Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 128

Wątek: Zdjęcia nocne

Kuleczka
    Guest

Domyślnie

A ja proponuje co innego. Przydałby się szary filtr. Czym ciemniejszy tym lepszy.
    Czułość na aparacie ustawiona najmniejsza (100 ISO). Otwór przysłony najmniejszy z możliwych dostępnych (F 22, 32). Stawiamy aparat na statywie. Konieczny wężyk spustowy do wyzwalania. Samowyzwalacz nie bardzo się spisuje. Na samowyzwalaczu maksymalnie można uzyskać 60 sek. A w „moim wynalazku” przydałby się czas jak najdłuższy dostępny.
    Przy takich parametrach (filtr szary, czułość i przysłona) można uzyskać czas około 5 min.
    Przy takim czasie „wyczyści” ulicę z przechodniów całkowicie. I mamy nocne zdjęcia z wyludnionym miastem.:smile:

Bywalec

Domyślnie

moze ktos wie jak zrobic fotke gwiazd nad miastem?czy filtr polowkowy pomoglby?chodzi o czasy ok 5-15 min.

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Nie uda Ci sie zrobic zdjecia gwiazd przy czasie 15 minut... 5 rowniez... Pamietaj, ze ziemia sie rusza (tzn jak to kopernik kiedys powiedzial, kreci) wiec zamiast gwiazd zarejestruja sie ladne smuzki. Z walasnego doswiadczenia wiem, ze kiedy "lysy" ladnie rozswietla niebo mozesz spokojnie zejsc ponizej minuty i ladnie zlapac gwiazdy
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Naps Zobacz posta
    moze ktos wie jak zrobic fotke gwiazd nad miastem?czy filtr polowkowy pomoglby?chodzi o czasy ok 5-15 min.
    Sie nie da tak prosto. Albo będą gwaiazdy poruszone albo miasto. Żeby gwiazdy były gwiazdami a nie smugamit to najpierw to Ci będzie potrzebny montaż paralaktyczny.

W aparacie cyfrowym nie naświetla się tak długich czasów. Z reguły 2-3 minuty to maks. Potem robi się drugą klatkę też 2-3 min i nakłada oba obrazy na siebie. Jak trzeba to składa się i więcej. Przy tak długich czasach szumy wszystko zabiją.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec

Domyślnie

dzieki Janusz, chodzi mi wlasnie o ruch gwiazd-widzialem takie foto z nikona d300 naswietlane 10 min i bylo bardzo ok.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Tutaj jest naswietlane 1834 sekundy.
    http://www.woophy.com/download/321186
    Troche za ciemne, moglem otworzyc bardziej obiektyw (bylo f/9) ale tak jak Janusz powiedzial, pojawiaja sie szumy, z ktorymi pozniej trzeba sobie jakos poradzic...
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 07-10-2008 o 19:15
    .

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Sie nie da tak prosto. Albo będą gwaiazdy poruszone albo miasto. Żeby gwiazdy były gwiazdami a nie smugamit to najpierw to Ci będzie potrzebny montaż paralaktyczny.

W aparacie cyfrowym nie naświetla się tak długich czasów. Z reguły 2-3 minuty to maks. Potem robi się drugą klatkę też 2-3 min i nakłada oba obrazy na siebie. Jak trzeba to składa się i więcej. Przy tak długich czasach szumy wszystko zabiją.

Mój znajomy ma takie cudo do naświetlania sekwencyjnego z wtyczką do Canona. Sam sobie zrobił ale wygląda bardzo ładnie i działa. Można ustawić czas długiego naświetlania czas przerwy i kolejnego naświetlania. Teraz pracuje nad czymś takim do fotografowania błyskawic.

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Tutaj jest naswietlane 1834 sekundy.
    http://www.woophy.com/download/321186
    Troche za ciemne, moglem otworzyc bardziej obiektyw (bylo f/9) ale tak jak Janusz powiedzial, pojawiaja sie szumy, z ktorymi pozniej trzeba sobie jakos poradzic...
    Kurcze, jak ja naswietlałem kilka minut w 300D to przy założonym deklu miałem cos takiego jak jakas łuna. Tak więc w moim przypadku maks 2-3 minuty
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Z fotografią trajektorii gwiazd jest trochę zabawy. Najlepsze warunki to bezksiężycowa noc, bardzo daleko od miasta. Chodzi o wyeliminowanie sztucznego światła, które zakłóca/osłabia jasność ciał niebieskich. Wszystko na niebie kręci się wokół Gwiazdy Polarnej, a zatem najszybciej przemieszczają się gwiazdy znajdujące się na południowej stronie nieba i jak najniżej horyzontu. Szumy przy długich czasach są rzeczywiście problemem.
    W internecie były zdjęcia z EOSa 5D z czasem naświetlania 2,5 h z wyprawy na Kilimandżaro, na których rewelacyjnie były zarejestrowane drogi gwiazd. Jak odnajdę linka to podeśle .

Osobiście eksperymentuje narazie z optymalnymi parametrami aparatu, ostatnim razem zarejestrowałem to:

ISO 200 f3,5 18mm (2160 sek.) 36 min
    Wywołany RAW w DPP przy minus 1,40 eV

Wydawało mi się, że fotografuje część nieba na której będą tylko pojedyncze punkciki światła, przy tym czasie wyszło światło z jakiegoś odległego miasta i stąd ta poświata nad horyzontem.
    Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

Domyślnie

Osobiscie mi sie zdjecie bardzo podoba.

Ale ja zadnym profi nie jestem, zeby krytykowac

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów