Cytat Zamieszczone przez caveman Zobacz posta
kabu, ładne zdjecie, ale z tym od f8 w gore to nie jest tak do konca. najlepiej jest zobaczyc specyfikacje lub test (np. na optyczne.pl) swojego obiektywu i ustawiać przesłone na wartości, dla ktorych zdjecie ma najlepsza rozdzielczosc. jest to bardzo wazne przy zdjeciach nocnych, gdzie na wejsciu brak swiatla zmniejsza ilosc szczegolow. Poza tym ISO jak najmniejsze, ogniskowe raczej szerokokątne. Jeśli chodzi o balans bieli to najlepiej jest dmuchać na zimne i ustawić auto WB i robić w RAWach - pozniej przy obróbce sie wykoryguje. O statywie chyba nie musze wspominac powodzenia nocą!!!
Zgadza się caveman najlepiej jest sprawdzić specyfikację swojego obiektywu aby wiedzieć jakie f ustawić. Ja się szczerze przyznam że nigdy tego nie robiłem i to błąd, zazwyczaj sugerowałem się dużą głębią no i abym się zmieścił w czasie do 30s naświetlania bo nie posiadam ani wężyka spustowego ani pilota. To zdjęcie wykonywane było jeszcze jak miałem Nikona D70s z obiektywem kitowym 18-70mm który słynął z tego że jak na kita to był rewelacyjnie ostry.
Dzięki za słowa uznania ;-).

Pozdrawiam