'ach itp. M.in fotki w tym temacie nie są takie jakie ja próbuję zrobić.
    Dla przykładu:
    http://bogdanepure.deviantart.com/ar...20palace&qo=12
    http://nightcitylights.deviantart.co...20palace&qo=18
    http://browse.deviantart.com/?qh=&se...palace#/d7cwgh

I moje dwie sztuki:
    http://picasaweb.google.com/Conradoo...97376595963714
    http://picasaweb.google.com/Conradoo...97414270061522

Np. moje zdjęcie z mostem. Sporo z nim walczyłem w PS (chociaż tu też jestem amatorem). Chciałbym uzyskać nieprześwietlone miejsca pod mostem, gdzie podświetlają go lampy, ale zarazem żeby była dobrze doświetlona reszta zdjęcia, a niebo było dalej takie jakie jest.

Drugi przykład: http://picasaweb.google.com/Conradoo...97612583091666

tutaj jest ładna szczegółowość samych lampek na tej 'fontannie'. Nie za ciemno ni za jasno. Ale nie widać gałęzi które wiszą nad tą fontanną, na których jest ta ciepło-żółta poświata...

Niestety posiadam póki co tylko kitowego 18-55 + jakiśtam statyw.
    Pozdrawiam,
    Kaban

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów